Ukrainalainen ruoka on paljon muutakin kuin borssia – kansallisruoka lisättiin juuri aineettoman kulttuuriperinnön listalle
Ukrainalainen ruoka muistuttaa paljon venäläistä ja puolalaista sekä monien muiden Itä-Eurooppalaisten maiden keittiöitä. Tutustu ukrainalaiseen ruokakulttuuriin ja tunnetuimpiin ruokalajeihin.
Ukrainalainen ruoka on sekoitus läntistä ja itäistä ruokakulttuuria, mutta on silti omintakeinen ja täynnä herkullista makua.
Lue myös: Klassikkoruoka: Borssikeitto
Ukrainalainen ruokakulttuuri: Vaikutteet idästä ja lännestä
Ukrainalainen ruokakulttuuri on ottanut vaikutteita niin Venäjältä, Puolasta, Unkarista kuin monista muistakin Itä-Euroopan maista. Jonkin verran mukaan on sekoittunut myös läntistä ruokaperinnettä, mutta ukrainalaiset ruoat maustetaan kuitenkin maan omilla paikallismausteilla.
Ruokakulttuurin peruspiirre on hienostelematon ja yksinkertainen talonpoikaisuus, mutta kuitenkin monipuolinen ja runsas.
Ukrainalainen ruoka kokataan kasviksista ja lihasta
Ukraina kuuluu maailman viiden suurimman vehnän tuottajan joukkoon ja maa tunnetaan Euroopan vilja-aittana. Viljatuotteet ovatkin Ukrainassa korostetun tärkeässä osassa ruokakulttuuria.
Viljan ohella tärkeimpiä perinteisen ruokakulttuurin perusraaka-aineita ovat monet kasvikset, kuten peruna, kaali, sienet ja erityisesti punajuuri, jota toisinaan kutsutaan myös maan kansallisvihannekseksi.
Lihoista suosituin on sianliha, mutta myös nautaa ja kanaa syödään yleisesti. Liha tarjotaan usein joko paistettuna tai pataruokien seassa. Kotitekoisia, lihasta, läskistä ja mausteista valmistettuja makkaroita syödään paljon, jopa enemmän kuin teollisesti valmistettuja. Kalaa ja rapuja käytetään myös useissa ruokalajeissa.
Tyypillisiä hedelmiä ovat kirsikka, luumu, päärynä ja vesimeloni. Ukrainalainen ruoka maistuu usein valkosipulille, joka on mausteista eniten käytetty. Venäläisen keittiö tapaan smetana on suosittu lisuke monille eri ruoille.
Ukrainalainen ruoka ja reseptit
Borssikeitto on Ukrainassa kansallisruoan maineessa ja vuonna 2022 UNESCO lisäsi borssikeiton Ukrainan aineettoman kulttuuriperinnön listaan.
Ukrainan kansallisruoka valmistetaan perinteisesti sipulista, kaalista, porkkanoista, perunoista, tomaateista ja naudanlihasta, mutta sopan tärkein raaka-aine on punajuuri, josta syntyy myös borssille tyypillinen purppuran punainen väri.
Eri alueilla on erilaisia borssista erilaisia versioita, ja jokaisella ukrainalaisella perheellä lisäksi oma reseptinsä. Borssin kanssa tarjoillaan lähes aina smetanaa ja usein myös leipää.
Suosittuja ukrainalaisia ruokia
Ukrainalainen ruoka on kuitenkin paljon muutakin kuin borssia. Alle on listattuna muita Ukrainassa suosittuja ruokia.
- Wareniki, vareniki tai varenyky on Ukrainan vastine taikinaan kääritylle piirakalle tai nyytille. Puolalaisten pierongien tapaan wareniki on monimuotoinen ruokalaji, jonka täytteenä voi olla monenlaista lihaa, kasviksia sieniä tai juustoja. Kuten moni muukin ukrainalainen ruoka, myös wareniki tarjoillaan smetanan kanssa.
- Holubzi on kaalirulla, joka täytetään riisillä, laakerinlehdellä, sipulilla, porkkanoilla, jauhelihalla ja maustetaan pippurilla. Lisukkeena voi tarjota esimeriksi tomaattipohjaista kastiketta sekä perunamuusia.
- Salò eli maustettu sianihra on leivänpäällinen, jota erityisesti raskasta työtä tekevät ovat syöneet. Tämä ukrainalainen ruoka on todellinen klassikko, joka symboloi koko maata. Tyypillisesti salo maustetaan solalla, valkosipulilla sekä paprikalla, mutta nykyisin valmistetaan vitsimielessä esimerkiksi suklaalla kuorrutettua saloa.
- Pampuška on Ukrainan kuuluisin leipä. Sillä tarkoitetaan pieniä pyöreitä, hiivalla nostatettuja vehnä-, ruis- tai tattarijauhoista valmistettuja suolaisia tai makeita sämpylöitä, kohomunkkeja tai yrtti-valkosipuliöljyllä siveltyjä pullia.
- Deruny on ukrainalainen perunapannukakku, johon perunan ohella käytetään myös sipulia, jauhoja sekä kananmunia. Niitä voidaan tarjoilla pääruokana tai lisukkeena, tietysti smetanan kanssa ruohosipulilla tai purjolla viimeisteltynä.
- Kutja on Ukrainassa yksi joulunajan tärkeimmistä ruokalajeista, joka valmistetaan keitetyistä vehnän ytimistä, unikonsiemenistä, hunajasta ja perheestä riippuen muista aineksista, kuten rusinoista ja pähkinöistä. Perinteen mukaan jokaisen perheenjäsenen tulee syödä vähintään yksi ruokalusikallinen kutjaa.
Lue myös Anna.fi: 3 x uusien keittokirjojen parhaat: kokkaa venäläistä ruokaa, trendiravintolan herkkuja ja ihanaa kasvisruokaa
Kommentoi
Kommentoi juttua: Ukrainalainen ruoka on paljon muutakin kuin borssia – kansallisruoka lisättiin juuri aineettoman kulttuuriperinnön listalle