Ruoka

Uudet perunat ovat kesän odotetuin herkku – keitä, grillaa tai upota potut salaatteihin

Tillillä maustetut, vastakeitetyt uudet perunat herauttavat veden kielelle sellaisenaankin, mutta niistä syntyy helposti herkkuja grilliruokien kylkeen. Kokosimme parhaat perunaruoat kesäpöytään. Poimi tästä myös vinkit uusien perunoiden keittämiseen.

Uudet perunat maistuvat taivaallisilta ihan sellaisenaan, mutta kesän edetessä potut alkavat kaivata uutta makua. Ja mikäs siinä, sillä uudet perunat sopivat mainiosti myös grillattavaksi, perunasalaattiin ja muihin suven suosikkiherkkuihin.

Lue myös: Uusien perunoiden keittäminen – huippukokki Pekka Terävä paljastaa, miksi uudet perunat pitää laittaa aina kiehuvaan veteen

Uudet perunat tai virallisesti varhaisperunat, on simppeli kesäherkku. Potuille ei tavitse tehdä taikoja, jotta ne toisivat kesän kielelle. 

Perunat voi kypsentää monella tavoin: kokeile keittämisen lisäksi myös perunoiden grillausta tai savustusta tai kypsennä potut vaihteeksi uunin lämmössä. Uudet perunat paahtuvat uunissa 225-asteessa noin puolessa tunnissa.

Uusia perunoita vai varhaisperunoita?

Puhekielessä uusilla perunoilla ja varhaisperunoilla tarkoitetaan yleensä samaa, mutta virallisesti nimet eivät ole synonyymeja toisilleen. 

Kesän ensimmäiset, maasta keskenkasvuisena nostettavat perunat ovat varhaisperunoita, jotka muuttuvat kesän edetessä ja pidempään kasvaessa kesäperunoiksi. Uusia perunoita puolestaan ovat syksyllä nostettavat sadon uudet perunat, jotka varastoidaan talvea varten. 

Kokosimme kesän parhaat perunareseptit sekä monta syytä, miksi pottuja kannattaa keittää kerralla iso kattilallinen. Poimi parhaat ohjeet ja rakastu perunaan!

Uudet perunat – keittäminen

Uusien perunoiden keittäminen on tarkkaa puuhaa. Ne lisätään aina kiehuvaan, suolalla maustettuun veteen. Peruna kypsyy vielä hellalta ottamisen jälkeenkin, joten älä keitä niitä täysin pehmeiksi. Laita kattilaan puhdas liina tai talouspaperia imemään kosteutta. Jätä kansi hetkeksi vielä kattilan päälle.

Keitetyt uudet perunat maistuvat täydellisiltä voinokareen ja tillisilpun kanssa, muttei tillipestokaan kauaksi kärkipaikasta jää. Tillipestossa pyöräytetyt perunat ihastuttavat erityisesti grillatun kalan kyljessä. 

Pinaatin, sitruunan ja voin kanssa uudet perunat puolestaan jalostuvat herkullisiksi kesäperunoiksi.

Tai mitäpä, jos pyöräyttäisit keitettyjen perunoiden kylkeen maukkaan kalatahnan säilykesärjestä? Lisäksi tarvitset kesän parhaaseen lounaaseen vain isoäidin ohjeella valmistettua munakastiketta.

Uudet perunat grillissä

Jos päätät grillata uudet perunat, kannattaa potut esikeittää ennen grilliin sujauttamista. Peruna-herkkusienivartaat ovat oiva grilliruokien lisuke, mutta Västerbotten-juustosta valmistetun dipin kanssa myös taivaallista pikkusyötävää sellaisenaan. 

Myös tähteelle jääneet potut voi seuraavana päivänä grillata makoisiksi. Pienet perunat voi käyttää kokonaisina, isot pitää puolittaa. Sipaise perunat ennen grillausta oliiviöljyllä ja mausta ennen tarjoilua suolalla sekä tuoreilla yrteillä.

Paahtamalla edellispäivän aterialta ylijääneet perunat muurikassa herätät ne jälleen uuteen hehkuun. Makunsa bbq-perunat saavat chipotle-chilistä, savupaprikajauheesta sekä valkosipulista. Paahda perunoita kuumalla paistin- tai muurikkapannulla käännellen niin, että perunat saavat paahtunutta väriä ja lämpenevät kunnolla.

Jos keitetyt tai grillatut perunat tylsistyttävät, kokeile vaihteeksi savustusta. Savustetut uudet perunat maistuvat taivaallisilta ruskealla voilla maustetun majoneesin tai voin kera.

Perunasalaatit uusista perunoista

Suomalaisten rakastama perunasalaatti päivittyy raikkaaksi kesäversioksi, kun sen valmistaa uusista perunoista ja höystää muilla suven suosikkiherkuilla.

Juhannuksen perunasalaattissa perunat saavat seurakseen keitettyjä kananmunia, retiisejä, hapahkoja omenoita sekä säilöttyjä latva-artisokkia. Tuhti majoneesikastike kevenee mukavasti, kun sekoitat joukkoon kermaviiliä.

Vihreä perunasalaatti on kokoelma kaikkea ihanaa: anjoviksen ja tuoreiden yrttien maustamaa majoneesikastiketta, marinoitua sipulia, keitettyjä kananmunia ja veikeää fenkolia. 

Uusia perunoita ja silliä – siinäpä makupari, jolla on mahdotonta iskeä harhaan. Tässä ohjeessa ne asetellaan näyttävästi vadille ja juhannuksena se koristellaan syötävillä ruohosipulinkukilla. Rapeat ruisnachot tuovat ruokaan hauskaa lisäjujua. 

Haalea sieni-perunasalaatti on kesäruokien aatelistoa. Varhaisperunoista, tuoreista kantarelleista sekä herneistä koottu lämmin lisuke maistuu herkulta grillimakkaran rinnalla.

Toki kesäisen perunasalaatin voi nauttia myös lämpimänä. Lämmin peruna-sipulisalaatti ja muurikkaperunasalaatti lipstikkapeston kera tehdään letkeästi muurikkapannulla. 

Lue myös Anna.fi: Perunasalaatin voi tehdä monella tapaa – näistä herkkuresepteistä jokainen löytää suosikkinsa

Uudet perunat – reseptit tähteiden hyödyntämiseen

Uusia perunoita kannattaa aina keittää iso kattilallinen. Ensinnäkin niitä syödään aina enemmän kuin uskoisi, mutta tähteelle jääneistä potuista valmistuu myös helposti uusia ruokia.

Kokeile vaikka viipaloida yli jääneet uudet perunat leivän päälle. Nopea ja herkullinen iltapala syntyy viipaloimalla keitettyjä perunoita voilla tai tuorejuustolla sipaistun saaristolaisleivän päälle. Lisää kaveriksi marinoitua punasipulia ja muutama tillinoksa. Nauti leipä hiukopalana sellaisenaan tai sillin tai grillatun kalan kanssa.

Sillileipä valmistuu samalla periaatteella, mutta perunat saavat seurakseen myös marinoitua punasipulia, kananmunaa ja silliä. Tällä leivällä sammutat suolaisen nälän kertaheitolla.

Parmalaiset perunat sopivat nekin pieneen suolaisen nälkään. Parmankinkkuviipaleen ympärille pyöräytetyt perunat tarjotaan tomaattilohkojen, rucolan ja piparjuurella maustetun ranskankermakastikkeen kera.

Juhannusjuhlien taattu hitti tulee tässä! Kokoa keitettyjen perunanpuolikkaiden päälle suosittua skagenröraa ja viimeistele pienet sormisyötävät juhlakuntoon nokareella muikun mätiä. 

Frittata varhaisperunoista tehdään pannulla, ja sen voi paistaa vaikka grillissä. Keväinen karhunlaukka antaa munakkaalle vienosti valkosipulisen aromin.

Kommentoi

Kommentoi juttua: Uudet perunat ovat kesän odotetuin herkku – keitä, grillaa tai upota potut salaatteihin

Sinun täytyy kommentoidaksesi.