Ruoka

Ube koukuttaa somekansaa upealla värillään – mikä isojamssi oikein on ja miksi se on niin suosittu?

Ube on sama kuin isojamssi, josta leivotaan ja kokataan supervioletteja herkkuja. Sen salaisuus piilee kasviksen värissä ja miedossa maussa.

Ube eli isojamssi on todellinen väripommi.  Se on mukulakasvi, kuten jamssi, maniokki ja bataattikin, mutta maultaan se on paljon miedompi. Sen intensiivisen violetti väri kiinnostaa etenkin sosiaalisen median kanavissa värillisiä leivonnaisia ja herkkuja kokkaavia.

Klikit ovat taattuja, kun lautaselle nousee intensiivisen värinen leivonnainen. Olet saattanut törmätä voimakkaan violetteihin jäätelöihin tai kakkuihin Tiktokissa tai Instagramissa.

ube eli isojamssi
Ubestä tehty halo-haloherkku. Filippiineillä käytetään paljon ubeä. Tässä sillä on värjätty pirtelömassa, johon on laitettu ubemassan lisäksi jäämurskaa ja kondensoitua maitoa.  © iStockphoto

Mikä ube on ja miten sitä käytetään?

Ube eli isojamssi kasvaa trooppisilla alueilla. Se on maultaan mieto, hieman makea, pähkinäinen ja maussa on pieni vivahde vaniljaan. Sitä käytetään makunsa takia ruoanlaiton lisäksi myös erilaiseen leivontaan ja jälkiruokien tekoon. Filippiiniläisessä keittiössä sitä käytetään paljonkin. Se toimii perunamuusin tavoin erilaisissa soseissa, joista tehdään kakkuja ja muita leivonnaisia.

Suomessa sitä löytää etenkin aasialaisia elintarvikkeita myyvien markettien valikoimasta, mutta myös suurempien markettien valikoimasta hevi-hyllyiltä missä myydään afrikkalaisia ja aasialaisia kasviksia. Ulkonäöltään se muistuttaa vähän bataattia tai jamssia.

Supersininen violettiin vivahtava väri on luontaista antosyaanipigmenttiä mitä on myös punakaalissa, sinisissä perunoissa ja violetissa bataatissa. 

ube eli isojamssi
Ube eli isojamssia voi löytää aasialaisia elintarvikkeita myyvistä marketeista ja isojen ruokamarkettien hevi-hyllyistä, missä myydään afrikkalaisia ja aasialaisia mukuloita kuten jamssia ja erilaisia bataatteja.  © iStockphoto

Ubea käytetään pääasiassa tuoreena, mutta sitä löytyy myös kuivattuna jauheena. 

Tuoreena se keitetään tai paahdetaan pehmeäksi ja sisus käytetään perunamuusin tavoin taikinoihin tai massaksi jäätelöihin. Siitä tehdään myös juustokakkuja ja donitseja.

Ubea saa myös kuivattuna jauheena, jolloin sitä voi vain ripotella helposti erilaisiin taikinoihin väriä ja makua tuomaan. Mochikahviloissa näkee usein violetteja mochileivonnaisia tai jäätelöä, joka on värjätty ubella.

Mikään uusi trendiraaka-aine ube ei kuitenkaan ole.

Jo vuonna 2016 siitä kirjoiteltiin Suomessakin supertrendikkäänä raaka-aineena, mutta pian se unohdettiin. Tiktokin suosion myötä violetti hurmuri on nostanut taas päätään ja se on nostettu yhdeksi trendikkäimmistä raaka-aineista vuoden 2023 ruokatrendilistauksissa.

Kommentoi

Kommentoi juttua: Ube koukuttaa somekansaa upealla värillään – mikä isojamssi oikein on ja miksi se on niin suosittu?

Sinun täytyy kommentoidaksesi.