Vähähiilinen ruokaviikko: Päivä 1

Ruoka aiheuttaa neljänneksen maailman hiilidioksidipäästöistä. Seuraa, kuinka toimittaja Liisa Mayow opettelee viikon ajan tekemään ilmastoystävällisiä ruokavalintoja.

1. päivä: Kaapit tyhjiksi!

Aloitin ilmastoystävällisen ruokavalion noudattamisen jättämällä kaupassa käynnin väliin. Kaapit ovat täynnä tavaraa, jota ei voi sanoa aivan ilmastoystävälliseksi. Ruoat oli kuitenkin jo ostettu, joten olisi ilmaston kannalta hölmöä jättää ne pilaantumaan. Pois heitetystä ruoasta syntyneet kasvihuonekaasupäästöt ovat syntyneet ihan turhaan, kun kukaan ei edes tule ruokituksi sillä!

Alun perin ajattelin, että projektin aluksi pitäisi rynnätä Ruohonjuureen tai johonkin muuhun hippikauppaan ostamaan kassillinen uusia elintarvikkeita, joiden hiilidioksiditaakka olisi oikein pieni. Oikeasti niin kannattaa tehdä vasta sitten, kun ruokia oikeasti tarvitsee, ja vaihtaa vasta sitten ympäristoystävällisempään tuotteeseen.

Tein ruokakaapin antimista linssikeittoa. Hulautin joukkoon kookosmaitoa, joka on rahdattu maapallon toiselta puolelta minun jääkaappiini. Purkin päiväys lähestyi, joten se oli fiksumpi valinta kuin uusi purkillinen kaurakermaa.

Ilmastotalkoot-nettisivuilta löytyvän Älyttömyyslaskurin mukaan heitän ruokaa viikossa pois niin paljon, että sen hiilidioksidipäästöt vastaavat 17,3 ajokilometriä henkilöautolla. Aika järkyttävää.

Oman hiilijalanjälkensä voi muuten arvioida täällä.

Mutta palataan poisheitettyyn ruokaan: tähteiden hyödyntäminen näyttäisi olevan kaiken A ja O. Itse tykkään laittaa edellisen päivän jämät pyttipannuun tai munakkaaseen, ja varmimmin tähteet tulevat syödyiksi kun ne ottaa evääksi töihin. Miten sinä hyödynnät jämäruoat?

Lisätietoja:

Ilmastotalkoot-sivuston tietopaketti ilmastoystävällisestä ruoasta.

Tilaa uutiskirjeemme niin saat sähköpostiisi säännöllisesti tietoa uusimmista jutuistamme ja kilpailuistamme.


Teksti: Liisa Mayow

Keskustelu

  1. Kasimir

    Arvon toimittaja Mayow,

    Mielestäni 17,3 ajokilometriä viikossa henkilöautolla ei ole kovinkaan järkyttävä määrä. On silti harmillista kuulla, että heitätte ruokaa pois. Suosittelen kulutustottumuksiinne muutosta. Voisitte kokeilla ostaa vain sen verran ruokaa, jonka arvioitte kuluttavanne. Tietysti jos toimitte näin jo nyt, siitä tuskin on apua.

    Kiitos artikkelistanne ja tsemppiä erikoisviikkoonne.

  2. Rosemary

    Tuskin kukaan onnistuu elämään niin, ettei koskaan joudu heittämään ruokaa pois. Voihan esim. leipä olla yhtäkkiä homeessa tai jokin ruoka pilaantuu, ennen kuin sen ehtii käyttää. Aika nopeasti oppii kuitenkin arvioimaan, minkä verran ruokaa kuluu ja onhan kauppa useimmiten aika lähellä, että voi hakea lisää, jos loppuu.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Alibi
Anna
Deko
Erä
Hymy
Kaksplus
Kippari
Kotilääkäri
Kotiliesi
Koululainen
Ruoka.fi
Parnasso
Seura
Suomen Kuvalehti
TM Rakennusmaailma
Tekniikan Maailma
Vauhdin Maailma
Golfpiste
Vene
Nettiauto
Ampparit
Plaza
Muropaketti