Ruoka

Uunissa paahdetut viinirypäleet – oletko jo kokeillut tätä helppoa hittiä?

Uskoisitko, millainen taivaallinen makuelämys sinua odottaa, kun nostat tertun aivan tavallisia viinirypäleitä vartiksi uuniin paahtumaan?

Uunissa paahdetut viinirypäleet ovat herkullisia. Ensi kerralla kaupassa käydessäsi poimi ostoskoriisi rasia tummia viinirypäleitä. Nosta rypäleet hetkeksi uuniin saunomaan niin, että ne hieman rypistyvät, makeus nousee pintaan ja mausta tulee syvempi. Lopputulos on melkein kuin karkkia söisi!

Lue myös: Suolaiset keksit täydentävät juustotarjottimen herkkupaloja – 6 mainiota reseptiä

Jos olet yhtään päässyt paahtamisen makuun, olet varmasti jo huomannut, että kaikista kasviksista tomaateista bataattiin ja porkkanoista parsakaaliin tulee himpun verran parempia, kun ne paahdetaan uunissa. Niin käy myös viinirypäleille.

Vartti uunin lämmössä öljyn ja suolaripauksen kanssa tekee rypäleille ihmeitä. Siten sekä happamuus että makeus korostuvat. Aavituksen rypistyneet rypäleet maistuvat uskomattoman ihanalta niin jogurtin, juustojen kuin liharuokienkin kanssa. 

uunissa paahdetut viinirypäleet
Uunissa paahdetut viinirypäleet eivät välttämättä kaipaa kuin kevyen öljytakin ja ripauksen suolaa. Makua voi terästää mustapippurilla tai pyöristää hunajalla. Kuva: iStock

Uuni on viinirypäleiden paras ystävä  

Uunissa paahdetut viinirypäleet ovat uskomattoman helppo tapa tuoda lautaselle ihan uutta jujua. Tarvitset kuuman uunin lisäksi tertun tummia viinirypäleitä sekä viisitoista minuuttia aikaa.

Uunissa paahdetut viinirypäleet

Huuhtele ja kuivaa viinirypäleet. Pyöräytä viinirypäleet kauttaaltaan öljyssä ja ripauta mausteeksi suolaa. Nostele viinirypäleet rankoineen uunipellille ja paahda  200-asteisessa uunissa 10–15 minuuttia, kunnes rypäleet ovat hieman rypistyneet. 

Paahdetut viinirypäleet maistuvat parhaimmilta lämpiminä heti uunista tultuaan, mutta ne eivät ole yhtään hullumpia hieman jäähtyneinä tai kylminäkään. Paahdetut rypäleet säilyvät pari päivää jääkaapissa tiiviiseen rasiaan pakattuina.

Juuston, jogurtin ja liharuokien kaveri

Monipuoliset uunissa paahdetut viinirypäleet sopivat erityisen hyvin jogurtin sekaan ja naposteluun. Ne ovat mahtava makupari aromikkaille juustoille ja istuvat hyvin myös liharuokien lisukkeeksi.

uunissa paahdetuja viinirypäleitä ja jogurttia
Makeaksi paahtuneet viinirypäleet ja paksu, hapan jogurtti sopivat hyvin yhteen. Kuva: iStock © iStock

Jogurtin kanssa: Nautitko jogurtin aina marjojen ja myslin kera? Vaihda marjat ensi kerralla paahdettuihin viinirypäleisiin. Erityisen hyvin rypäleiden kanssa toimii paksu ja rasvainen turkkilainen tai kreikkalainen jogurtti, jonka happamuutta makeaksi paahtuneet rypäleet ihanasti korostavat. Pienellä vaivalla nostat aamupalajogurttisi luksusluokkaan. 

Samalla vaivalla ja uunin lämmöllä paahdat jogurttisi päälle myös granolan. Helpon granolaohjeen poimit tästä.

Salaattien sekaan: Paahdetut viinirypäleet tuovat salaatteihin uutta ilmettä. Erityisen hyvin ne sopivat vuohenjuuston, halloumin ja suolaisen fetajuuston kaveriksi. Huikean hyvän salaatin saat, kun nostat rypäleiden kanssa samalle pellille myös fetajuuston. Uunifeta ja makeaksi paahtuneet viinirypäleet – siinäpä vasta pari!

Liharuokien lisukkeeksi: Paahdetut viinirypäleet maistuvat oikein hyvin myös monien liharuokien kanssa. Esimerkiksi ankanrinta, paistettu porsaanfilee tai hissukseen haudutettu naudanliha saavat paahdetuista tummista viinirypäleistä sopivan makean makuparin.

Leivän päälle: Makeaksi paahtuneita rypäleitä voi myös lastata leivän päälle pehmeän tuorejuuston, sinihomejuuston tai suolaisen fetajuuston kanssa. Sipaise rapeaksi paahdetulle leivälle reilusti juustoa ja lado pinnalle paahdettuja viinirypäleitä.  Yhdistelmä on taivaallinen. Kokeile myös pehmeää fetajuustolevitettä.

Juustolautaselle: Paahdetut viinirypäleet ovat jopa naurettavan helppo kikka nostaa tuiki tavallinen juustolautanen ihan uudelle tasolle ja saada kanssaherkuttelijoissa aikaan ihastuksen huokauksia. Paahdettujen viinirypäleiden kanssa sopivat erityisen hyvin voimakkaan makuiset juustot, kuten sini- tai valkohomejuusto sekä vuohenjuusto, halloumi ja feta.

Myös uunibrie ja paahdetut viinirypäleet on hurmaava jälkiruoka ja maailman helpoin illanistujaisherkku. Nosta juustokiekko ja rypäleet uuninpellille. Lorauta juuston päälle hunajaa ja pyöräytä rypäleet öljyssä. Paahda 200-asteisessa uunissa noin 15 minuuttia.

Kommentoi

Kommentoi juttua: Uunissa paahdetut viinirypäleet – oletko jo kokeillut tätä helppoa hittiä?

Pirkko

Ei oo tullut kokeiltua, mutta näyttää herkulta! Täältä voi tsekata mistä viinirypäleitä saa halvimmalla https://ruoanhinta.fi/

Eikka

Kun lähimpään kauppaan on 10 km ja seuraavaan 60 km ei tuolla //ruoanhinta// linkillä ole mitään merkitystä. Ihan sama vaikka viinirypäleet saisi ilman kun bensalitra maksaa 1,69 euroa. Ostan vain siitä lähikaupasta ja vain mitä tarvitsen.

Sinun täytyy kommentoidaksesi.