Ruoka

Vegaaninen kikhernemunakas on helppo, halpa ja hyvä! Tarvitset vain kaksi raaka-ainetta ja paistinpannun

Vegaaninen munakas tehdään kikhernejauhoista. Kikhernemunakas on nopea ja ruokaisa, erilaisilla täytteillä sekä mausteilla helposti muunneltava ja joka tilanteeseen sopiva ruoka.

Veteen sekoitetuista kikhernejauhoista valmistuu seos, joka kypsennettynä muistuttaa hämmentävän paljon munakasta. Myös vaivattomuutensa ja käyttötapansa ansioista vegaaninen kikhernemunakas on melkein kuin oikea munakas, vaikkei kananmunia ole nähnytkään.

Lue myös: Kikherne x 10: Kokkaa curry, hummus, falafelit, hyödynnä myös säilöntäliemi!

Kikhernejauhot – mitä ne ovat?

Kikhernejauhot ovat sitä mitä nimikin sanoo: hienoksi jauhettua kikhernettä. Niitä löytyy ekokaupoista sekä hyvin varustetuista ruokakaupoista yleensä jauho-osastolta. Etsi nimellä gramjauho, besanjauho tai kikhernejauho, ne kaikki tarkoittavat samaa. Piipahda myös etnisiin kauppoihin, joista ison pussin kikhernejauhoja saa muutaman euron hintaan – siis huomattavasti edullisemmin kuin perusmarketeista. 

Kikhernejauhot sisältävät runsaasti sekä proteiinia että kuituja, joten ne pitävät nälän hyvin loitolla. Kaiken lisäksi ne säilyvät pitkään, joten kun kikhernejauhoja pitää kaapissa varalla, on moni ruokapulma sillä ratkaistu.

Kikhernejauhot toimivat paitsi vegaanisessa munakkaassa, myös pihvi- ja pyörykkätaikinoissa sitojana kananmunan sijaan ja niistä tulee myös oivat viljattomat sekä huikean proteiinipitoiset pinaattiletut.

kikhernemunakas
Runsaasti proteiinia ja kuitua sisältävistä kikhernejauhoista syntyy lettu, joka muistuttaa hämmentävän paljon perinteistä munakasta. Kuva: iStock

Paista vegaaninen kikhernemunakas pannulla tai kypsennä uunissa

Kikhernemunakkaaseen tarvitaan kikhernejauhoja ja vettä suunnilleen samassa suhteessa. Koostumusta voi vaihdella nesteen ja jauhojen suhteella. Kun lisäät nestettä hieman enemmän, saat ohuempia ja rapeampia lettuja, jotka sopivat paremmin täytettäviksi. Yhtä annosta varten kannattaa varata 1 dl kikhernejauhoja.

Kikhernejauhot sitovat hyvin nestettä ja kun taikinan antaa tovin turvota, pysyy massa hyvin koossa paistettaessa. Kun paistoöljyn määrässä ei turhia säästele, kikhernemunakas irtoaa hyvin pannusta. 

Mausteita voi lisätä maun mukaan, mutta maustamatta vegaanista munakasta ei kannata jättää. Kikhernemunakkaan makumaailmaan sopivat erityisen hyvin intialaiset mausteet, kuten kurkuma, inkivääri ja juustokumina, mutta yhtä hyvin vaikkapa sipuli- sekä paprikajauhe, suolaa ja pippuria unohtamatta.

Mikäli haluat vegaanisen kikhernemunakkaasi maistuvan kananmunalta, kannattaa se maustaa tavallisen suolan sijaan mustalla suolalla eli kala namakilla, jonka maku muistuttaa erehdyttävästi keitettyä kanamunaa. Kala namak -suolaa löydät eko- ja vegaaniruokakaupoista.

Täytä kikhernemunakas maun mukaan

Kikhernemunakkaan voi toki syödä vaikka sellaisenaan, mutta täytteiden ja höysteiden avulla se taipuu kokonaiseksi ateriaksi. 

Täytteeksi sopivat samat höysteet kuin perinteiseenkin munakkaaseen. Tyhjennä kikhernemunakasta varten jääkaappisi tähteistä tai valitse höysteet mieliteon mukaan. Erilaisista kasviksista syntyy raikas ja aavistuksen kevyempi ateria, tofusta ja avokadosta astetta tuhdimpi ruoka. 

Katso myös Anna.fi/Ruoka: Täysjyväspagetti vai kikhernepasta – onko terveyden kannalta väliä, kumman valitsee? Ravitsemustutkija vastaa

Kommentoi

Kommentoi juttua: Vegaaninen kikhernemunakas on helppo, halpa ja hyvä! Tarvitset vain kaksi raaka-ainetta ja paistinpannun

Sinun täytyy kommentoidaksesi.