Trendi- ja terveyssuolat puntarissa

Kotikeittiöiden eniten käytetty mauste on suola. Suolaa on monenlaista ja makuista. Sitä saadaan niin merivedestä haihduttamalla, maaperään kerrostuneista suolaesiintymistä louhimalla kuin suola-aavikoilta keräämälläkin.

Kalleimpia merisuolakiteitä käytetään säästeliäästi vain ruoan viimeistelyyn, kun taas yleissuoloja käytetään ruoanvalmistukseen.

Yleissuolat

Karkea merisuola

Suolaisesta merivedestä haihdutetaan suola esiin auringon lämmössä. Karkea merisuola sopii ruoanlaittoon, erityisesti kala- ja äyriäisruokien valmistukseen, säilöntään, tuoresuolaukseen sekä perunoiden ja rapujen keitinveteen.

Jodioitu ruokasuola eli pöytäsuola

Ruokasuola valmistetaan maan alta louhimalla, puhdistamalla ja hienoksi jauhamalla. Siihen lisätään kaliumjodia ja paakkuuntumisenestoainetta. Yksi suolakilo sisältää jodia 25 milligrammaa. Edullinen yleissuola on monikäyttöinen, mutta se ei käy kalan suolaamiseen.

Trendisuolat

Maustetut suolat

Kaupoista löytyy erilaisia maustettuja suolayhdistelmiä. Niihin on tiivistetty makuja ja aromeja, jotka on imeytetty suolaan. Makuina ja aromeina on käytetty esimerkiksi sitruunaa, chiliä, yrttejä ja savuaromia.

Maldonsuola

Englannista, Pohjanmeren rannikolla sijaitsevasta Maldonin pikkukaupungista, on peräisin luonnonmukainen suolakristallikiteistä muodostuva merisuola. Maldonsuola sopii sormisuolaksi, salaattien ja pihvien maustamiseen.

Suolankukka

Suolankukka (ransk. fleur de sel) on hienointa ja arvokkainta merisuolaa. Aivan vedenpintaan kiteytyneet valkoiset kiteet kerätään käsin ja kuivataan siivilöimällä. Suolaa kerätään Ranskassa esimerkiksi Guérandessa Bretagnessa ja Camarguessa Rhônen alueella sekä Portugalin Algarvessa. Se sopii sormisuolana ruoan viimeistelyyn.

Havaijilainen merisuola

Isokiteinen suola on punaista, koska sen on värjännyt Havaijin tuliperäisen merenpohjan savi. Se sopii viimeistelyyn sekä kalalle, äyriäisille ja vaalealle lihalle.

Terveyssuolat

Kristallisuola

Mineraalipitoista, 84 eri alkuainetta sisältävää suolaa saadaan eri puolilta maailmaa, esimerkiksi Andien ja Himalajan vuoristoista käsin louhimalla. Se on punertavan valkoinen luonnonsuola, jota kutsutaan myös värinsä puolesta ruususuolaksi. Kun suolaa kutsutaan Himalajan suolaksi, viittaa se suolan alkuperään. Kristallisuolaa käytetään kaikenlaiseen ruoanlaittoon.

Guéranden suola

Harmaa, puhdistamaton merisuola on Lounais-Ranskasta, jossa se on kuivattu suurissa suola-altaissa perinteisin menetelmin. Suola raaputetaan suolankidekukkia alemmista kerroksista. Sopii kaikenlaiseen ruoanlaittoon.

Mineraalisuola

Suolassa on osa terveydelle ongelmallisesta natriumkloridista korvattu muilla mineraaleilla, kuten kaliumkloridilla. Käy kaikenlaiseen ruoanlaittoon paitsi suolaamiseen ja säilöntään. Niihin se ei sovi vähäisen natriumpitoisuutensa vuoksi.

Kuvat: Kristiina Kurronen

Keskustelu

Itse käytän ruususuolaa,eli kristallisuolaa enimmäkseen.Joskus käytän myös tavallista suolaa,jossa on jodia,koska myös sitä elimistömme tarvitsee vähän..

Mikä on puhdistetun ja puhdistamattoman suolan ero?Mitä vitamiineja yms sormisuola sisältää?

Kaikki suolat ovat periaatteessa aivan samaa suolaa. Alueittain on hyvin pieniä eroja niiden hyvin pienissä mineraali pitoisuuksissa. Mikään suola ei ole sen terveellisempää, kun toinenkaan. Jodipitoinen suola tekee pienen poikkeuksen. Mikäli on tutkitusti jodin puutetta, on hyvä silloin käyttää sitä. Jodia harvoin saa liikaa. Kilpirauhanen tarvitsee hyvin toimiakseen hiukkasen jodia. Vähän tietenkin riippuen, onko vajaa, vaiko ylitoimintaa. Mitään kallista suolaa ei kannata ostaa jonkin terveys hyödyn takia. Vain koristeeksi.

Kommentoi juttua: Trendi- ja terveyssuolat puntarissa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X