Vähähiilinen ruokaviikko: Päivä 4

Neljäntenä päivänä käydään kalareissulla kauppahallissa.

Kaipasin kasvisten kylkeen vaihtelua, joten suuntasin urbaanille onkiretkelle. Kotimainen villi kala on hyvä ilmastovalinta, mutta sain juosta sen perässä marketista toiseen. Tarjolla on ties mitä pangasiusta ja ulkomaista puna-ahventa, mutta tavallinen ahven loistaa poissaolollaan.

Löysin lopulta haukifileitä lähimarketista. Olivat maukkaita mutta ruotoisia. Lohikalat ovat yleensä viljeltyjä, eivätkä siksi ole se kaikkein ilmastoystävällisin vaihtoehto.

Omat fileeni hain kauppahallista. Siellä osattiin kertoa tarkka pyyntipaikka ja kalastajan nimikin. Ainakin K- ja S-marketeissa kalatiskillä oli tosin hyvät listat kalojen alkuperästä, K-marketissa lista kertoi jopa oliko kala villiä vai kasvatettua. Hienoa!

Kalan ja ympäristön ystävän kannattaa lukaista WWF:n kätevä Meren herkkuja -kalaopas, jonka voi ladata ilmaiseksi. Opas auttaa valitsemaan ympäristöystävällisiä kalalajeja. Villille kalalle opas näyttää vihreää valoa, kasvatetulle keltaista. Saa siis syödä, mutta mieluummin hieman harvemmin.

Ilmaston lämpenemisellä näyttää muuten olevan ikäviä seuraamuksia fisuille. Ne pienenevät!

Napsin välipalaksi kotimaisia omenia, jotka ovat pienipäästöistä kausiruokaa parhaimmillaan! Nyt kannattaa vielä nauttia suomalaisesta omenasadosta.

Harkitsen jopa kuivaavani omenarenkaita talveksi. Hedelmien ilmastovaikutus on muutenkin kohtalaisen pieni, sillä kilon tuottaminen aiheuttaa keskimäärin alle puolen kilon kasvihuonekaasupäästöt.

Avainsanat

Keskustelu

kyllä kotimainen kala on hyvää. Ahvenet ja siiat ovat maukasta ruokaa vaikka uunissa hauduttaen ja kotimaisten vihannesten kera. Sitten maistuu jälkiruuaksi jokin omenasta tehty makoisa paistos ja kastike.

Kommentoi juttua: Vähähiilinen ruokaviikko: Päivä 4

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X