Tupaantuliaiset eksoottisilla ruokaohjeilla

Onnistuneiden tupaantuliaisten resepti on hyvä ruoka. Näiden tupaantuliaisten ruokaohjeet yhdistelevät ennakkoluulottomasti erilaisia reseptejä maailmalta.

Ilta alkaa newyorkilaisella, sitruunasuikaleen koristamalla karpalojuomalla, frozen cosmopolitanilla. Lasit voi jäähdyttää drinkkejä varten jääkuutioilla täytetyssä pesualtaassa.

Tutut italialaisalkupalat ovat varma menestystuote. Tomaattitäytteen, oliivitahnan ja parmesaanin päällystämät bruschettat tarjotaan lämpiminä suoraan uunista.

Mainio vierasruoka on ecuadorilainen katkarapukeitto, jonka voi valmistella etukäteen. Ceviche-katkarapukeitto korianterilla viimeisteltynä ja banaanichipsien täydentämänä maistuu niin hyvältä ja raikkaalta, että se loppuu heti.

Riisipaperiin kiedotut kääröt täytetään korealaiseen ja vietnamilaiseen tapaan. Niitä on hauska valmistaa yhdessä, viedä tuliaisiksi tai ottaa evääksi.  Korealaiset rullat ovat lihatäytteisiä ja ne dipataan vahvaan kochujang-chilikastikkeeseen. Vietnamilaiset kääröt sopivat kasvissyöjillekin ja ne maustetaan nuok cham -dippikastikkeella.

Jäkiruoaksi tarjotaan espressoa ja suklaisia keksejä.

Kochujang, korealainen chilidippi, on oleellinen osa korealaista keittiötä ja maistuu myös barbequen mausteena. Vietnamilainen ruoka on miedommin maustettua, vaikka dippikastikkeessa voi ollakin tulisuutta.

Vahvaa chilitahnaa, hot pepper pastea, ja riisijauhoista, vedestä ja suolasta valmistettuja kovia, läpikuultavan ohuita riisipaperilevyjä saa aasialaisia elintarvikkeita myyvistä liikkeistä, esimerkiksi Helsingissä Hakaniemen erikoisliikkeistä.

Riisipaperilevyt säilyvät hyvin. Kesällä täytteeksi voi kehitellä suomalaisversion ensimmäisistä tateista, kyssäkaalista ja nauriista tai savukalasta. Kastikkeita voi muunnella oman maun ja saatavilla olevan varaston mukaisiksi.

Teksti ja reseptit Inga Aaltonen
Kuvat Norman Ojanen

Keskustelu

Mikä ihmeen hienous näissä muiden maiden ruuissa on, kun on olevinaan niin trendikästä mätää’ vaan niitä? Monikohan nykynuori jo-itse-kokkaava osaa enää edes makaronilaatikkoa tehdä? Menkääs vaikka Italiaan, kyllä siellä ovat kiinalaiset ja intialaiset ja sun muut etnokuppilat melkoisen harvassa, mutta lähes joka ruokalassa vedellään paikallisia herkkuja. Entäs meillä? Sushilla ja kebabeilla ja kevätrullillako tulevaisuuden toivot kasvavat kunnon suomalaisiksi? Sivistykseen kuuluu osata arvostaa omaakin kulttuuria ja siihen kuuluu myös ruoka.

Ounou:
Ei kai kukaan ole tässä suomalaista ruokakulttuuria tuhoamassa. Itse olen nuori, ja osaan kyllä suomalaisia ruokia laittaa, ja niin osaavat kaikki tuttunikin, juuri on karjalanpaisti uunissa. Minusta sivistykseen kuuluu sekä oman kulttuurin tunteminen ja tietäminen, mutta myös halu oppia uuttaa muista kulttuureista. Arvostan sekä suomalaisia ruokaperinteitä, että muiden kulttuurien. Ja Italiassa n. 25 kertaa käyneenä, että eipä mainitsemasi ”etnokuppilat” ole siellä yhtään sen harvemmassa kuin missään muuallakaan; turisti-alueilla tottakai on enemmän italialaista ruokaa.
Ja pakko veilä kommentoida: luulenpa, ettei sushilla ja kebabilla ole mitään tekemisä sen kanssa että kasvaako nuori ”kunnon suomalaiseksi” vai ei. Eiköhän se ole ihan kiinni kasvatuksesta. Kunnon suomalainen on mielestäni omia perinteitä kunnioittava, avoin ja muista kulttuureista ja perinteistä kiinnostunut henkilö.

Makaronilaatikko on pahaa: jähmeää ja mautonta. Ei ole mikään kansalaistaito tehdä sitä tai syödä sitä. Bolognese-kastike on paljon parempaa. Joten eiköhän lainata perinneruokia muualta, jos omat ovat tätä tasoa….

Kommentoi juttua: Tupaantuliaiset eksoottisilla ruokaohjeilla

Vastaa käyttäjälle hips Peruuta vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X