Ruoka

Kvinoa on erinomainen vaihtoehto riisille – kokosimme ihanimmat salaatit ja maukkaimmat ruokareseptit

Olethan jo tutustunut kvinoaan? Pienestä ja ravinteikkaasta siemenestä pyöräytät niin ruokaisat salaatit, mehevät kasvispihvit kuin kivan puuronkin - gluteenittomasti tietenkin. Kurkkaa neljä ihastuttavaa reseptiä.

Kvinoa on käy vaihtoehdoksi pastalle tai riisille. Luonnostaan gluteeniton ja terveellinen pikkusiemen sisältää runsaasti vatsaa hellivää kuitua ja kylläisenä pitävää proteiinia. Lisäksi siinä on kaikki ihmiselle välttämättömät aminohapot oikeassa suhteessa, mikä on kasvikunnan tuotteissa harvinaista.

Lue myös: Uunipuuro ja punajuurivuoka tattarista sekä viisi muuta maukasta tattarireseptiä

Mitä kvinoa on?

Kvinoa on Etelä-Amerikasta lähtöisin oleva, alkujaan inkojen tärkein viljelyskasvi, jota on viljelty Andeilla tuhansien vuosien ajan. Nykyään gluteeniton kvinoa kiinnostaa länsimaissa etenkin keliakiaa sairastavia.

Kvinoaa on tarjolla niin vaaleaa, punaista kuin mustaakin. Yleensä myynnissä on vaaleaa kvinoaa. Punainen ja musta kvinoa ovat maultaan hieman vaaleaa voimakkaampia sekä suutuntumaltaan rouheisempia. Ne myös vaativat hieman pidemmän keittoajan. Vaalea kvinoa on valmista noin vartissa, musta ja punainen vaativat noin 20 minuutin kypsennyksen.

Kvinoan kypsentäminen: huuhtele ja keitä

Ennen keittämistä kvinoa tulee huuhdella huolellisesti, sillä sisältämiensa saponiinien vuoksi se saattaa paitsi maistua karvaalta, aiheuttaa myös vatsanpuruja.

Lue myös: Kvinoan valmistus – käsittele oikein ennen keittämistä

Kvinoa tukevoittaa salaatit

Tässä ohjeessa raikas ja ruokaisa kvinoasalaatti höystetään pirteällä appelsiinilla ja suolaisella fetajuustolla. Tarjoa kvinoasalaatti esimerkiksi uunibroilerin lisukkeena.

Keltaisena hohtava ja smaragdinhohtoisten granaattiomenan siementen täplittämä kukkakaali-kvinoasalaatti sopii syksyn ja talven ruokajuhlien tarjottavaksi. Salaatin kastikkeen säväyttää juustokumina.

Tässä salaatissa kvinoa saa seurakseen punajuuria, porkkanaa sekä pinaattia ja avokadoa. Rouskuvan raastesalaatin ruokaisuutta lisäävät kikherneet.

Broileri-kvinoasalaatti on loistava lounas, jonka voi pakata mukaan myös eväsrasiaan. Salaatti täyttää vatsan ja pitää nälän loitolla pitkään. Kvinoasalaatin viimeistelee ananasvinegrette, joka sopii hyvin myös broilerin makupariksi.

Ruokaisa kvinoasalaatti on helppo ja huoleton lounaseväs. Se kootaan kvinoasta, nokkosesta ja kevään ehdottomasta ykkösherkusta, parsasta. Mehevöitä salaatti oliiviöljyllä sekä sitruunamehulla ja viimeistele cashewpähkinöillä. Keväinen nokkos-kvinoasalaatti maistuu toki myös kevätsesongin ulkopuolella. Vaihda nokkonen tällöin pinaattiin ja parsa vihreisiin taitepapuihin.

Maukkaat kasvis-halloumipihvit ja porkkana-kvinoasalaatti tuovat Välimeren tuulahduksen ruokapöytään. Salaatin valmistus aloitetaan kvinoan ja porkkanoiden keittämisellä. Joukkoon lisätään paahdettuja pinjan- ja fenkolinsiemeniä sekä sitruunamehua. Lopuksi joukkoon sekoitetaan tuoretta minttua ja lehtipersiljaa. Porkkanasta, kesäkurpitsasta ja halloumijuustosta valmistetut kasvispihvit ovat ruokaisan salaatin kyljessä verrattomat. Minttuinen makuvivahde tuo mukavan säväyksen kasvispihveihin.

Tässä ruokaisa sieni-kvinoasalaatti, joka sopii niin gluteenittomaan kuin vegaaniseenkin ruokavalioon, mutta ilahduttaa takuulla ihan jokaista herkkusuuta. Keitetty kvinoa saa seurakseen pannulla paistettuja sieniä sekä uunissa paahdettuja miniluumutomaatteja. Kokoa ainekset salaattipedille ja viimeistele siemensekoituksella.

Perinteisesti bulgurista valmistettu tabbouleh onnistuu vallan mainiosti myös ravinteikkaasta kvinoasta. Tässä salaatissa loistavat perinteisestä tabboulehista tutut raaka-aineet: tomaatit, kurkku, sipuli ja tuoreet yrtit. Kvinoatabbouleh sopii loistavasti myös juhlien noutopöytään. Sen voi tehdä valmiiksi jo edellisenä päivänä ja laittaa jääkaappiin maustumaan.

Suikaloimalla kasvikset ohuiksi nauhoiksi, saat salaattini helposti uutta jujua. Punainen kvinoa tuo hauskaan spiraalisalaattiin ruokaisuutta ja lisää hehkuvaa väriloistoa. Misolla maustettu jogurttikastike tekee makuelämyksestä täydellisen.

Kokkaa kvinoasta täyttävät pääruoat

Mehevät kasvispihvit valmistetaan parsakaalista, kvinoasta ja halloumijuustosta. Kokonaisen aterian saat tarojamalla lisänä kermaista maissisosetta ja lehtikaalipestolla maustettuja hasselbackan perunoita.

Tandoori kasvis-kvinoapata valmistuu nopeasti, mutta hurmaa mausteisella makumaailmallaan. Kikherneillä ja kvinoalla rikastettu kasvispata toimii myös lihan tai broilerin lisukkeena tai ihan sellaisenaan.

Kokonainen kurpitsa on upean näköinen joulupöydässä ja toimii vegaanisessa joulupöydässä kinkun sijaan aterian kruununa. Kurpitsan sisällä on kvinoalla rikastettu täyte valmiina, joten et tarvitse erikseen lisukkeita. Täytetty kurpitsa on paitsi ihana jouluruoka, myös mainio sunnuntailounaan tarjottava.

Täytetyt suippopaprikat grillissä mukailevat tuttua klassikkoruokaa. Suipot ramiropaprikat sopivat loistavasti grilliin. Täytteessä on kvinoaa sekä raastettua halloumijuustoa, joka mehevöittää täytettä ja paahtuu ihanasti grillissä. Vihreä salsa verde on loistava kastike kaikille grilliruoille.

Rapsakat arancini-pyörykät valmistetaan perinteisesti eilisestä risotosta. Tässä ohjeessa risottoriisi korvataan proteiinia runsaasti sisältävällä kvinoalla.

Hernerouhe-perunacurry on ihanaa talviruokaa. Kotimainen herne sopii hyvin raaka-aineeksi intialaisten mausteiden kanssa. Kvinoa on astetta ravinteikkaampi lisuke perinteisen riisin sijaan.

Härkäpapukulho on helppoa arkiruokaa ja näppärä napata myös töihin evääksi. Murustellusta kukkakaalista ja kvinoasta valmistettu seos toimii kulhoruoan pohjana. Päälle kootaan herkkuja mausteisia härkäpapuja ja ronskisti tuoreita kasviksia.

Leivo kvinoasta piirakka tai keitä ravinteikas puuro

Maukas kvinoapuuro on mainio aamu- tai välipala, kun kaipaat hieman arjen luksusta ja vaihtelua perinteisille puuroille. Kvinoapuuro saa makua kuivatuista aprikooseista ja karpaloista sekä ripauksesta ruokokidesokeria. Vartin keittämisen jälkeen puuro saa hautua vielä hetken kannen alla. Annoksen pinnalle ripotellaan pistaasirouhetta ja seesaminsiemeniä, ja herkku on valmis nautittavaksi.

Tutustumisen arvoinen on myös hieno kvinoajauho, josta valmistuu vaikkapa herkullinen, gluteeniton piirakkapohja. Mehukkaan juusto-basilikatäytteen pariksi sopii marinoitu tomaattisalaatti.

Kvinoa: irtonaista vai puuroutuvaa?

Kotimainen kvinoa poikkeaa koostumukseltaan ulkomaisesta. Jos haluat kvinoan pysyvän irtonaisena, valitse ulkomaista kvinoaa. Myös huolellinen huuhtelu ennen kypsennystä pitää kvinoan irtonaisena. Puuroutumisen ehkäisemiseksi kvinoaa ei myöskään kannata sekoittaa keittämisen aikana.

Irtonaisena säilyvää ulkomaista kvinoaa kannattaa käyttää esimerkiksi salaatteihin ja pataruokiin. Kotimainen kvinoa on loistava valinta vaikkapa puuroihin ja kasvispihvien sidosaineeksi.

Nappaa alta lisää reseptejä, ideoita ja inspiraatiota kvinoan käyttöön.

Lue myös Anna.fi: Couscous – kolme mutkatonta ateriaa, jotka valmistuvat noin 30 minuutissa

 

Kommentoi

Kommentoi juttua: Kvinoa on erinomainen vaihtoehto riisille – kokosimme ihanimmat salaatit ja maukkaimmat ruokareseptit

Sinun täytyy kommentoidaksesi.