Ruoka

Valkoinen mansikka ihmetyttää – näin sen maku eroaa punaisesta mansikasta

Valkoinen mansikka on herättänyt kummastusta ja ihastusta kauppojen heviosastoilla. Miltä valkoinen mansikka maistuu ja mihin sitä voi käyttää?

Valkoinen mansikka edustaa monelle raakaa mansikka. Kauppoihin on kuitenkin ilmestynyt valkoinen Florida Pearl -mansikkalajike, jonka marjat ovat kypsänä valkoiset ja siemenet punaiset. Valkoista mansikkaa kutsutaan myös nimellä ananasmansikka (pineberry).

Kauppiaat opastavat asiakkaita myyntitiskien viereen kiinnitetyillä kylteillä ”Nämä mansikat ovat kypsiä”, sillä valkoiset mansikat ovat verrattain tuntemattomia monelle.

Lue myös: Mansikoiden pakastaminen – kannattaako marjat pakastaa sokerilla vai ilman, kokonaisina vai viipaleina?

Katso videolta, miltä valkoinen mansikka näyttää:

Valkoisesta mansikasta puuttuu yksi väriaine

Valkoinen mansikka eroaa punaisesta mansikasta siten, että marjasta puuttuu yksi antosyaani-väriaine ja sen takia se on valkoinen.

Perinteinen punainen mansikka on raakana valkoinen ja kypsänä punainen. Valkoinen mansikka puolestaan muuttuu kypsyessään vihreästä kermanvalkoiseksi ja mansikan pinnalla olevat siemenet vaaleanpunaisiksi.

Valkoisessa mansikassa voi olla huomattavat määrät fenolisia yhdisteitä, jotka toimivat antioksidantteina ja ovat ihmisen terveydelle hyväksi.

valkoinen mansikka
Valkoisen mansikan makua ei kannata verrata kotimaisen mansikan makuun. © Salla Piirainen

Valkoinen mansikka ei ole yhtä satoisa kuin punainen mansikka

Valkoinen mansikka ei ole mikään uusi juttu. Geenimutaatio synnytti valkoisen mansikan jo yli sata vuotta sitten. Valkeamarjaisia puutarhamansikan lajikkeita on kehitetty jo vuosia erityisesti Japanissa.

Valkoisia lajikkeita on nykyään jo yli 50. Suomessakin on ollut myynnissä esimerkiksi saksalaisen valkeamarjaisen Snow White -lajikkeen taimia. Myös ahomansikasta tunnetaan valkeamarjaisia muotoja.

Viljelyssä on hyvä ottaa huomioon, ettei valkoisen mansikan taimisto tuota yhtä isoa satoa kuin punaisen. Samaan litramäärään päästäkseen on istutettava hieman enemmän taimia. Mitään tavallista erikoisempia hoitotoimia tämä väritön marja ei vaadi.

Valkoisen mansikan etuihin kuuluu se, ettei se herätä yhtä herkästi marjannälkäisten lintujen huomiota.

Lue myös Anna.fi: Mansikalla on paljon väitettyjä terveyshyötyjä, mutta pitävätkö ne paikkansa? Kysyimme asiantuntijalta kesän superherkusta

Miten valkoisen mansikan maku eroaa punaisen mansikan mausta?

Valkoisen mansikan maussa sanotaan olevan vaniljan ja ananaksen aromeja.

Yleensä valkoisissa marjalajikkeissa marjan aromi on miedompi, joten niistä ei ole syntynyt tärkeitä viljelylajikkeita. Valkoisten mansikoiden sanotaan kuitenkin olevan vähintään yhtä makea ja hyvän makuisia kuin Espanjasta tuodut punaiset mansikat.

Kotimaisiiin kesämansikoihin tätä lajiketta ei kannata kuitenkaan verrata.

Allergialiitto ei suosittele allergikoille valkoista mansikkaa. Valkoiset mansikat saattavat sopia heille, jotka ovat allergisia nimenomaan perinteisen mansikan punaiselle väriaineelle.

Mihin valkoista mansikkaa voi käyttää?

Valkoisia mansikoita voi käyttää samalla tavalla kuin punaisiakin mansikoita. Niitä voi napostella sellaisenaan tai niitä voi hyödyntää leivonnassa, jälkiruoissa, salaateissa, välipalana, smootieissa tai puuroissa.

Kommentoi

Kommentoi juttua: Valkoinen mansikka ihmetyttää – näin sen maku eroaa punaisesta mansikasta

Sinun täytyy kommentoidaksesi.