Ruoka

Ukrainalainen ruoka on paljon muutakin kuin borssia – kansallisruoka lisättiin juuri aineettoman kulttuuriperinnön listalle

Ukrainalainen ruoka muistuttaa paljon venäläistä ja puolalaista sekä monien muiden Itä-Eurooppalaisten maiden keittiöitä. Tutustu ukrainalaiseen ruokakulttuuriin ja tunnetuimpiin ruokalajeihin.

Ukrainalainen ruoka on sekoitus läntistä ja itäistä ruokakulttuuria, mutta on silti omintakeinen ja täynnä herkullista makua.

Lue myös: Klassikkoruoka: Borssikeitto

Ukrainalainen ruokakulttuuri: Vaikutteet idästä ja lännestä

Ukrainalainen ruokakulttuuri on ottanut vaikutteita niin Venäjältä, Puolasta, Unkarista kuin monista muistakin Itä-Euroopan maista. Jonkin verran mukaan on sekoittunut myös läntistä ruokaperinnettä, mutta ukrainalaiset ruoat maustetaan kuitenkin maan omilla paikallismausteilla. 

Ruokakulttuurin peruspiirre on hienostelematon ja yksinkertainen talonpoikaisuus, mutta kuitenkin monipuolinen ja runsas. 

Ukrainalainen ruoka kokataan kasviksista ja lihasta

Ukraina kuuluu maailman viiden suurimman vehnän tuottajan joukkoon ja maa tunnetaan Euroopan vilja-aittana. Viljatuotteet ovatkin Ukrainassa korostetun tärkeässä osassa ruokakulttuuria. 

Viljan ohella tärkeimpiä perinteisen ruokakulttuurin perusraaka-aineita ovat monet kasvikset, kuten peruna, kaali, sienet ja erityisesti punajuuri, jota toisinaan kutsutaan myös maan kansallisvihannekseksi.

Lihoista suosituin on sianliha, mutta myös nautaa ja kanaa syödään yleisesti. Liha tarjotaan usein joko paistettuna tai pataruokien seassa. Kotitekoisia, lihasta, läskistä ja mausteista valmistettuja makkaroita syödään paljon, jopa enemmän kuin teollisesti valmistettuja. Kalaa ja rapuja käytetään myös useissa ruokalajeissa.

Tyypillisiä hedelmiä ovat kirsikka, luumu, päärynä ja vesimeloni. Ukrainalainen ruoka maistuu usein valkosipulille, joka on mausteista eniten käytetty. Venäläisen keittiö tapaan smetana on suosittu lisuke monille eri ruoille. 

Ukrainalainen ruoka ja reseptit 

Borssikeitto on Ukrainassa kansallisruoan maineessa ja vuonna 2022 UNESCO lisäsi borssikeiton Ukrainan aineettoman kulttuuriperinnön listaan. 

Ukrainan kansallisruoka valmistetaan perinteisesti sipulista, kaalista, porkkanoista, perunoista, tomaateista ja naudanlihasta, mutta sopan tärkein raaka-aine on punajuuri, josta syntyy myös borssille tyypillinen purppuran punainen väri. 

Eri alueilla on erilaisia borssista erilaisia versioita, ja jokaisella ukrainalaisella perheellä lisäksi oma reseptinsä. Borssin kanssa tarjoillaan lähes aina smetanaa ja usein myös leipää.

Suosittuja ukrainalaisia ruokia

Ukrainalainen ruoka on kuitenkin paljon muutakin kuin borssia. Alle on listattuna muita Ukrainassa suosittuja ruokia.

Lue myös Anna.fi: 3 x uusien keittokirjojen parhaat: kokkaa venäläistä ruokaa, trendiravintolan herkkuja ja ihanaa kasvisruokaa

Kommentoi

Kommentoi juttua: Ukrainalainen ruoka on paljon muutakin kuin borssia – kansallisruoka lisättiin juuri aineettoman kulttuuriperinnön listalle

Sinun täytyy kommentoidaksesi.