Vähähiilinen ruokaviikko: Päivä 5

Ruokavalintojen pähkäilemiseen kuluu paljon enemmän aikaa kuin normaalisti.

Olisi tosi kätevää, jos elintarvikkeiden kyljessä olisi tarra, joka kertoisi tuotteen olevan ilmaston kannalta hyvä tai huono valinta. Merkki voisi olla siinä sydänmerkin tai runsaskuituinen-lätkän vieressä.

Alan pilottiprojekteja on kuulemma jo käynnissä eri puolilla maailmaa. Brittikauppaketju Tesco on varustanut tuotteitaan merkillä, joka kertoo kasvihuonepäästöistä. Ketjun hyllyiltä merkinnän voi löytää muun muassa perunoista, appelsiinimehuista, pesuaineista ja lampuista.

Ympäristövaikutusten määrittely ei ole kuitenkaan mikään simppeli juttu. Lasketaanko pelkät kasvihuonekaasupäästöt mukaan? Kasvihuoneviljely kuluttaa paljon energiaa, mutta peltoviljely rehevöittää vesistöjä.

Pitäisikö ottaa huomioon tuotteen vesijalanjälki? Entä valmistusketjuun liittyvien ihmisten ja eläinten kohtelu, entä Reilun Kaupan standardit ja luomun vaatimukset? Ruokien hyviä ja huonoja puolia on vaikea vertailla. Voisiko avuksi kehittää jonkin kansainvälisen keskiarvoasteikon?

Ilmastoystävälliselle ruoalle voi olla myös hankalaa myöntää minkäänlaista suositusmerkintää poliittisista syistä, sillä suositus voisi olla ristiriidassa virallisten ravitsemussuositusten kanssa. Puhumattakaan siitä, miten kertoa merkin sisällöstä kuluttajille mahdollisimman selkeästi ja helposti.

Raision Elovena-hiutaleilla on muuten ensimmäisenä elintarvikkeena maailmassa merkintä, joka kertoo tuotteen kokonaisvedenkulutuksen. Hyvä hyvä! Ilmastomerkkiä odotellessa.

Pitäisikö elintarvikkeiden ilmastovaikutuksista kertoa pakkauksen kyljessä?

Avainsanat

Keskustelu

Kommentoi juttua: Vähähiilinen ruokaviikko: Päivä 5

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X