Tutustu makkaralaatuihin & innostu 8 makkarareseptistä

Makkaroiden laajasta kirjosta löytyy herkkuja joka makuun ja käyttötarkoitukseen. Tutustu makkaroiden saloihin ja nappaa talteen parhaat reseptit!

Makkarat jaetaan kesto-, leikkele- ja ruokamakkaroihin

Kestomakkarat ovat karkeajakoisia, keinosuoleen valmistettuja makkaroita. Makkarat kypsennetään kylmäsavumenetelmällä, minkä ansiosta ne säilyvät syömäkelpoisina parin kuukauden ajan tai jopa pidempään. Tyypillisiä kestomakkaroita ovat meetvursti ja salami.

Leikkelemakkarat soveltuvat erinomaisesti leivänpäällisiksi. Makkarat valmistetaan muovikuoreen ja ne kypsennetään vähintään 65 asteessa. Tyypillisinä makuaineina käytetään valkopippuria, sinapinsiementä ja chiliä. Hienojakoinen lauantaimakkara sekä karkeampikoostumuksinen balkanmakkara ovat tyypillisiä leikkelemakkaroita.

Ruokamakkarat ovat erityisesti ruoanlaittoon tarkoitettuja makkaroita. Niitä myydään sekä kypsennettyinä että kypsentämättöminä. Tyypillisiä kypsennettyjä ruokamakkaroita ovat lenkki-, nakki- ja grillimakkara. Kypsentämättömiä ruokamakkaroita kutsutaan raakamakkaroiksi, joista tunnetuin lienee muovikuoreen valmistettu siskonmakkara. Myös braatvursti sekä veri- ja ryynimakkara kuuluvat ruokamakkaroihin.

Makkara maistuu eri muodoissa

Samettinen siskonmakkarasoppa on klassikkokeiton uusi muunnos, jossa peruna-bataattisosekeitto saa rinnalleen erillään kypsennettyä siskonmakkara-sipuliseosta. Siskonmakkarat pullautetaan ulos muovikuoresta suoraan paistinpannulle ja paistetaan hiljalleen kypsiksi. Höyryävän kuuma sosekeitto annostellaan lautaselle ja päälle nostellaan pieni keko makkara-sipuliseosta.

makkaravartaat

Tuliset makkaravartaat valmistuvat grillissä helposti ja nopeasti. Varrastikkuihin asetellaan vuoronperään kolmenlaisia makkaroita: mausteisia chorizomakkaroita, grillaukseen tarkoitettuja grillimakkaroita sekä miedomman makuisia grillibalkaneita. Vartaisiin grillataan rapsakka pinta ja ne nautitaan vaikkapa vihreän perunasalaatin kera.

salami-mozzarellaleivät

Ruokaisat salami-mozzarellaleivät ovat maukkaita eväsleipiä piknikille. Mukavan suolainen foccaccialeipä saa mehukkuutta pestosta ja säilykepaprikoista. Leipien täyteläisen maun takana ovat mozzarella- ja salamiviipaleet, joita saa leivän väliin laittaa runsaasti. Basilikanlehdet viimeistelevät italialaistyylisen makumaailman. Leivät ovat parhaimmillaan, kun ne ovat saaneet mehevöityä ja makuuntua vähintään tunnin ajan ennen piknikeväiden esille nostamista.

makkarakroketit

Hauskat makkarakroketit sopivat illanistujaisiin pienen, pyöreän muotonsa ansiosta. Espanjalaiset chorizomakkarat jauhetaan monitoimikoneessa hienoksi massaksi yhdessä perunoiden, aurinkokuivattujen tomaattien ja persiljan kanssa. Massasta muotoillaan palloja, jotka kieritellään leivänmuruissa. Kroketit friteerataan kuumassa öljyssä kullanruskeiksi ja rapeiksi.

Modernit makkaraperunat

Modernit makkaraperunat valmistuvat uunissa lähes itsestään. Reilun kokoiset peruna- ja punasipulilohkot sekä paksuhkot porkkana- ja palsternakkasuikaleet nostetaan uunivuokaan. Joukkoon pirskotetaan oliiviöljyä ja mausteita. Juureksia paistetaan uunissa puolisen tuntia, minkä jälkeen uunivuokaan lisätään paloitellut bratvurstit. Komeus nostetaan uunista ulos ja tarjoillaan nälkäisille ruokailijoille.

hodarit

Japanilaiset hodarit ovat katuruokaa parhaimmillaan. Itsetehdyt hot dog -sämpylät täytetään maukkailla chorizomakkaroilla ja raikkaalla kaalisalaatilla. Oivan säväyksen hodariin tuovat wasabimajoneesi sekä gomashio eli paahdettu seesaminsiemensuola. Hieman tuoretta kevätsipulia kokonaisuuden kruunuksi ja herkulliset hot dogit katoavat nopeasti parempiin suihin.

Lähde: Lihatiedotus

Maukkaita grilliherkkuja:
Parhaat grilliherkut
Grilliruokaa puutarhajuhliin
Aasialainen grillipossu
Grillattu karitsa
Broilerivartaat grillissä
Ruoka.fi: Grilliherkut aasialaisella twistillä

Avainsanat

Keskustelu

Kommentoi juttua: Tutustu makkaralaatuihin & innostu 8 makkarareseptistä

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X