Vadelma-ricottapiirakka ja muut ricotta-reseptit herkkuhetkiin

Välimeren maista tuttu ricotta-juusto tuo makua suomalaisiin ruokiin. Valmista ricotta itse tai osta kaupasta ja loihdi maukkaat herkut!

Ricottaa valmistetaan lehmän-, lampaan- ja vuohenmaidosta. Ricotan valmistuksessa hera kuumennetaan 85–90 asteeseen, jolloin proteiinit nousevat pintaan. Proteiinirakeet siivilöidään seoksen joukosta, jonka jälkeen ne puristetaan muottiin ja jätetään valumaan liian nesteen poissaamiseksi. Ricottaa eli rakeista kotijuustoa voidaan valmistaa myös kotioloissa vähistä raaka-aineista: täysmaidosta, kermasta, suolasta sekä sitruunamehusta tai valkoviinietikasta.

Pehmeä ricotta-juusto on erityisen suosittua Välimeren maissa. Sitä käytetään niin suolaisissa kuin makeissa ruoissa sekä leivonnaisten täytteissä.

Suloiset pinaatti-ricottapiiraat ovat kauniita tarjottavia vieraille. Pohjataikinan juustoisuus ja täytteen raikkaus muodostavat täydellisen kokonaisuuden. Nimikkoainesten lisäksi täytteeseen tulee kananmunaa, kermaa ja pieni ripaus muskottipähkinää. Pienet piiraat paistuvat vartissa kullanruskeiksi herkkupaloiksi.

mustikkapannarit

Mustikkapannukakut ja mustikkasiirappi on amerikkalaistyylinen herkku suomalaiseen makuun. Pannukakkujen taikinaan tulee runsaasti ricotta-juustoa, piimää ja tietysti mustikoita. Ripaus kanelisokeria viimeistelee taikinan, josta paistetaan voissa maukkaita pannukakkuja. Vastapaistetut herkut nautitaan lakritsilla maustetun mustikkasiirapin kera.

karjalanpiirakat

Perinteiset karjalanpiirakat saavat seurakseen kevennettyä munavoita, jossa yhdistyvät kananmuna, voi ja ricotta-juusto. Piirakoiden seuralainen valmistetaan tavallisen munavoin tapaan hienontamalla kananmunat haarukalla ja lisäämällä muut ainekset joukkoon.

185206-vadelma-ricottapiirakka.jpg

Mikäli leivonnaisen ei mielestäsi tarvitse olla ylimakea, on vadelma-ricottapiirakka juuri sinua varten! Pohjataikinaan makeutta antaa ainoastaan lusikallinen vaniljasokeria, eikä täytteessäkään liioitella sokerin määrällä. Runsas kerros ricottatäytettä ja tuoreet vadelmat takaavat, että piirakkaa tulee leivottua toisenkin kerran.

196685-lohicrostinit.jpg

Näyttävät lohicrostinit katoavat illanistujaisissa nopeasti parempiin suihin. Paahdettujen patonkisiivujen päälle sipaistaan ohut kerros ricottalevitettä, joka on maustettu sitruunalla ja tillillä. Herkkupalat kruunataan pikkelöidyillä kurkuilla ja kylmäsavulohiviipaleilla.

Herkuttele juustoilla:
Sulatettu juusto
Munajuusto
Pehmeät juustot
Puolikovat juustot
Juusto juhlistaa arkiruoan
Ruoka.fi: Marinoitu kotijuusto

Tilaa uutiskirjeemme niin saat sähköpostiisi säännöllisesti tietoa uusimmista jutuistamme ja kilpailuistamme.


Teksti: hannaleino
Kuvat: Otavamedia

Keskustelu

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Alibi
Anna
Deko
Erä
Hymy
Kaksplus
Kippari
Kotilääkäri
Kotiliesi
Koululainen
Ruoka.fi
Parnasso
Seura
Suomen Kuvalehti
TM Rakennusmaailma
Tekniikan Maailma
Vauhdin Maailma
Golfpiste
Vene
Nettiauto
Ampparit
Plaza
Muropaketti