Ruoka

Tiedätkö, miten maissitortilla eroaa vehnätortillasta? Kerromme myös milloin tortillalättyä kutsutaan tacoksi tai burritoksi

Maissitortilla vai vehnätortilla? Kumpi on aito ja miten ne eroavat toisistaan? Paljastamme myös milloin tortillalätystä tulee taco, burrito tai enchilada.

Tortillat ovat tuttuja meille suomalaisille meksikolaisesta keittiöstä. Tortillat ovat nousseet suomalaisten suosikkiruoaksi. Kauppojen hyllyt notkuvat mitä erilaisempia tortillalettuja. Miten maissitortilla eroaa vehnätortillasta?

Tortillasta tulee taco kun se täytetään ja taitetaan tähän tapaan. 
Tortillasta tulee taco kun se täytetään ja taitetaan tähän tapaan. Tortilla voi olla tehty vehnästä tai maissijauhosta.  © iStockphoto

Maissitortilla vai vehnätortilla? Lettujen ero piilee jauhoissa

Tortilla on kohottamaton litteä leipä, joka paistetaan molemmilta puolilta. Se on ohut ja sen sisään on helppo kääräistä erilaisia täytteitä.

Tortillalettuja on erilaisia ja niitä tehdään monista eri jauhoista. Vehnätortilla tehdään nimensä mukaisesti vehnästä tai erilaisista jauhoseoksista, missä vehnäjauhot ovat pääosassa. Vehnätortillat ovat usein joustavia ja pehmoisia vehnän sisältämän gluteenin johdosta.

Maissitortillaa sanotaan aidoksi meksikolaiseksi tortillaksi. Meksikossa on myös tortillalettuja, jotka tehdään vehnästä tai vehnän ja maissin sekoituksesta. Maissitortilla on luontaisesti gluteeniton. Testaa Kotilieden ohjetta itse tehtyihin maissitortilloihin. 

Maissitortilloja on kahdenlaisia. Niissä on selkeä väriero: toinen on keltaisempi ja toinen harmaampi tai valkoinen. Keltainen maissitortilla on tehty keltaisista maissijauhoista ja valkoinen tehdään masa harina -jauhoista, jotka ovat erityisen hienoksi jauhettua maissijauhoa.

Masa harina -jauhojen erikoisuus on se, että ne on ensin tehty taikinaksi ja taikina on kuivattu ja vielä kertaalleen jauhettu. Kuivaaminen antaa jauhoille sen ominaisen hieman savuisen tuoksun. Masa harina -jauhoista tehdyt tortillat ovat koostumukseltaan haperoita ja taikinaa on hieman haastavampi käsitellä kuin esimerkiksi vehnätaikinaa. Monet sanovat, että nämä valkoiset masa harinasta tehdyt tortillaletut maistuvat ”aidoille meksikolaisille.”

Tortilla
Itse tehdyn tortillataikinan voi kaulia ohueksi tai sen voi prässätä littanaksi tortillaprässillä. Kokeile myös pastakonetta, se toimii varmasti myös tässä erityisen hyvin.  © iStockphoto

Heittäydy tortillahuumaan ja opettele sanasto

Meksikolaiseen tunnelmaan pääsee helposti myös kotioloissa. Maissijauhoista tehdyt tortillaletut onnistuvat pienen harjoittelun jälkeen ja täytteitä voi varioida monella eri tavalla. Vehnäjauhoista tehdyt tortillat ovat helpompi käsitellä. 

Tiesithän, että tortillasta tulee taco, kun sen täyttää? Eli lätty on tortilla ja kun lätty saa täytteet päälleen ja se taitetaan puolikuun muotoon siitä tulee taco.

Tacojen syömisessä kannattaa pitää huolta myös siitä, ettei tortillaa täytä liian täyteen. Tacoa ei ole tarkoitus kääriä, vaan pelkkä taittaminen riittää. Täytteiden ei ole tarkoitus pursua ulos.

Suuremmat vehnätortillaletut muuttuvat burritoiksi, kun ne kääritään taskuksi. Tortillan toinen pää työnnetään sen sisään, jolloin muodostuu täytteen koossa pitävä tasku.

Tortillasta tulee enchilada sen jälkeen, kun pehmeä maissitortilla täytetään ja taitellaan rullaksi ja kuorrutetaan tomaatti- tai chilikastikkeella ja viimeistellään ripottelemalla päälle juustoraastetta ja paahdetaan uunissa.

Tortilloista tehdyt nachot ovat meille myös tuttuja. Yllättävä tieto nimestä saattaa yllättää: Maissilastuja kutsutaan nachoiksi vasta sitten, kun niiden päälle laitetaan lisukkeet, kuten juusto- tai lihakastike. Pelkkä maissilastu on nimeltään totopo Meksikossa.

Tortillasta voi tehdä myös quesadilloja. Kaksi tortillaa täytetään juustolla ja painetaan yhteen ja paistetaan pannulla niin, että juusto sulaa tortillalettujen väliin. 

Kommentoi

Kommentoi juttua: Tiedätkö, miten maissitortilla eroaa vehnätortillasta? Kerromme myös milloin tortillalättyä kutsutaan tacoksi tai burritoksi

Sinun täytyy kommentoidaksesi.