Ruoka

Onko Fazerin Sininen sinunkin suosikkisi? Kokosimme yllättävät faktat suomalaisten rakastamasta maitosuklaasta

Fazerin Sininen on kaikille suomalaisille tuttu, mutta kuinka tuttu onkaan suklaan tarina? Lue yllättävät faktat maitosuklaan historiasta ja valmistuksesta.

1. Fazerin Sininen tuli markkinoille sata vuotta sitten vuonna 1922. Suklaata valmistetaan edelleen samalla salaisella reseptillä.

2. Resepti tuli Fazerille ystävänpalveluksena. Karl Fazerin pojalla Svenillä oli englantilainen liiketuttava, jonka vävy sairasti vakavaa silmäsairautta. Sven Fazer sai vävyn suhteidensa avulla silmäsairauksiin erikoistuneelle lääkärille, joka paransi sairauden. Kiitokseksi liiketuttava lahjoitti Svenille hallussaan olleen sveitsiläisen suklaareseptin, josta syntyi sininen suklaa.

3. Kultainen nimikirjoitus ja sininen pakkaus ovat olleet maitosuklaan tunnus alusta alkaen. Vuonna 1922 Fazerin Sininen kääre näytti tältä:

Fazerin sininen maitosuklaa
Kuva: Fazer

4. Fazerin sininen väri on rekisteröity tavaramerkki. Sininen väri symboloi Karl Fazerille Suomen luontoa ja itsenäistä isänmaata.

5. Maitosuklaa valmistetaan Fazerin Vantaan tehtaalla. Silloin, kun Sininen on valmistuksessa, sitä valmistuu noin 12 500 levyä tunnissa. Vuosittain valmistetaan 13 miljoonaa levyä Fazerin Sinistä.

6. Maitosuklaan valmistamiseen käytetään tuoretta maitoa ja Arriba-kaakaopapuja. Yhden 200 gramman suklaalevyn valmistamiseen tarvitaan kolme lasillista maitoa. Vuosittain tuoretta maitoa kuluu 20 miljoonaa litraa.

7. Sinisen suklaan maustettuja versioita on vuosien aikana valmistettu ja myyty kymmeniä erilaisia. Tavallisen maitosuklaan jälkeen kaikkein suosituin maku on edelleen kokonaisia hasselpähkinöitä sisältävä levy. Kesällä 2018 Sinisen ja Tyrkisk Peberin yhdistelmä kiinnosti ihmisiä. Syksyllä 2022 lanseerattiin Vihreä kuula -makulevy.

8. 1970-luvulla Fazer pyysi tunnettua mainosnikkaria Martti Pohjalaista tekemään musiikin suklaasta tehtävään tv-mainokseen. Klassikkokappaleen Sininen hetki viipyilevä melodia syntyi Pohjalaisen mielessä auton ratissa, Helsingin Lauttasaaren kohdalla. Mainoksessa kamera kuvaa kesäillan sinisessä utuisuudessa kylpevää maalaismaisemaa ja solistina tunnelmoi sinivalkoinen ääni, Katri Helena.

9. Tammikuussa 2022 Posti julkaisi Fazerin Sininen 100 vuotta -postimerkin, jonka suunnitteli Paula Salviander.

10. Fazerin Sininen on ollut monena vuonna Suomen arvostetuin brändi.

Lähde: Fazer

Juttua päivitetty uusilla tiedoilla juhlavuoden postimerkistä ja uusista makuvarianteista 12.10.2022.

Kommentoi

Kommentoi juttua: Onko Fazerin Sininen sinunkin suosikkisi? Kokosimme yllättävät faktat suomalaisten rakastamasta maitosuklaasta

Herkkupeppu

Nuorena makeampi Maraabow maistui mutta aikuisena Fazerin sininen on paras.

Choco

Marabou?

Herkkupeppu

IHANAAA SUKLAATA, IHAN PARASTA😋 CEISHA SUKLAA ON HUONOTUNUT HUOMATTAVASTI LAPSUUDESTA! LIIAN KOVAA NYKYÄÄN😣

Herkkupeppu

IHANAAA SUKLAATA, IHAN PARASTA😋 CEISHA SUKLAA ON HUONOTUNUT HUOMATTAVASTI LAPSUUDESTA! LIIAN KOVAA NYKYÄÄN😣Palatkaa vanhaan😃

Choco

Se on Geisha 🙂

Väärinkäsityskö

Nyt olen hämilläni! Luulin jo vuosia sitten, että Fazerin sinisen valmistus siirrettiin jonnekin Etelä-Ruotsiin, Göteborgiin tai Helsinborgiin kenties? Sitten; jonkin ajan kuluttua olin varma että maistoin eron, reseptiä muutettiin Ruotsissa? Vähensin, tai oikeastaan lopetin lopulta ostamisen kokonaan. Export levyjä saatoin joskus ostaa, jos huomasin tarjolla. Nyt, vuosien ja vuosien jälkeen huomasin jossain levyjä, joissa oli tuo ihana paksuus, mikä niissäkin aikoinaan, ja ostin niitä kasan lahjaksi tyttärelleni ja lapsille. Mutta en vieläkään halunnut maistaa itse sitä ”ruotsalaiselle äklölle maistuvaa”, (en nyt mainitse tarkoittamani suklaan nimeä), jota nyt siis Fazeriksi kutsutaan. 😂 Olenko huijannut itseäni vuosikaudet luulotaudilla?

Jep

Kyllä olet.

Sinikeiju

Valmistuspaikka/prosessi vaikuttaa myös makuun vaikka resepti olisi ihan sama. En tiedä Sinisen siirrosta, mutta Punaista on ainakin joskus yritetty siirtää Ruotsiin tiedä onnustuiko

MIlla-Magia

Fatzer on hyvää, Panda paljon parempaa, nyt kun jättivät sen palmuöljynkin pois.

Marianne

Fazer inte sininen 😍 olen joka vuosi Espanjassa jonkun ajan ja on pakko sielläkin ostaa sinistä.. 🥰

Hellevi.

Kaikkea en tiennyt.Mutta Fazerin sinnen on paras.

Eila Hirvelä

Fazerin sininen parasta ! Sen tiesin et välillä sinistä suklaata valmistettiin jonkin aikaa muualla en muista missä ,mut sit tuli takaisin ,onneksi.

Nautiskelija

En osta, on palmuöljyä ja kaakaota on vähennetty.Liikaa sokeria
Ostan Pandaa, tai Lindhin tummaa

Eine

Paras suklaa, muuta en enää ostakaan.

Joanna

”Sven Fazer sai vävyn suhteidensa avulla silmäsairauksiin erikoistuneelle lääkärille, joka paransi sairauden.”
Onko tässä lauseessa jotain outoa? Eikö se ollut liiketuttavan vävy joka sai apua ja Sven Fazer suklaareseptin?

Ulla

Tuo ”vävyn” varmaan viittaa edeltävän virkkeen ”englantilaisen liiketuttavan vävyyn”. – Hyvä kumminkin, kun sai avun, niin me saamme vielä 2000-luvullakin hyvää.

Sasa

Voipii olla sama resepti, mutta satavarmasti tuossa vuoden 2011 (plus miinus 2 vuotta) maissa jotaki muuttui. Se EI enää maistunut samalta vanhalta Fazerin siniseltä kuin lapsena. Siittä laimeni SE sinisen oma makuvivahde.

Se maistuu erilaiselta kuin muut, sen myönnän. Mutta jos vertaat nyt tämän vuoden sinistä suklaata siihen mitä minäkin lapsena -80 luvulla söin niin siinä on VISSI ERO. Ja tämä ei johdu mistään aika kultaa muistot-jutusta, koska olen aina syönyt vuosien varrella tätä suklaata.

Varmaan johtunee jostain että jokin raaka-aine on halvempi hankkia eri paikasta tai erilaisena, kaikkihan liittyy rahaan kun bisneksestä puhutaan. Ja bisnestähän tämä on.

Ritukka

Olen käyttänyt usein sinistä fazerinnpatukan. Voi olla yli 10v. Aina laukussa mukana..Sinistä fazerin suklaalevyn joskus. Hyvää!👍

Sinun täytyy kommentoidaksesi.