Ruoka

Varrastikuissa kypsyvät kesän mehevimmät grilliherkut

Varrastikkuihin pujotetaan kesällä kalaa, kasviksia ja lihaa. Valitse mieleisesi raaka-aineet ja marinointikastikkeet – ja ei muuta kuin grillaamaan!

Kala sopii grillattavaksi siinä missä erilaiset lihatkin. Maukkaissa kala-kasvisvartaissa yhdistyvät kaksi suomalaisille rakasta kalalajia: silakka ja kirjolohi. Kasviksina maistuvat perinteiset grillivihannekset, kuten paprika, munakoiso ja kesäkurpitsa. Suuhun sopivat kalan ja kasvisten palaset pujotetaan vuorotellen varrastikkuihin ja nostetaan grillin lämpöön.

Yakitori-kanavartaat ja avokado-wasabidippi

Japanilaisvaikutteet tuovat uutta puhtia grilliruokiin, mistä yakitori-kanavartaat ja avokado-wasabidippi ovat oiva osoitus. Kanavartaiden mausteliemessä yhdistyvät tutut maut: soijakastike, mirin-riisiviini ja sake. Rauhassa marinoituneet vartaat saavat rinnalleen täyteläisen avokadodipin, johon raikas wasabi ja kirpeä limemehu tuovat mukavaa pirteyttä. Hyvin paahdettujen kanavartaiden ja samettisen dipin yhdistelmä on vastustamaton!

vartaat

Makkara maistuu kesällä kaikissa muodoissa – myös varrastikkuihin pujotettuna. Tulisissa makkaravartaissa grillataan kolmenlaisia makkaroita: Perinteinen grillimakkara saa seurakseen espanjalaista chorizomakkaraa sekä tuhtia grillibalkania. Miehinen herkku asetetaan grilliritilän päälle ja paistetaan kauniin ruskeaksi. Voimakkaanmakuisen vartaan seuraksi sopii mummon extra-väkevä sinappi, jonka kanssa kannattaa olla varovainen: Jo pieni sipaisu sinappia tarjoaa rutkasti makua.

Lihavarras

Mausteiset lammasvartaat lisäkkeineen muodostavat maittavan kesäaterian. Kokonaisten lammasfileiden pinnalle hierotaan runsaasti mausteseosta, jossa maistuvat harissatahna ja sinapinsiemenet. Fileistä leikataan ohuita pihvejä, jotka pujotetaan vartaisiin ja grillataan mehevän kypsiksi. Valmiit vartaat suljetaan tortillalettujen sisään yhdessä rucolasalaatin ja ranskankerman kanssa.

rapuvartaat

Pirteät rapuvartaat ovat kesäisen kevyttä grilliruokaa. Huolella sulatetut jättikatkaravut grillataan nopeasti, jotta ne eivät sitkisty grillin lämmössä. Viimeinen silaus katkaravuille saadaan aromikkaassa mausteliemessä, jossa yhdistyvät Aasian parhaat maut: chili, sitruunaruoho, korianteri ja kalakastike. Kymmenen minuutin maustumisen jälkeen kesän kepeimmät grillivartaat ovat valmiit.

Halloumi-kasvisvarras

Lihaherkut kaipaavat rinnalleen kevyen raikkaita kasvisruokia, jolloin näyttävät kasvis-halloumivartaat ovat mitä mainioin valinta. Kyproslainen juusto eli halloumi ei sula grillissä, joten se sopii ohuiden kesäkurpitsasuikaleiden sisään käärittäväksi. Varrastikkuisin pujotetaan lisäksi reilun kokoisia paprikanpaloja. Miedonmakuiset kasvisvartaat saavat potkua cayennepippurilla terästetystä wasabiaiolista, johon kelpaa dippailla muitakin kesävihanneksia.

132290-maustetutlihavartaat.jpg

Maustetut lihavartaat ja pähkinäkastike on maittava kesäherkku koko perheelle. Aniksella ja kuminalla maustetut porsaan ulkofileepalat saavat vartaissa seurakseen ananasta, joka kypsyy grillissä mehevän makeaksi. Pähkinäkastikkeen pehmeä maku on omiaan pyöristämään vartaiden mausteisuutta, jolloin täydellisen tasapainoinen kokonaisuus takaa kesän ikimuistoisimman aterian.

vesimelonivartaat ja minttu-jogurttikastike

Maittava grilliateria pääteään tietysti kesän trendikkäimpään jälkiruokaan eli grillattuihin vesimelonivartaisiin ja minttu-jogurttikastikkeeseen. Vesipitoinen meloni ei kuivu grillissä osaamattomankaan kokin käsissä, joten jälkiruoka on takuuvarma hitti aterin huipennukseksi. Makeat vartaat grillataan nopeasti molemmin puolin ja tarjoillaan raikkaan minttuisen jogurttikastikkeen kera.

Lisää ohjeita grillaajalle: Naudanlihasta syntyy monipuoliset grilliherkut – katso 7 mehevää ohjetta Pekoni sopii grilliruokiin – 7 ohjetta Parhaat grilliherkut Grillattuja lisukeruokia Näin grillaat kasviksia Ruoka.fi: Grillaa kasviksia

Kommentoi

Kommentoi juttua: Varrastikuissa kypsyvät kesän mehevimmät grilliherkut

Sinun täytyy kommentoidaksesi.