Ruoka

Uudenvuoden kuohuviinit 2019 –  kilistele näillä kuplilla

Näillä juomilla teet vaikutuksen vieraisiin. Listasimme parhaat kuohuviinit juhlaan.

Uudenvuoden juhlinta ei olisi mitään ilman poksautettavaa kuohuviinipulloa. Ilmaan lentää iloisesti ilotulitteiden lisäksi myös samppanjapullon korkkeja.

Katso myös: Herkullinen uudenvuoden menu

Kuohuviinit sopivat niin seurusteluun kuin ruokajuomaksi. Valitsimme uudenvuoden kuohuviineiksi monipuolisia kuplia, jotka sopivat niin lahjaksi, seurusteluun kuin ruokajuomaksikin.

”Suomalaiset ovat innokkaita oppimaan lisää samppanjoista ja kuohuviineistä. Helsingissä järjestettävä Grand Champagne -tapahtuma kerää täydet salit aina, ja ihmiset ovat todella kiinnostuneita oppimaan ja haalimaan tietoa kuplista. Iloksemme tapahtuma järjestetään myös keväällä 2020 Helsingissä, joten kannattaa olla kuulolla, jos haluaa olla ensimmäisten joukossa ostamassa lippuja”, samppanjatietäjä Master of Wine Essi Avellan kertoo.

Kuohuviini vai samppanja?

Kuohuviinit ovat aina trendikkäitä. Monipuolisuutensa takia ne sopivat juhlaan kuin juhlaan. Miten valita hyvä kuplajuoma juhlaan, onko hinta laadun tae samppanjoissa?

”Laadukas kuohuviini voittaa monesti halvan samppanjan”, Avellan sanoo.

Yksi vuoden 2020 suurimmista kuplatrendeistä ovatkin raikkaat ja hedelmäiset proseccot Italiasta.

”Aikaisemmin espanjalainen cava oli suomalaisten ylivoimainen suosikki. Nyt rinnalle on alkanut kavuta italiainen prosecco. Se kosiskelee kuohuviinin ystäviä tuoreella ja raikkaalla hedelmäisyydellä. Proseccolla on maine helposti lähestyttävänä ja ei-niin-vakavana tuotteena, jonka vuoksi se sopii kuohuviinin ystävän valinnaksi niin juhlassa kuin arjessa”, viiniasiantuntija Master of Wine Tuomas Meriluoto sanoo.

Lahjaksi ja ruoan kanssa

Ruokasamppanjoiden aatelia. Runsas ja kypsän mausteinen samppanja on omiaan ruoan kanssa. Hyvä hapokkuus kestää monenlaiset ruoat. Tarjoa tätä läpi aterian tai vie lahjaksi. Anna kuplien hieman pyöriä lasissa ja anna viinin lämmetä, sen aromit pääsevät paremmin oikeuksiinsa kuin täysin jääkylmänä.

Salmon Meunier Rosé Champagne Brut (Ranska) 55,00 e

Uudenvuoden kuohuviinit.
Salmon Meunier Rosé Champagne Brut on Kotilieden vuoden viimeisen illan samppanjavalinta. Sitä sopii tarjoilla läpi aterian alkumaljoista illan viimeisiin kupliin. Kuva: Alko

Seurusteluun

Proseccon suosio vain kasvaa. Ja onko tuo mikään ihme, sillä tämä italialainen kepeä ja hedelmäinen kuohuviini ihastuttaa monia helposti lähestyttävällä raikkaudellaan. Hennon päärynäinen, hapokas, mutta pirteän hedelmäinen kuohuva maistuu todella hyvin viilennettynä.

Proseccon suosio on Italiassa johtanut jo siihen, että prosecco-rypäleen viljelyalaa on koko ajan kasvatettu, mitä on alettu kritisoimaan torjunta-aineiden lisääntyneestä käytöstä. Valitsemalla esimerkiksi luomu- tai biodynaamisesti tehdyn viinin voi omalta osaltasi välttää torjunta-aineiden käyttöä.

Ruffino Prosecco Organic Dry (Italia) 15,98 e

Uudenvuoden kuohuviinit.
Muista viilentää proseccot hyvin ennen tarjoilua.  Kuva: Alko

Pikkusyötävän kanssa

Tiesitkö, että aivan Barcelonan kupeessa on perheomisteinen cavatila, jonka tuotteet ovat tunnettuja luomun ja natuviinien ystävien keskuudessa?

Kuivan ja rapsakan sitruksisen kuplan ystävä valitsee lasiin huikean hinta-laatusuhteen Alta Alellan tilan Mirgin Reserva Brut Nature 2017 cavan. Tähän cavaan ei ole lisätty yhtään sokeria, joten se on erittäin kuiva ja sopii hyvin esimerkiksi uudenvuoden äyriäsruokien kanssa tarjoiltavaksi.

AA Mirgin Reserva Cava Brut Nature 2017 (Espanja) 16,49 e

Uudenvuoden kuohuviinit.
Superhyvän hinta-laatusuhteen luomu-cava, joka sopii niin lahjaksi kuin omaan lasiin.  Kuva: Alko

Leikkisiä kuplia seurusteluun

Kenkäsuunnittelija Minna Parikan stailaama espanjalainen cava on omiaan viemisiksi ystävättärelle tai kaveriporukan juhliin. Suuta myötäilevä ja pehmeät hapot omaama kuohuviini on kuiva, mutta lisätty sokeri tekee siitä helposti nautittavan. Maussa on punaisia marjoja.

Wonderland by Minna Parikka Rosé Cava Brut (Espanja) 12,98 e

Uudenvuoden kuohuviinit.
Kepeä ja helposti lähestyttävä cava leikkisässä pullossa.  Kuva: Alko

Jälkiruoaksi tai makean ystävälle

Kuohuviinin ja sangrian yhdistelmä on hauska. Matala-alkoholipitoisuus (8%) on omiaan seurusteluun ja tukee myös sitä trendiä, että lasiin valikoidaan yhä useammin matala-alkoholinen valinta.

Gozy White Sparkling Sangria (Espanja) 10,98 e

Uudenvuoden kuohuviinit.

Seurusteluun ja pikkusyömisen kanssa sopii matala-alkoholinen sangrian ja skumpan yhdistelmä.  Kuva: Alko

Katso myös: Uudenvuoden kattaus – näillä kolmella vinkillä luot tunnelman

Kommentoi

Kommentoi juttua: Uudenvuoden kuohuviinit 2019 –  kilistele näillä kuplilla

Sinun täytyy kommentoidaksesi.