
Valmis croissant-taikina muuntuu moneen – tee hetkessä taikinasta rapeat pizzakierteet, viinerit ja vohvelit
Säilykepurkissa myytävä valmis croissant-taikina taipuu moneen herkkuun. Siitä voi leipoa paljon muutakin kuin tavallisia aamiaissarvia.
Mitä syntyy, kun croissant kohtaa donitsin? Entä vohvelin? Cronitseja, crohveleita ja muita hulvattoman hauskoja, helppoja ja ennen kaikkea herkullisia pikaleivonnaisia on kerrassaan pakko kokeilla!
Valmis croissant-taikina on uskomattoman monikäyttöistä ja siitä syntyy nopeasti pientä purtavaa vaikkapa yllätysvieraille tai sillä voi taltuttaa äkillisen herkkuhampaan kolotuksen. Maku on aina täysi kymppi ja onnistuminen taattua, loihtipa herkkuja sitten makeilla tai suolaisilla höysteillä.
Tiesitkö muuten, ettei croissant-taikina sisällä eläinperäisiä raaka-aineita? Lisukkeita varioimalla herkut taipuvat siis myös vegaaniseen ruokavalioon.
Tässä hauskimmat ideat croissant-valmistaikinan käyttöön.
1. Croissant-kupit viikonloppubrunssille
Suolaiset croissant-kupit valmistuvat nopeasti ja ovat helposti muunneltavissa maun ja jääkaapin sisällön mukaan. Kokeile paahdettua pekonia, kinkkua, kylmäsavulohta tai erilaisia kasviksia, kuten paprikaa tai pinaattia. Lisäksi tarvitset kananmunia ja juustoraastetta.
Tee näin: Avaa taikina levyksi ja irrota taikinakolmiot toisistaan. Leikkaa taikinakolmioista terävä kärki pois noin viiden senttimetrin matkalta ja painele taikinanpalat voidellun muffinivuoan koloihin. Sekoita keskenään 3 kananmunaa ja 50 grammaa juustoraastetta. Lisää joukkoon mieleisesi täytteet, kuten paahdettua pekonia ja paprikakuutioita tai kylmäsavulohta ja pinaattia. Kaada täyte taikinakuppeihin, mausta halutessasi ripauksella suolaa ja pippuria. Nosta muffinivuoka 180 asteiseen uuniin ja paista noin 20-30 minuuttia.
2. Pikaiset pizzakierteet
Pikaiset pizzakierteet tuovat helpotuksen äkilliseen pizzanhimoon
Tee näin: Rullaa taikinapaketti auki ja irrota taikinakolmiot toisistaan. Painele leikkuupinnat umpeen ja jaa taikina pitkittäin kuuteen yhtä suureen osaan. Levitä päälle täytteet, kuten punaista pestokastiketta, salamisiivuja ja juustoraastetta tai kinkkua, ananasta ja sinihomejuustoa. Kääri taikinalevyt rullalle, nosta rullat paperivuoilla vuorattujen muffinipellin koloihin ja paista 175 asteisessa uunissa noin 15 minuuttia.
3. Croissant + donitsi = cronitsi
Cronitseissa kohtaa rapea croissantti ja mehevä donitsi – täydellistä!
Tee näin: Rullaa valmis croissant-taikinapötkö auki, sulje leikkuulinjat sormilla painellen. Ota pyöreällä muotilla paloja, ja tee keskelle reikä esimerkiksi shottilasilla. Kuumenna reilusti öljyä paksupohjaisessa kattilassa. Paista cronitsit munkkien tapaan muutama kerrallaan noin 1–2 minuuttia per puoli. Nosta cronitsit valumaan talouspaperin päälle. Kieritä lämpiminä sokeri-kaneliseoksessa.
Ohje: Cronitsit
4. Valmis croissant-taikina muuntuu nopeiksi viinereiksi
Croissant-valmistaikinasta leivottavat pikaviineirit ovat kahvipöydässä puolessa tunnissa.
Tee näin: Rullaa valmis croissant-taikinapötkö auki, sulje leikkuulinjat sormilla painellen ja jaa levy kuuteen yhtä suureen neliöön. Asettele taikinapalat leivinpaperin päälle pellille. Voitele halutessasi kananmunalla. Sekoita keskenään 250 grammaa maitorahkaa, yksi kananmuna, 1/2 desilitraa sokeria, 1-2 teelusikallista lakitsinjuurijauhetta ja lopuksi noin 4 desilitraa vadelmia. Lusikoi täytettä jokaisen taikinaneliön päälle. Paista pikaviinereitä 180-asteisessa uunissa noin 15 minuuttia.
Kokeile myös mustikkaista versioita vaihtamalla lakritsinjuurijauhe vaniljasokeriin ja vadelmat mustikoihin.
5. Pikapuustit korvapuustien tapaan
Laiskan leipurin tai kiireisen kokin korvapuustit valmistuvat nopeasti croissant-valmistaikinasta.
Tee näin: Avaa croissanttaikina levyksi ja sulje leikkuulinjat sormilla painellen niin, että siitä muodostuu yksi iso taikinapala. Levitä päälle huoneenlämpöistä voita sekä kanelia ja sokeria aivan kuin tekisit korvapuusteja. Kääri taikinalevy rullalle, leikkaa paloiksi ja voitele halutessasi kananmunalla. Paista pikapuusteja 200 asteisessa uunissa noin vartin verran.
6. Croissant + vohveli = crohvelit
Crohvelit valmistuvat, kun vohveli ja croissant löytävät toisensa.
Tee näin: Ota taikina purkista, mutta älä avaa sitä. Leikkaa taikina kiekoiksi ja paista ne yksitellen vohveliraudan välissä rapeiksi crohveleiksi. Nauti makeilla tai suolaisilla täytteillä päällystettynä.
7. Täytetyt croissantit
Jos croissanttaikinasta haluaa kuitenkin tehdä croissanteja, niitäkin voi tuunata erilaisilla suolaisilla ja makeilla täytteillä. Avaa taikinalevyt, levitä täytteet ja kääri croissantiksi.
Kokeile croissantin välissä esimerkiksi kanelisokeria, pähkinärouhetta ja omenalohkoja omenaisten voisarvien tapaan. Pelkällä juustoraasteella tai vaikkapa suklaapaloillakin pääsee helposti herkkuhetkeen käsiksi.
Ohje: Omenaiset voisarvet
Kommentoi
Kommentoi juttua: Valmis croissant-taikina muuntuu moneen – tee hetkessä taikinasta rapeat pizzakierteet, viinerit ja vohvelit