Ruoka

Tomaatti sopii ihan mihin ruokaan vain – kokosimme parhaat käyttövinkit ja reseptit suomalaisten suosikkivihanneksesta

Tomaatti on suomalaisten suosikkivihanneksia. Eikä syyttä. Terveellinen vitamiinipommi muuntuu kotikeittiössä moneksi. Kokeile tomaatteja muuhunkin kuin leivän päälliseksi.

Tomaatti on täynnä mehukasta makua. Vihannestiskin pyöreistä punaposkista syntyy liuta uusia arkiherkkuja – kokeile tomaattipiirakkaa, -paistosta tai -pastaa.

Tomaatti: kalorit ja ravintosisältö 

Tomaatista erityisen terveellisen kasviksen tekee sen sisältämä lykopeeni, jolla on sekä syöpä- että sydänterveyttä parantavia vaikutuksia. Lykopeenista saa kaiken hyödyn irti, kun nauttii tomaatit kypsennettynä. Myös ketsupissa ja tomaattisoseessa on runsaasti lykopeenia.

Tomaateissa on paljon vettä ja vain vähän kaloreita (33 kcal/100 g), joten ne sopivat erinomaisesti kevyeen ruokavalioon. Lisäksi tomaateista saa tankattua roppakaupalla hyvää tekeviä ravintoaineita. 

Kun tomaattia popsii sellaisenaan, siitä saa erityisesti C-vitamiinia ja kuituja. Syömällä yhden keskikokoisen tomaatin nautit lähes neljäsosan päivän C-vitamiineista ja noin kaksi grammaa ravintokuitua, joka edistää suoliston hyvinvointia. 

Tomaatista saa jonkin verran B-ryhmän vitamiineja, esimerkiksi B9-vitamiinia eli folaattia. Suurin osa suomalaisista kaipaisi ruokavalioonsa lisää folaattia. Kivennäisaineista tomaatti sisältää erityisesti kaliumia sekä jonkin verran kalsiumia.

Onko tomaatti vihannes, hedelmä vai marja?

Tomaatit luetaan usein vihanneksiksi, vaikka kasvitieteellisesti kyse on marjasta. Tämä johtuu siitä, että kaupat käyttävät luokittelussaan puutarhapuolen käsitteitä, jotka pohjautuvat kasvinosien käyttöön. Kasvitieteellinen luokittelu taas lähtee kasvin rakenteesta.

Kasvitieteessä ei tunneta lainkaan kasviksia, vaan hedelmä- ja vihannesosaston tuotteet ovat pääosin hedelmiä. Hedelmillä on useita alatyyppejä, esimerkiksi marja, luumarja, jyvä ja palko.

Erilaiset tomaatit tuovat vaihtelua

Monelle tutuin tomaatti on hehekeän punaposkinen, mutta lisäväriä tomaattivalikoimaan tuovat keltaiset ja oranssit tomaatit, jotka ovat maultaan punaisia tomaatteja miedompia ja vähemmän happoisia. Kumato-tomaatit puolestaan ovat tummia, ruskeanpunaisia ja mehukkaita.

Lisäksi kaupoissa on tarjolla laaja valikoima eri kokoisia ja -muotoisia tomaatteja, kuten kuten cocktail-miniluumu-, pisara- ja terttutomaatteja. Erikoistomaateilla saadaan näyttävyyttä ja mukavaa vaihtelua salaatteihin ja muihin ruokiin.

Pieniä, pyöreitä, halkaisijaltaan parisenttisiä tomaatteja kutsutaan kirsikkatomaateiksi. Ne ovat maultaan tavallista tomaattia makeampia ja ovat herkullista naposteltavaa sellaisenaan. 

Helmi- ja miniluumutomaatit ovat soikeita ja makeita, mutta kirsikkatomaattiin verrattuna maku on happoisempi. Kaikki pikkutomaatit ovat maistuvat siltään, mutta sopivat myös uunissa paahdettaviksi, jolloin niistä tulee makeita kuin karkki. 

Cocktailtomaatit ovat vähän isompia kuin kirsikkatomaatit. Cocktailtomaatteja voidaan nauttia esimerkiksi halkaistuina salaateissa tai erilaisin täyttein suolaisena pikkusyötävänä. Niiden maku on aromaattisempi kuin tavallisten perustomaattien. 

Luumutomaatit  ovat soikeita ja niissä on vähän siemeniä. Luumutomaatit sopivat hyvin erityisesti lämpimiin ruokiin, sillä ne ovat koostumukseltaan hyvin kiinteitä.

Pihvitomaatit ovat nimensä mukaisesti suuria, pihvimäisiä, ”lihaisia” ja kiinteämaltoisia tomaatteja, joiden hedelmäliha on onteloista ja miedonmakuista. Pihvitomaatit ovat mainioita esimerkiksi täytettyinä, uunissa kypsytettyinä ja grillattuina, mutta sopivat viipaloituina vaikkapa salaatteihin.

Raaka tomaatti 

Tomaatin aromit, makeus ja mehukkuus ovat parhaimmillaan, kun hedelmä on värittynyt täysin punaiseksi, oranssiksi tai keltaiseksi lajiketyyppinsä mukaiseksi.

Raakana tomaatteja ei kannata nauttia, sillä raa’assa tomaatissa on perunan tapaan glykoalkaloideja, jotka ovat kasvisten luontaisia myrkkyjä eli toksiineja. Perunan glykoalkaloideja kutsutaan solaniiksi ja tomaatin tomatiiniksi. 

Suurina annoksina glykoalkaloidit aiheuttavat kitkerän sivumaun ja ovat lievästi myrkyllisinä terveydelle haitallisia. Ne voivat aiheuttaa vatsa- tai suolistokipua, ripulia, oksentelua ja hermosto-oireita.

Kypsä tomaatti on myös hiukan kimmoisa pinnastaan. Jos kypsyys ei ole toivotunlainen ostohetkellä, kannattaa tomaattien antaa olla huoneenlämmössä pussissa pari päivää. Tämän jälkeen tomaatit ovat kypsiä syötäviksi.

Tomaatti: käsittely ja käyttö 

Tomaattien raikkaasta mausta kannattaa nauttia paitsi sellaisenaan salaateissa, myös grillattuna, haudutettuna ja täytettynä.

Tomaatin sisältämä viides maku, umami, korostaa muiden raaka-aineiden aromeja ja tästä syystä esimerkiksi tortilla- pasta- ja pizzaruoat sisältävät lähes poikkeuksetta tomaattia.

Tuoreista tomaateista valmistettu kastike sopii sekä lämpimänä että kylmänä erilaisten ruokalajien maustajaksi. Uunitomaatit sopivat lisukkeeksi niin liha-, kala- kuin broileriruoillekin. 

Osaan ruoista tomaatit kaltataan eli kuoritaan jo ennen ruoanvalmistusta. Tämä tapahtuu upottamalla päältä ristiin viillelty tomaatti puoleksi minuutiksi kiehuvaan veteen, minkä jälkeen kuoret on helppo poistaa terävällä veitsellä vetämällä.

Tomaattikeitto on klassikko

Tomaattikeitto on edullinen, helppo ja herkullinen ruokalaji, joka nautitaan usein krutonkien tai leivän kera. Tomaattikeiton voi valmistaa kuumana kesäpäivänä kylmän gazpachon tapaan tai talviaikaan säilyketomaateista

Tuoreista tomaateista valmistuu erityisen herkullinen tomaattikeitto paahtamalla. Täyteläisyyttä tomaattikeiton makuun tuovat esimerkiksi vuohenjuusto. Astetta ruokaisampi versio syntyy lisäämällä tomaattien seuraksi kikherneitä tai pastaa.

Tomaattipastat

Tomaatti ja pasta ovat kuin luodut toisilleen. Kesällä ei haudutella täyteläisiä tomaattikastikkeita, vaan pyöräytetään pastalle nopea kastike tuoreista tomaateista ja mozzarellasta tai kypsennetään tomaatit grillissä suositun uunifetapastan ohjetta mukaillen. 

Talviaikaan säilyketomaateista voi valmistaa vaikkapa tomaattista kanapastaa tai tomaattikastikkeella silattua fetapastaa

Tomaattipiirakat

Tomaatti sopii loistavasti myös leivontaan ja niistä valmistettu piirakka suorastaan sulaa suuhun. Tomaattipiirakka käy sekä iltapalasta että lounaasta.

Yhdistä tomaattipiirakkaan klassisen ratatouillen maut tai leivo piirakka vaihteeksi vaikka fetajuustolla höystettynä.

Tomaatti sopii leivän päälle

Piirakan sijaan tomaatin voi sujauttaa myös leivän päälle tai väliin. Klassiset bruschettat saavat hetkessä uutta jujua, kun patongin päällystää pehmeällä fetajuustolla ja makeaksi paahdetuilla tomaateilla. 

Jos kaipaat jotain astetta tukevampaa, koverra muhkean maalaisleivän sisus ja täytä mieleisilläsi täytteillä, kuten tomaateilla, mozzarellalla sekä valkosipulimajoneesilla, leikkaa paloiksi ja nauti. Tee kokonaisena täytetty leipä valmiiksi edellisenä päivänä, niin maut pääsevät paremmin oikeuksiinsa. 

Säilö sato talteen

Tomaattisesongin ollessa parhaimmillaan voi valmistaa myös erilaisia säilykkeitä, hilloja ja kastikkeita.

Itse tehty ketsuppi, paahdettu tomaattikastike tai klassinen paholaisen hillo voittavat kaupan valmisversiot mennen tullen ja ovat myös toivottuja ruokalahjoja. 

Tomaatti: salaatit ja salsat

Auringon kypsyttämistä tomaateista kootut tomaattisalaatit ovat parasta kesäruokaa. Makea tomaatti viihtyy mainiosti erilaisten juustojen seurassa. Kokeile kreikkalaista salaattia vaihteeksi grillattuna tai yhdistä tomaatti Lähi-idän labnehin kanssa.

Caprese eli tomaatti-mozzarellasalaatti on tuttu italialaisesta keittiöstä. Perinteinen versio vaatii makeita, kesän kypsyttämiä tomaatteja, täyteläistä mozzarellaa sekä tuoretta basilikaa ja lorauksen laadukasta oliiviöljyä. Onneksi suosikkiakin on lupa peukaloida ja salaatin voi tarjota eri värisistä ja muotoisista tomaateista koottuna vadille aseteltuna, marinoituna tai vaikkapa uunissa paahdettuna.

Tomaateista valmistuvat herkulliset salsat, jotka maistuvat erinomaisesti nachojen, tacojen tai tortillojen kera sekä tietysti grilliruokien kyljessä.

Tomaatti: Pääruoat 

Lämpimiin ruokiin tomaatti sopii monella tapaa, mutta uunissa paahdettuna tomaatista saa erityisen herkullista. Kokkaa pizzaa, kreikkalaista tai ranskalaista kasvishöystöä tai vaikkaapa nopeaa gnocchivuokaa. Nam!

Lue myös Anna.fi: Tomaattikastike x 5 – näin teet täydellisen tomaattikastikkeen pastalle

Tomaatti: säilytys 

Säilyvyyden parantamiseksi tomaatteja ei tule laittaa jääkaappiin, jossa sekä maku että rakenne heikkenevät.

Pisimpään ja parhaimman makuisina tomaatit säilyvät + 10 asteen lämmössä. Tätä alemmassa lämmössä laatu heikkenee ja korkeammissa lämpötiloissa kypsyminen edistyy.

Tomaatti tuottaa paljon etyleeniä, joten pidä se kaukana kurkusta ja yrteistä.

Juttua päivitetty 17.3.2023: lisätty reseptilinkkejä. Juttua päivitetty 17.5.2023: lisätty video.

Kommentoi

Kommentoi juttua: Tomaatti sopii ihan mihin ruokaan vain – kokosimme parhaat käyttövinkit ja reseptit suomalaisten suosikkivihanneksesta

Sinun täytyy kommentoidaksesi.