Ruoka

Herkkusuiden himoitsema tryffeli huumaa aromillaan – katso, mihin kaikkeen maailman kallein sieni sopii mausteeksi

Tryffeli on hurmaava mauste, joka ei kauneudella komeile. Rouheasta ulkonäöstään huolimatta tryffeli on yksi maailman kalleimmista sienistä - timantti, jota jokainen herkkusuu himoitsee.

Tryffeli sopii raastettua pastan päälle ja nostaa myös risoton luksusluokkaan. Uskoisitko, että tryffeli sopii jopa popcornien mausteeksi?

Lue myös: Mustatorvisieni on yksi himoituimmista ruokasienistä – näin opit tunnistamaan aromikkaan sienen!

Tryffelit, kuten monet muutkin ruokasienet kasvavat isäntäpuun juuristossa yleensä symbioosissa tammen ja joidenkin pähkinäpuiden kanssa. Tryffelit saavat puulta ravinnoksi hiilihydraatteja ja auttavat vastineeksi puita ravinteiden ja erityisesti veden otossa.

Tryffeli elää rihmastona maan alla. Varsinainen tryffelisieni on rihmastosta ajoittain erilaistuva ”lisääntymiselin”. Koska tryffelit kasvavat kokonaan maan pinnan alla, niiden löytäminen on vaikeaa. Tryffelin etsintään on koulutettu koiria, jotka tarkan hajuaistinsa avulla löytävät tryffeliesiintymät. Sikoja käytetään tryffeleiden etsintään harvemmin, sillä ne yrittävät itse syödä löytämänsä tryffelit.

Tryffeleitä kasvaa luonnonvaraisina jopa Suomessa, mutta niitä myös viljellään kaupalliseen tarkoitukseen. Ranska tuottaa tryffelisadosta noin puolet, Espanja kolmasosan ja Italia viidesosan. Tryffeleiden sesonki on myöhään syksyllä tai aikaisin talvella ja kestää helmikuun loppuun. Pakastekuivattuja tai muuten säilöttyjä tryffeleitä on myynnissä ympäri vuoden.

tryffelipasta
Tryffeli sopii raastettuna esimerkiksi pastan tai risoton päälle. Kuva: iStockphoto

Raasta tryffeliä pastaan tai risottoon, kokeile myös popcornien mausteena

Tryffeli on tuoretuote, sillä sen aromit alkavat nopeasti haihtua. Siksi tryffeli kannattaa käyttää mahdollisimman pian oston jälkeen. Parhaiten sieni säilyy jääkaapin vihanneslokerossa kankaaseen tai paperiin käärittynä.

Tryffelissä on voimakas, lähes tajunnanräjäyttävä tuoksu, joka korostaa upeasti ruoan makuja. Aromi on niin voimakas että säilytettäessä muutamaa tryffeliä samassa purkissa esimerkiksi kananmunien kanssa, aromi imeytyy kuoren läpi kananmunaan. Jos siis haluat esimerkiksi herkullista munakasta, säilytä tryffeli tuoreiden kananmunien lähellä. 

Tryffeli on eräänlainen mauste jota voidaan esimerkiksi raastaa ruokien päälle. Tryffelipasta ja tryffelirisotto ovat herkkusuun valinta, mutta tryffeliä voidaan raastaa vaikka hodareiden väliin tai jopa perunamuusin tai popcornien päälle.

Tuoreiden ja eri tavoin säilöttyjen tryffeleiden lisäksi myynnissä on myös erilaisia tryffelituotteita, kuten tryffelisuolaa, -majoneesia, -öljyä sekä -pastaa. Näistä tryffeliöljy lienee tunnetuin. Se viimeistele niin pastat, risotot, salaatit, bruschetat, pizzat kuin piiraatkin ja tuo niihin herkullisen ja ylellisen tryffelin aromin.

Tryffelisuolaa kannattaa kokeilla liha- ja pastaruokien sekä munakkaiden viimeistelyyn. Tryffelimajoneesin avulla niin hampurilaiset kuin ranskalaisetkin nousevat hetkessä luksusluokkaan. Tryffelituotteita kannattaa metsästää erityisesti herkkukaupoista ja kauppahalleista.

Lue myös Anna.fi: Kermainen tatti-tryffelikeitto

Tryffeli: hinta vaihtelee lajin ja herkullisuuden perusteella

Tryffelilajeja tunnetaan maailmassa parisataa, Euroopassa muutamia kymmeniä. Lajien arvostus sekä markkinahinnat vaihtelevat suuresti niiden herkullisuuden ja käyttötapojen mukaan. Eräät tryffelilajit kuuluvat maailman kalleimpiin ruoka-aineisiin.

Herkullisuutensa perusteella valkoinen ja musta tryffeli kohoavat omalle tasolleen. Erityisesti Pohjois-Italian Alban valkoiset tryffelit ja Lounais-Ranskan Périgordin mustat tryffelit ovat sieniperheen superjulkkiksia. Jos näitä on ravintolassa tarjolla, se muistetaan varmasti mainita myös ruokalistassa.

Valkoinen alba-tryffeli on tryffeleistä arvokkain, sillä sitä ei yrityksistä huolimatta ole onnistuttu viljelemään. Alba-tryffelin kilohinta voi olla jopa 3000 euroa. Eikä musta tryffelikään tästä kauaksi jää. Sen kilohinta kohoaa helposti pariin tuhanteen euroon.

Burgundin tryffeli on Euroopassa yleisin ja sitä viljellään myös Suomessa. Sen kilohinta liikkuu usein 300-600 euron välillä. Myynnissä olevien tryffeleiden koot vaihtelevat. Pienimmät painavat noin 25-50 grammaa ja suurimmat jopa 70 grammaa.

Edellä mainittujen lisäksi maailmalla on lukuisia muita syötäviä ja paikallisesti arvostettuja tryffelilajeja.

Kommentoi

Kommentoi juttua: Herkkusuiden himoitsema tryffeli huumaa aromillaan – katso, mihin kaikkeen maailman kallein sieni sopii mausteeksi

Sinun täytyy kommentoidaksesi.