Vähähiilinen ruokaviikko: Päivä 2

Ruoan valmistaminen aiheuttaa suuren osan kodin ruoanlaittoon liittyvistä kasvihuonekaasupäästöistä.

Kokeilin aamulla raakapuuroa, jonka valmistamiseen ei kulu sähköä. Liotin hirssisuurimoita vedessä yön yli ja ajoin ne aamulla sileäksi blenderissä hunajan kera. Tuloksena oli hiukan limainen seos, jonka pelastin puolukoilla ja kauramaidolla.

Puuro ei ollut mikään varsinainen makuelämys. En aio ryhtyä elämään raakaravinnolla, joten täytyi keksiä toinen ratkaisu. Ilmastoa voi säästää säästämällä sähköä ruokaa laittaessa, eli esimerkiksi käyttämällä kattilan päällä kantta ja välttämällä uunin käyttöä.

Hommaan on silti olemassa vieläkin helpompi ratkaisu, joka sopii hyvin kaltaiselleni huolimattomalle kokille: ekosähköllä kokkaaminen käytännössä nollaa ruoan valmistuksesta koituvat hiilidioksidipäästöt.

Sain siis vihdoin aikaiseksi vaihtaa Suomen Luonnonsuojeluliiton sertifioimaan Norppasähköön. Homma hoituu kätevästi netissä, ja sähköyhtiö huolehtii vanhan sähkösopimukseni purkamisesta. Helppoa kuin heinänteko!

Onneksi aamiaistottumuksia ei ole pakko mullistaa täysin, vaikka siirtyisinkin raakapuuroon. Kotimainen leipä ei tuota suuria hiilipäästöjä, kunhan sitä ei ole paistettu lähikaupan paistopisteessä, joka kuluttaa enemmän energiaa kuin laitosleipomossa paistettu leipä.

Masentavaa muuten, ettei pienleipomoiden suosiminen ole kovin ekotehokasta. Suuret leipomot leipovat niin suurissa erissä ja suunnittelevat leivän kuljetukset niin tehokkaiksi, että yhden leivän päästöt ovat pienleipomon leipää paljon vähäisemmät. Pussitettu jumpulasämpylä voi siis hieman yllättäen olla ilmastoystävällistä leipää.

Aamujuomista kahvin hiilitaakka on hieman teetä suurempi, mutta vielä parempi vaihtoehto on kotimainen yrttitee.

Lisätietoja:
Norppasähkö

Lue muutkin Vähähiilinen ruokaviikko -kokeilun jutut.

Tilaa uutiskirjeemme niin saat sähköpostiisi säännöllisesti tietoa uusimmista jutuistamme ja kilpailuistamme.


Teksti: Liisa Mayow

Keskustelu

  1. Blender

    Puuron valmistuksessa käytit sähköä kuitenkin Blenderillä?

  2. Saara

    Eiköhän se nopea suraus kuluta vähemmän sähköä kuin hauduttelu? Mutta eikö blender olisi suomeksi tehosekoitin?

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Alibi
Anna
Deko
Erä
Hymy
Kaksplus
Kippari
Kotilääkäri
Kotiliesi
Koululainen
Ruoka.fi
Parnasso
Seura
Suomen Kuvalehti
TM Rakennusmaailma
Tekniikan Maailma
Vauhdin Maailma
Golfpiste
Vene
Nettiauto
Ampparit
Plaza
Muropaketti