Vähähiilinen ruokaviikko: Päivä 6

Lihan himo iskee. Riista on ilmastoystävälliselle sekaruokailijalle sallittu herkku, mutta kauppahallin hirvenliha ei ole halpaa.

Vaikka lähiruoka on hintavaa, huomaan olevani tarkempi kaupassa. Suunnittelen ateriat paremmin, koska tiedän, että suurin ilmastosynti on heittää ruokaa roskiin. Rahaa kuluu ruokaan jopa vähemmän kuin tavallisesti.

Suomalainen syö vuodessa keskimäärin 76 kiloa lihaa. Yhden lihakilon tuottaminen tuottaa päästöt, jotka vastaavat noin 71 kilometrin automatkaa. YK:n ennusteen mukaan lihan kulutus ja tuotanto kuitenkin jatkavat edelleen kasvuaan ja saattavat jopa kaksinkertaistua vuosisadan puoliväliin mennessä.

Lisäksi lihantuotanto aiheuttaa 40 prosenttia metaanipäästöistä, kertoo Vihreän langan juttu. Metaani on yli kaksikymmentä kertaa hiilidioksidia voimakkaampi kasvihuonekaasu.

Riistaeläinten liha on ympäristöystävällistä siksi, ettei niitä ole liikaa. Niiden ruokkimiseksi ei tarvitse viljellä peltokaupalla rehua eikä lannoittaa maaperää.

Jos kaikki lihansyöjät alkaisivat syödä tavallisen naudan ja possun sijasta riistaa lähes 80 kiloa vuodessa, keikahtaisi lajien tasapaino pahasti päälaelleen. Massasuosio ei olisikaan ympäristöystävällistä.

Sijoitin tällä kertaa hirveen ja nautin siitä perunamuusin ja porkkanoiden kera. Kotimaiset juurekset ovat onneksi aina hyvä valinta.

Olisiko sinulle mahdoton ajatus luopua lihasta?

Avainsanat

Keskustelu

Kommentoi juttua: Vähähiilinen ruokaviikko: Päivä 6

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X