Varhaisperunat ja helpot lisukkeet

Älä ota varaslähtöä, sillä hyvää kannattaa odottaa. Uudet perunat ovat parhaimmillaan juhannuksen jälkeen, kun oikea satokausi alkaa.

Ensimmäiset uudet perunat herkutellaan voin ja tillin kera. Tarjolla on muitakin lisukkeita.

Vanha kunnon munavoi sopii kuuman perunan kumppaniksi. Kevennä voita raejuustolla.

Uudet potut ja silli ovat voittamaton yhdistelmä. Tekaise sillistä smetanan, munahakkeluksen ja sipulisilpun kanssa herkullinen sillröra eli sillipöperö, joka maistuu perunoiden, hapankorppujen ja saaristolaisleivän kanssa.

Myös suolatusta tai savustetusta kalasta nopeasti pyöräytetty kalatahna maistuu sekä perunan että ruisleivän päällä.

Pikkukaloista, kuten muikuista, silakoista ja mökkirannan pikkuahvenista valmistettavat hiilikalavartaat ovat uusien perunoiden kanssa kesäherkku vailla vertaa.

Herkkuja kylmistä perunoista

Keitä perunoita kerralla koko kattilallinen, pyöräytä ylimääräisistä jäähtyneinä välimerellinen ja värikäs perunasalaatti vaikka grilliherkkujen kaveriksi.

Jäähtyneet perunat maistuvat sellaisenaankin, kokeile vaikka leivän päällä tillin ja sipulirenkaiden kera. Ne ovat myös maukas hiukopala sillin tai grillatun kalan kanssa.

Kylmät perunat taipuvat tapaksiksikin. Parmalaiset perunat kääräistään ilmakuivattuun kinkkuun ja päälle valutetaan piparjuurikermaa.

Katso myös uusien perunoiden keitto-ohje ja lisää maukkaita lisukkeita uusille perunoille.

Kuvat: Tommi Tuomi

Avainsanat

Keskustelu

En ole aikaisemmin tullut ajatelleeksikaan, että munavoita voi tarjota myös uusien perunoiden kanssa (olen tarjonnut karjalanpiirakoiden lisukkeena). Varmaan sopii hyvin. Sillistä en pidä erikoisemmin.

Kommentoi juttua: Varhaisperunat ja helpot lisukkeet

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X