Ruoka

Ricottajuusto on Välimeren alueen oma kotijuusto – testaa ricottaa suolaisiin ja makeisiin herkkuihin

Välimeren maista tuttu ricotta-juusto tuo makua suomalaisiin ruokiin. Valmista ricotta itse tai osta kaupasta ja loihdi maukkaat herkut!

Ricottajuusto valmistetaan lehmän-, lampaan- ja vuohenmaidosta. Ricotan valmistuksessa hera kuumennetaan 85–90 asteeseen, jolloin proteiinit nousevat pintaan. Proteiinirakeet siivilöidään seoksen joukosta, jonka jälkeen ne puristetaan muottiin ja jätetään valumaan liian nesteen poissaamiseksi.

Ricotta eli rakeinen kotijuusto voidaan valmistaa myös kotioloissa vähistä raaka-aineista: täysmaidosta, kermasta, suolasta sekä sitruunamehusta tai valkoviinietikasta.

Pehmeä ricottajuusto on erityisen suosittua Välimeren maissa. Sitä käytetään niin suolaisissa kuin makeissa ruoissa sekä leivonnaisten täytteissä.

Ricottajuusto sopii suolaisiin herkkuihin

Suloiset pinaatti-ricottapiiraat ovat kauniita tarjottavia vieraille. Pohjataikinan juustoisuus ja täytteen raikkaus muodostavat täydellisen kokonaisuuden. Nimikkoainesten lisäksi täytteeseen tulee kananmunaa, kermaa ja pieni ripaus muskottipähkinää. Pienet piiraat paistuvat vartissa kullanruskeiksi herkkupaloiksi.

196685-lohicrostinit.jpg

Näyttävät lohicrostinit katoavat illanistujaisissa nopeasti parempiin suihin. Paahdettujen patonkisiivujen päälle sipaistaan ohut kerros ricottalevitettä, joka on maustettu sitruunalla ja tillillä. Herkkupalat kruunataan pikkelöidyillä kurkuilla ja kylmäsavulohiviipaleilla.

karjalanpiirakat

Perinteiset karjalanpiirakat saavat seurakseen kevennettyä munavoita, jossa yhdistyvät kananmuna, voi ja ricotta-juusto. Piirakoiden seuralainen valmistetaan tavallisen munavoin tapaan hienontamalla kananmunat haarukalla ja lisäämällä muut ainekset joukkoon.

Upota ricotta makeisiin leivonnaisiin ja jälkkäreihin

Mustikkapannukakut ja mustikkasiirappi on amerikkalaistyylinen herkku suomalaiseen makuun. Pannukakkujen taikinaan tulee runsaasti ricotta-juustoa, piimää ja tietysti mustikoita. Ripaus kanelisokeria viimeistelee taikinan, josta paistetaan voissa maukkaita pannukakkuja. Vastapaistetut herkut nautitaan lakritsilla maustetun mustikkasiirapin kera.

Mikäli leivonnaisen ei mielestäsi tarvitse olla ylimakea, on vadelma-ricottapiirakka juuri sinua varten! Pohjataikinaan makeutta antaa ainoastaan lusikallinen vaniljasokeria, eikä täytteessäkään liioitella sokerin määrällä. Runsas kerros ricottatäytettä ja tuoreet vadelmat takaavat, että piirakkaa tulee leivottua toisenkin kerran.

Juttua päivitetty ja lisätty reseptilinkkejä 9.7.2021.

Kommentoi

Kommentoi juttua: Ricottajuusto on Välimeren alueen oma kotijuusto – testaa ricottaa suolaisiin ja makeisiin herkkuihin

Sinun täytyy kommentoidaksesi.