Ruoka

Vaihtelua jouluruokaan

Joulukinkku riittää pääruoaksi monelle aterialle. Kinkun lisäkkeeksi sopivat niin perinteiset laatikot kuin modernimmat vaihtoehdotkin. Lisukkeitä vaihtelemalla et ehdi kyllästyä jouluruokiin.

Kastike kruunaa kinkun

Sinappi on kinkun etuoikeutettu seuralainen. Joulupöytään voi valmistaa voimakkaan makuisen sinapin myös itse. Esimerkiksi kotitekoinen konjakkisinappi sopii erinomaisesti kinkun kera tarjottavaksi.

Joulukinkun kastike

Maukas kastike kruunaa kinkun aattona. Hyviä vaihtoehtoja ovat täyteläinen sinappi-kermakastike ja hedelmäisen raikas omena-siiderikastike. Helppo ja juhlava punaviinikastike syntyy valmiista kastikepohjasta.

Kasvislaatikot kuuluvat kinkun seuraan

Perinteisesti kinkun kanssa tarjotaan kasvislaatikoita kuten lanttu- ja porkkanalaatikkoa sekä imellettyä perunalaatikkoa. Imelletyn perunalaatikon voi valmistaa myös perunoista ja bataateista.

 

Perinteiset joululaatikot voi hyvin korvata myös muilla kasvislaatikoilla. Kokeile esimerkiksi lämmintä juuresvuokaa, lanttu-bataattivuokaa, piparjuurella maustettua punajuurivuokaa tai sinihomejuustolla maustettua punajuurikiusausta. Moderniin makuun sopivat punajuuripatee ja porkkanapatee.

Kasvislaatikoiden lisäksi klassisia kinkun lisäkkeitä ovat marinoidut luumut tai muut hedelmät sekä keitetyt herneet ja perunat.

Modernit ja vaivattomat kasvislisukkeet

Jouluiset juureslisukkeet valmistuvat myös vähällä vaivalla. Maukkaita ja helppotekoisia lisukkeitä ovat esimerkiksi vuohenjuustokastikkeella höystetyt hunajaiset punajuuret, paahdetut uunijuurekset ja makeat juureskuutiot.

Hasselbackan perunat

Helppotekoinen perunalisäke on lohkoperunat. Juhlavampia perunaruokia ovat hasselbackan perunat, italialainen perunakakku ja juustolla ja omenalla maustetut röstiperunat.

Erilaiset kaali- ja sipulilisäkkeet ovat maukkaita ja helppotekoisia. Kinkun seuraksi sopivat esimerkiksi pekonilla ja punasipulilla höystetty lämmin kaalisalaatti, haudutettu mustaherukka-punakaali tai glögipunakaali sekä marinoidut punasipulit tai punasipulihillo.

Salaatti täydentää kinkkuaterian

Perinteiseen joulupöytään kuuluvat rosolli ja sienisalaatti. Rosollin voi korvata modernisti punajuuri-omenasalaatilla, joka tarjoillaan piparjuurikastikkeen kera. Sienisalaatin sijaan voi valmistaa marinoituja herkkusieniä. Myös muut juureksilla höystetyt salaatit, kuten waldorfinsalaatti sopivat joulupöytään.

punasipulit

Raikkaita lisäkkeitä ovat myös hedelmillä, pähkinöillä ja juustoilla höystetyt salaatit, kuten jouluinen juustosalaatti, joulupöydän salaatti ja glögillä maustettu rypälesalaatti.

Kinkusta saa myös maukasta pikkupurtavaa, kun sen lisänä tarjoaa perunasalaattia. Perinteinen majoneesikastikkeella höystetty perunasalaatti tai modernimpi öljykastikkeella marinoitu perunasalaatti sopivat loistavasti kinkun kyytipojaksi. Perunasalaattiin saa hyvin hyödynnettyä myös edelliseltä aterialta tähteeksi jääneet keitetyt perunat.

Kommentoi

Kommentoi juttua: Vaihtelua jouluruokaan

eilsäaineita

Voiko saada lihaisan makkaran teko-ohjeita

epätoivoinen

olen etsinyt simppeliä ohjetta, miten kuivatuista herneistä keitetään kinkun seuraksi maukkaita herneitä.

Sinun täytyy kommentoidaksesi.