Valmista ruokalahja syyssadon antimista – 12 helppoa ohjetta

Vieraanvarainen kyläilijä huomioi isäntäväen herkullisella ruokalahjalla, jonka voi tarjoilla saman tien tai säästää myöhempää herkkuhetkeä varten.

Syksyn pimentyessä ja halloweenin lähestyessä on aika leipoa pellillinen mehevää kurpitsafocacciaa ja piipahtaa naapurissa kyläilemässä. Näyttävän sadonkorjuuleivän taikinassa on rutkasti kurpitsasosetta, siirappia ja pitsajauhoja. Omat vivahteensa taikinaan tuovat ripaus muskottipähkinää ja piparkakkumaustetta. Syksyn herkullisin leipä viimeistellään ripottelemalla päälle kurpitsa- ja sieniviipaleita sekä parmesaanilastuja.

punajuuribrowniet_kotiliesi

Trenditietoinen leipoja yhdistää juureksia makeisiin herkkuihin. Tiiviin suklaisesta punajuuribrowniesta tulee erittäin mehevä punajuuriraasteen ansiosta. Oman arominsa suklaiselle leivonnaiselle tuo lakritsijuurijauhe, jonka voi halutessaan korvata turkinpippurirouheella. Brownie on syytä leipoa edellispäivänä, jotta se saa makuuntua rauhassa jääkaapissa kyläilyreissuun saakka.

191122-puolukkamarmeladi.jpg

Kaunis purkillinen makeaa omena-puolukkamarmeladia on toivottu tuliainen, joka sopii erityisen hyvin lettukestien ruokalahjaksi. Miedon omenan ja happaman puolukan yhdistelmä on vertaansa vailla. Lopputuloksesta saa täydellisen, kun sokerina käyttää tarkoitukseen suunniteltua hillo-marmeladisokeria. Lopuksi lahjapurnukan ympärille kietaistaan kaunis rusetti ja kylkeen liimataan marmeladin ohje.

178823-porkkanaleivokset.jpg

Pienet porkkanaleivokset sulattavat lahjansaajan sydämen. Mehevässä taikinassa on runsaasti porkkanaraastetta, ripaus kanelia sekä hieman ananasmurskaa. Kuohkeasta taikinasta tulee uunipellillinen makeaa herkkua, jonka voi joko leikata pieniksi neliöiksi tai painella muotilla erimallisiksi kuvioiksi. Rakkaudella leivotut herkkupalat kuorrutetaan tomusokerilla makeutetulla sulatejuusto-rahkaseoksella. Suloiset leivokset koristellaan kokonaisilla pähkinöillä.

176593-sienipiiras.jpg

Syksyn sienisato kannattaa hyödyntää ruokalahjoissa ja valmistaa suloisia sienipiirasia. Pakastealtaan piirakkataikina säästää leipojalta aikaa ja vaivaa, mutta lopputuloksesta tulee silti kotoisan maukas. Mehevä täyte on piiraan tärkein osa, joka koostuu syksyn sienistä, purjosta sekä juustoraasteesta. Perinteinen muna-kermaseos hyydyttää piirasten täytteen ja takaa täyteläisen makuelämyksen. Pienet piiraat pakataan söpöön koriin ja ojennetaan lämpiminä lahjansaajalle.

138201-AmerikkalainenKirsikkaPiira.jpg

Amerikkalainen kirsikkapiirakka on kuvankaunis lämpimäinen juhlien isäntäväelle ojennettavaksi. Mehevä kirsikkatäyte maustetaan karvasmanteliöljyllä tai manteliliköörillä. Piirakkavuokaan taputellaan ohut kerros taikinaa, päälle kaadetaan makea kirsikkatäyte ja kokonaisuus koristellaan taikinaristikolla. Lopuksi uuni saa tehdä tehtävänsä ja paistaa piiraan kauniin ruskeaksi.

178716-marmeladit.jpg

Syötävän suloisissa hedelmämarmeladeissa maistuu syksyn raikas omenasato. Merilevästä valmistetut agar-agarhiutaleet hyydyttävät omenasoseen kauniin kiinteäksi levyksi, jonka voi leikata veitsellä neliöiksi tai pyöritellä käsin palloiksi. Halutessaan massan voi värjätä elintarvikeväreillä tai maustaa esimerkiksi tuoreella mintulla. Valmiit marmeladit sujautetaan läpinäkyvään lasipurkkiin ja ojennetaan lahjansaajalle. Mikä parasta, herkut ovat täysin vegaanisia!

176449-omenainenleipa.jpg

Vastaleivottu leipä houkuttelee tuoksullaan, eikä se varmasti jää kaapin perälle pyörimään. Maukkaan omena-pähkinäsekaleivän voi antaa lahjaksi vuokineen, jolloin isäntäväelle jää pysyvä muisto mukavasta vierailusta. Mehevässä leivässä yhdistyvät omenasose, omenanpalaset sekä rouhitut hasselpähkinät. Lusikallinen hunajaa saa hiivan toimimaan ja pari kupillista ruisjauhoja tekee leivästä kotoisan makuisen. Vuokaan kaadettu taikina koristellaan omenaviipaleilla ja pähkinöillä näyttävän ulkomuodon aikaansaamiseksi.

puolukkapore

Happaman makea puolukkapore on kauniin punainen juoma vaikkapa alkoholittomaksi alkumaljaksi. Maukkaan porejuoman valmistusta ei tule jättää aivan viime hetkelle, sillä survotut puolukat mehustuvat viinihappoon sekoitettuna parin päivän ajan. Juomasta tulee kirkasta, kun se siivilöidään sideharson läpi. Sokerilla makeutettu herkku tarjoillaan iloisesti kuplivan kivennäisveden kanssa, joten tuliaiskoriin on syytä pakata molemmat pullot – sekä puolukkamehutiiviste että kivennäisvesi.

176778-kurpitsapiiras.jpg

Amerikkalaistyylisen kurpitsapiiraan ulkonäön ei kannata antaa hämätä, sillä simppeli ulkokuori kätkee sisäänsä makean maukkaan sisuksen. Sokeriton taikina painellaan piirakkavuokaan ja päälle kumotaan mehevä täyte, jossa yhdistyvät samettinen kurpitsasose, aromikas fariinisokeri ja täyteläinen kuohukerma. Reilut ripaukset kanelia, inkivääriä, muskottipähkinää ja neilikkaa takaavat piiraalle intensiivisen maun.

191129-porkkanakeksit.jpg

Rapsakat porkkanakeksit ovat kekseliäs ruokalahja syksyn satoa kunnioittaen. Porkkanaraaste sekoitetaan manteli- ja pähkinärouheen sekä pellavansiementen kanssa. Joukkoon lisätään pari kananmunaa, loraus öljyä ja ripaus suolaa. Rouheinen massa levitetään pellille ohueksi kerrokseksi, jotta kekseistä tulee miellyttävän rapeita. Terveellinen ruokalahja sopii erityisen hyvin kuntoilun ystävälle, jolloin voit samalla antaa terveysherkun reseptin lahjansaajalle.

191400-mantelikranssi.jpg

Näyttävä karpalo-mantelikranssi muistuttaa talven lähestymisestä samalla, kun se tarjoaa syksyn marjaisia makuja herkullisessa muodossa. Lehtitaikinalevyt saavat sisäänsä mantelimassalla höystettyä kreemiä sekä maukasta karpalohilloa. Komeus pyöräytetään kranssiksi ja kuorrutetaan mantelilastuilla ennen uuniin laittoa. Kypsä kranssi koristellaan sokerikuorrutuksella ja kuivatuilla karpaloilla.

Herkullisia ruokalahjoja eri tilanteisiin:
Ruokalahja on mainio tuliainen kesälläkin – 16 herkullista ideaa
Makea ruokalahja jouluksi x 3
Leivo lahjaksi
Ruokalahja ilahduttaa
Ruokalahjoja pukinkonttiin
Ruoka.fi: 5 x helppo itse tehty joululahja

Keskustelu

Kommentoi juttua: Valmista ruokalahja syyssadon antimista – 12 helppoa ohjetta

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X