Ruoka

Mistä tietää, voiko vehnäjauhoja vielä käyttää? Martta listaa hälytysmerkit, joista tunnistaa pilaantuneet vehnäjauhot

Marttaliiton ruoasta vastaava kehittämispäällikkö Taru Karonen kertoo, milloin vehnäjauhoja voi käyttää parasta ennen -päiväyksen jälkeen.

Vehnäjauhopussin päällä on teksti: Parasta ennen 12.10.2022. Pitääkö vehnäjauhot heittää pois, kun pussiin merkitty päivämäärä oli ja meni jo aikaa sitten? Ei välttämättä, sanoo ruoasta vastaava kehittämispäällikkö Taru Karonen Marttaliitosta.

”Pitää muistaa, että parasta ennen -päiväys on eri asia kuin viimeinen käyttöpäivä. Se tarkoittaa sitä, että valmistaja takaa, että jauhot säilyttävät niille tyypilliset ominaisuudet vähintään siihen päivämäärään saakka”, Karonen sanoo.

Vehnäjauhot säilyvät suljetussa pakkauksessa 6–12 kuukautta. Vaaleat jauhot säilyvät lähtökohtaisesti pidempään kuin hiivaleipä- eli tumma vehnäjauho tai graham- eli täysjyvävehnäjauho, joissa on enemmän rasvaa, kuitua ja viljan kuoriaineksia.

Periaatteessa vehnäjauhot voivat kestää käyttökelpoisina reippaasti yli vuodenkin. Mutta mistä tietää, voiko vehnäjauhoja käyttää vielä?

vehnäjauhot
Vaaleat vehnäjauhot säilyvät paremmin kuin täysjyväviljaa sisältävät grahamjauhot.  © Jorma Marstio

Näin tunnistat pilaantuneet vehnäjauhot

Marttaliiton Taru Karonen neuvoo luottamaan omiin aisteihin. Ensimmäiseksi tulisi katsoa, miltä jauhot näyttävät. Tasaisesta vaaleasta poikkeava väri voi kieliä elintarviketuholaisista ja niiden ulosteista tai jauhojen kontaminoitumisesta eli saastumisesta.

Aina värierot eivät kuitenkaan kerro mistään vaarallisesta. Jauhojen joukkoon on voinut päätyä kaakaojauhoja, jos kaakaopurkkia ja vehnäjauhoja kauhoo samalla lusikalla. Lisäksi esimerkiksi täysjyvävehnäjauhojen joukossa on luonnostaan sekä tummempaa että vaaleampaa jyvän osaa.

Värierojen lisäksi katse kannattaakin kiinnittää jauhojen rakenteeseen. Hienoksi jauhetut vehnäjauhot paakkuuntuvat luontaisesti, ja siksi ne myös lisätään leivonnassa taikinan sekaan usein siivilän läpi. Jos vehnäjauhoissa on kuitenkin runsaasti sellaisia paakkuja, jotka eivät hajoa siivilöidessä, syynä voivat olla jauhokoisat, muut kutsumattomat vieraat tai kosteus.

Toinen tarkasteltava asia on haju. Käyttökelpoiset vehnäjauhot eivät haise juuri millekään. Pilaantuneet vehnäjauhot tunnistaa eltaantuneesta, hieman pistävästä tai makeasta hajusta.

”Jos jauhot näyttävät normaaleilta ja niissä ei ole tuoksuja, niillä voi huoletta leipoa”, Karonen tiivistää.

Lue myös: Jauhokoisa munii usein jauhoihin – näin pääset eroon inhottavista mutta onneksi vaarattomista ötököistä

Vehnäjauhot: säilyvyys riippuu säilytystavasta

Vehnäjauhojen säilymisaikaan vaikuttaa olennaisesti se, kuinka tuoreita jauhot ovat ostohetkellä, miten niitä on säilytetty ostohetkeen asti ja miten niitä tullaan säilyttämään kotona.

Optimaalisin säilytyslämpötila vehnäjauhoille olisi noin 15 astetta. Vehnäjauhot säilyvät kuitenkin käyttökelpoisina kuivakaapissa huoneenlämmössäkin,  19–22 asteessa.

Integroidun jääkaapin viereiseen kaappiin vehnäjauhoja ei kannata laittaa, sillä jääkaapin jäähdyttäminen tuottaa ympärilleen lämmintä ilmaa. Marttaliiton Taru Karonen ei myöskään sijoittaisi vehnäjauhoja uunin tai lieden lähettyville tai sellaiseen kaappiin, johon aurinko porottaa koko päivän ajan.

”Jääkaapin viereinen seinä voi olla aika lämmin jatkuvasti. Lämpötila voi olla 25 astetta tai ylikin. Siksi se ei ole paras paikka säilyttää vehnäjauhoja”, Karonen sanoo.

Kesällä asunnossa, jossa ei ole ilmastointia, lämpötila voi nousta lähemmäs 30 astettakin. Jääkaappiin vehnäjauhoja ei kuitenkaan kannata laittaa, sillä siellä jauhot kostuvat ja imevät tuoksut ja maut itseensä, jos kansi on vähänkään raollaan.

”Hetkellinen kuumuus ei ole niin vakava asia, että vehnäjauhoja kannattaisi alkaa jääkaapissa säilyttämään. Kyse ei kuitenkaan ole herkästi pilaantuvasta liha- tai maitotuotteesta”, Karonen sanoo.

Vehnäjauhojen pilaantumista voi ennaltaehkäistä siirtämällä jauhot paperipussista ilmatiiviiseen ja suljettuun muovi- tai lasiastiaan. Astia kannattaa laittaan paikkaan, jossa vehnäjauhot ovat suojassa valolta, ilmalta, kuumuudelta ja kosteudelta. Astiaa olisi myös hyvä pestä täyttöjen välissä.

Sellaisia vehnäjauhoja Karonen ei säästäisi, joiden säilytysajasta ja -tavasta hänellä ei itsellään ole mitään käsitystä.

”Jos mummon kaapin perukoilta sattuu löytymään kolmatta vuotta vanhoja perintöjauhoja, laittaisin ne biojätteeseen ja ostaisin uudet tilalle”, Karonen sanoo.

Lue myös Anna.fi: Karkea vai puolikarkea? Martat kertovat, kumpaa vehnäjauhoa kotoa kannattaisi ainakin löytyä

Juttua muokattu 18.9.2023 kello 12.55: leipätekstin sekaan on upotettu video, jossa kerrotaan, miten pilaantuneet vehnäjauhot tunnistaa.

Kommentoi

Kommentoi juttua: Mistä tietää, voiko vehnäjauhoja vielä käyttää? Martta listaa hälytysmerkit, joista tunnistaa pilaantuneet vehnäjauhot

Sinun täytyy kommentoidaksesi.