Thaimaalaista ruokaa

Thaimaalaisessa keittiössä ei säästellä mausteita, tuoreita raaka-aineita eikä chiliä.

Tyypillisiä thaikeittiön raaka-aineita ovat muun muassa sitruunaruoho, valkosipuli, kalakastike, tuore korianteri, soijakastike, galangal-juuri, thai-basilika, makea basilika, lime, kaffirlimen lehdet, tuore inkivääri, kookosmaito, tamarindi-hedelmä, chili ja erilaiset currytahnat.

Currytahnoja löytyy muun muassa punaista, vihreää ja Massaman-currytahnaa. Intohimoinen thaimaalaisen ruoan ystävä valmistaa currytahnatkin alusta asti itse.

Galangal-juurta voi olla vaikeaa löytää tavallisista kaupoista. Sitä ja sitruunaruohoa saa ostettua isoimmista marketeista ja aasialaisista elintarvikeliikkeistä tuoreena tai pakastettuna.

Molempia saa myös maustepurkeissa tahnamuodossa samaan tapaan kuin valkosipulimurskaa. Samasta hyllystä löytyvät yleensä kaupan tarjoamat aasialaiset currytahnat, soijakastikkeet ja kalakastikkeet.

Kookosmaito löytyy kaupoista varmimmin säilykehyllystä. Muita mausteita kannattaa metsästää aasialaisista elintarvikeliikkeistä.

Kokeile Kotilieden thaimaalaisia ruokia:

Thaimaalainen lihasalaatti
Thai-kalakeitto
Thaikeitto broilerista
Pähkinäbroileria thaimaalaisittain
Satay-vartaat
Jättikatkaravut pippurikastikkeessa
Thaimaustettu kana-kasviswokki
Thaimarinoitu porkkanasalaatti

Haluatko oppia valmistamaan thaimaalaista ruokaa? Suomalaisten Thaimaa-innostus on poikinut kansan- ja työväenopistoihin monenlaisia thai-kokkauskursseja.

Uusia thaimaalaisia keittokirjoja ovat esimerkiksi Thaikeittiö (Gummerus, 2008) ja Thairuoat (Otava, 2009).

Keskustelu

Olemme paraikaa Thaimaassa ja syömme päivittäin erilaisia herkullisia thairuokia. On kana-,kala-,rapu-ja liharuokia ja aina on mukana paljon kasviksia, sekä joskus munaa. Rasvaa ei paljon käytetä ja ruuat ovat kevyitä ja kivan makuisia. Ruokalistoissa mainitaan erikseen erikoisen vahvasti maustetut ruuat: vain thaimaalaisille!
Riisiä saa erilaisina annoksina tai nuudeleita, esim. paistettuina ovat herkullisia.
Olen käynyt thairuokakurssin vuosia sitten ja joka kuukausi teemme kotonakin thairuokia.

Olen monta kertaa käynnyt lounaalla tamarin nimisessä thaimaalaisessa ravintolassa helsingissä ja todella pidän thaimaalaisesta ruoasta, mutta itse en ole vielä tehtyt ruokaa itse kotona. Kiitos hyvistä thaimaalaisista respeteistä pitääpä kokeilla näitä ja myös niitä mitä olen syönnyt tamarinissa.

Thaimaassa ei ole käynnyt, ja olen todella kateellinen sirpamammalle edellisestä kommentista.
On se varmaan mukavaa syödä thaimaalaista ruokaa itse thaimaassa.

Karonilla 6.2 2014
Täällä Thaimaassa ja Karonilla maailman parhaita ruokia ja sellainen mauste kun tamarin, on hurmannut minut. Käyn fres marketista ostaan sit silloin tällöin. Jälleen kun palaan kesällä niin matkalaukussani runsaasti mausteita täältä.
. Ja nyt haluaisinkin että sivuillanne voisi ensi kesänä olla kanaa tamarinilla maustettuna, samoin skrimpsejä.Suomessa ei todella ole reseptejä tarpeeksi thai ruuista. Mausteet :chili, curry, tamarin,jalapeno, pepperon, pippurit, minttu, limette,huomattavasti,makurikkaampia kun suomessa.
Mausteisia ruokia voi opetella syömään, niin minä teen Ja silloin kun ateria on spaisia, niin ”liekkiä lykkää ja huulia polttaa” Mutta jos pitää miedosti mausteisia mieleisinään, niin tarvii vain ystävällisesti sanoa, ei spicyä ruokaa, thaiksi: my phet. Öljy on kypsytystä varten,rasvoja harvoin. Raaka-aineet hyviä, tuoreita, ja silmät on sitä varten, että vähän katsot missä syöt ja mitä syöt.
Ei koskaan vielä minkään moista vatsatautia. Näin kun tulet tänne ja haluat elämyksiä ruokien parissa, tee se rohkeasti vaikkakin järjen käyttö on sallittu. Hitaasti hyvä tulee tässäkin asiassa.

Makujen maailma kirjoitti:
Täällä Thaimaassa ja Karonilla maailman parhaita ruokia ja sellainen mauste kun tamarin, on hurmannut minut

Minä:
Tamarin mausteesta kyllä voi jäädä koukkuun. Jos olet sattumaan olla Penangissa, malesiassa(huom. ainoastaan tästä paikasta saa), suosittelen Penang Assam Laksa, jonka keitto on tehty Tamarindista ja tonnikalasta. Se on paikallisten suosikki.

Jos thaimaassa syödää ruokia, sen sitruunaruohoa ei tarvitse syödä vatsaan. Se on koristeeksi tai makuantajana.

Kommentoi juttua: Thaimaalaista ruokaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X