Vähähiilinen ruokaviikko: Päivä 3

Vähähiilisen ruokaviikon päivä kolme aiheuttaa kiperiä lounasongelmia.

Aloitin aamun kotimaisella myslillä ja teellä. Lounas ravintolassa tuotti päänvaivaa. Kasvisvaihtoehtona oli täytetty paprika, mutta se sisälsi kahta ilmaston vihollista, riisiä ja juustoa. Riisiä viljellään veden alla, mikä kuluttaa roimasti vettä ja energiaa. Juuston kasvihuonekaasupäästöt taas ovat melkein yhtä suuret kuin lihan.

Valitsin punajuurikeiton, vaikka olisin kaivannut vähän tuhdimpaa lounasta. Olin kasvissyöjä yli kymmenen vuotta, joten ei tunnu vaikealta vaihtaa takaisin kasvispitoisempaan ruokaan. Maitotuotteita ja munia olen sen sijaan syönyt aina, ja nyt tuntuu, että niitä on tungettu joka ruokaan.

Varmin tapa syödä ilmastoystävällinen lounas on tehdä omat eväät. Kaupasta napatut einekset ja valmisruoat eivät tosin ole ilmaston kannalta varsinaisesti huono valinta, koska teollisissa suurkeittiöissä ruoan valmistukseen kuluu vähemmän energiaa annosta kohti.

Säilöntäaineetkin voivat periaatteessa tehdä ruoasta ilmastoystävällisempää, koska ne pitävät ruoan pidempään syömäkelpoisena, eikä sapuskaa tule heitettyä niin äkkiä roskiin. Ilmastoystävällinen ruoka ei olekaan välttämättä terveellistä.

Mausta en kuitenkaan ole valmis tinkimään, joten jätän valmisruoat muille. Turhaa pakkausjätettäkin niistä syntyy, mutta oikeanlaiset pakkaukset toisaalta pidentävät ruoan säilyvyyttä.

Lisätietoa:
Ekoaiheista ruokapohdintaa sekä paljon muuta kiinnostavaa ympäristoaiheista tavaraa löytyy myös toimittaja Noora Shinglerin Kemikaalicocktail-blogista. Olen itse aivan koukussa blogiin!

Lue muutkin Vähähiilinen ruokaviikko -kokeilun jutut.

Avainsanat

Keskustelu

Kommentoi juttua: Vähähiilinen ruokaviikko: Päivä 3

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X