Vähähiilinen ruokaviikko: Päivä 7

Kokkaan risoton sijaan ohrattoa kotimaisista ohrasuurimoista. Riisi on varsinainen ilmastovihollinen, pasta hieman parempi vaihtoehto.

Kaikkein paras valinta riisin tilalle lautasella olisi kotimainen peruna.

Olen aika yllättynyt siitä, etteivät elintarvikkeiden kuljetukset tuota kuin suhteellisen pienen osan tuotteen kokonaispäästöistä. Riisissäkään ympäristöä ei niinkään hierrä pitkä matka Suomeen, vaan veden alla viljely.

Viikon jälkeen mietin ruokani ilmastovaikutuksia jo lähes automaattisesti. En aio jättää ympäristöystävällisten valintojen miettimistä tähän.

Viikko ei missään nimessä ole ollut vaikea, vaikka onkin antanut paljon miettimisen aihetta. Lihasta ja juustosta en silti aio luopua kokonaan. Voin kyllä herkutella niillä harvemmin.

Tämä blogi loppuu tähän, mutta ympäristöystävällistä ruokaa pohtii myös Lasse Leipola blogissaan Vähähiilinen dieetti. Lassen asenne on hyvä: parempia valintoja pitää yrittää tehdä, mutta itselle pitää olla armollinen. Tärkeintä on saada hiilijalanjälkeä nipistettyä edes vähän pienemmäksi.

Keskustelu

Lähes koko Aasian runsaslukuinen väestö elää riisillä. Heillä ei ole muuta vaihtoehtoa, ainakaan toistaiseksi ei ole ollut. Pitäisikö heidät tappaa nälkään kieltämällä riisin syönti ekologisesti kestämättömänä?

Antaa aasialaisten syödä riisiä perinteensä mukaan. Miksi meille ei enää kelpaa peruna ja muut kotimaiset kasvikset ja juurekset?

Kotimainen perusruoka edesauttaa vähähiilistä ruokavaliota. Ohra ja peruna ovat parempia ja terveellisimpiä kuin riisi, makaroni, pastat ym.

Kommentoi juttua: Vähähiilinen ruokaviikko: Päivä 7

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X