Vähennä huonoja hiilihydraattaja – korvaa valkoinen pasta ja riisi näillä lisukkeilla
Kukkakaali on keventäjän unelma
Monipuolinen kukkakaali on keventäjän ja hiilihydraatteja tai gluteenia välttelevät unelma. Ihmevihanneksen statuksen saaneen kukkiksen käyttömahdollisuudet ovat lähes rajattomat.
Kun perinteinen riisi tylsistyttää, ota kokeiluun kukkakaaliriisi. Paloittele kukkakaali kukinnoiksi ja jauha se monitoimikoneessa tai käsin raastamalla riisimäiseksi muruksi. Kuumenna pannulla tilkka vettä ja kypsennä kukkakaalimurua pari minuuttia.
Yksinkertaisimmillaan kukkakaaliriisi maistuu voissa paistettuna sekä suolalla ja pippurilla maustettuna, muttei kukaan kiellä paistamasta joukkoon esimerkiksi sipulia tai lisäämästä mausteita hieman reilummallakin kädellä.
Herkullinen kukkakaalimuusi
Kokeile kukkakaalimuusia. Kukkakaalimuusia varten kukinnot keitetään pehmeiksi ja soseutetaan sitten tehosekoittimessa tai monitoimikoneessa tasaiseksi. Nokare voita ja tilkka kermaa takaavat samettisen koostumuksen ja saavat kaaliin epäluuloisimminkin suhtautuvan mielen muuttumaan.
Kukkakaalimuusia on helppo muunnella erilaisilla mausteilla tai silppuamalla sekaan yrttejä.
Ehkä paras tapa nauttia kukkakaalista on paahtaa se uunissa. Kauniisti ruskettununeet ja parmesaaniraasteella viimeistellyt kukkakaaliviipaleet ovat kuin vegeilijän pihvejä, mutta sopivat täydellisesti myös liha- tai kasvisruokien lisukkeeksi.
Reseptit:
Grillatut, glutenittomat kukkakaalipihvit
Valmista värikkäät lisukkeet juureksista
Lastaa lautanen täyteen värikkäitä juureksia. Makeiksi paahtuneista hunajaisista uunijuureksista syntyy terveellinen lisuke melkein itsekseen eikä lämmintä juuressalaattiakaan tehdessä tarvitse kauan kauhan varressa hikoilla. Helppo juuressose puolestaan syntyy tarvittaessa vaikka valmiiksi kuutioiduista keittojuureksista.
Kokeile kvinoaa ja ohraa pastan sijaan
Riisiä ja pastaa ei tarvitse kokonaan hylätä lautaselta, kunhan suosit täysjyvää. Vaihtelu kuitenkin virkistää. Kokeile kvinoaa ja vaihda välillä ohraan.
Kuitupitoinen ja huipputerveellinen kvinoa sisältää runsaasti proteiinia sekä kaikkia välttämättömiä aminohappoja ja on siksi täydellinen lisä erityisesti kasvisaterialle. Lisukkeeksi sopii parhaiten ulkomainen kvinoa, sillä se ei puuroudu kotimaisen tapaan.
Maistuisiko esimerkiksi kvinoa-porkkanasalaatti, joka sopii täydellisesti kasvispihvien kylkeen? Se syntyy sekoittamalla keitetyn kvinoan ja porkkanakuutioiden joukkoon pinjansiemeniä sekä silputtua persiljaa. Ropaus fenkolinsiemeniä tuo salaattiin lisätwistiä.
Älä unohda ohraa!
Kotimaisessa superviljassa ilahduttaa monikin asia: se on ekologista, terveellistä, edullista ja vieläpä nopeasti kypsyvää, kun käyttää esikypsytettyjä tuotteita. Ohran liukoinen kuitu täyttää vatsan ja pitää kylläisenä pitkään. Lisäksi se alentaa kolesterolia ja vähentää siten myös sydäntautiriskiä.
Käytä ohraa riisin tapaan tai tee siitä esimerkiksi vihreillä pavuilla sekä herkkusienillä rikastettu salaatti. Ohra-papusalaatti maustetaan tuoreilla yrteillä sekä sitruksisella öljykastikkeella.
Reseptit:
Keskustelu
Teen lähes aina perunamuusin kuorineen. Usemmiten käytän puikulaa – ja reilusti voita + sipulia. Kuoren alla on perunan vitamiinit ja maku on rustiikinen – aito ja konstailematon.
Kommentoi juttua: Vähennä huonoja hiilihydraattaja – korvaa valkoinen pasta ja riisi näillä lisukkeilla