Ruoka

Helsinkiläisravintola nosti Vesa-Matti Loirin lempiruoan listalleen – tällainen on taiteilijalegendan nimikkoannos

Vesa-Matti Loiri saa merkittävän kunnianosoituksen taiteilijaravintola Eliteltä. Loirin suosikkiruokiin kuuluva läskisoosi nostetaan ravintolan klassikkoruokalistalle.

Elokuussa 2022 kuollut kansantaiteilija Vesa-Matti Loiri on saanut oman pöydän ja nimikkoannoksen kulttuuriravintola Elitessä. Töölöläisravintola julkisti kunnianosoituksen 24. toukokuuta.

Töölöläinen Elite on toiminut taiteilijoiden olohuoneena yli 90 vuoden ajan. Myös Loiri on ollut ravintolan kanta-asiakas jo 60-luvulta saakka. Elite oli harvoja julkisia paikkoja, jossa hän näyttäytyi viimeisinä elinvuosinaan.

Ravintolan mukaan Vesa-Matti Loirin toiveena oli päästä ikuistetuksi Eliten legendaariseen taiteilijapöytään Tauno Palon ja Matti Pellonpään seuraksi.

Lisäksi Loiri toivoi saavansa lempiruokansa ruokalistalle nimikkoannoksena. Ravintola toteutti taiteilijalegendan molemmat toiveet, ja tänä kesänä ravintolassa tarjotaan Vesa-Matti Loirin nimikkomenu.

Lue myös Seura.fi: Vesa-Matti Loiri (1945–2022) oli lahjakkuus monella saralla – Katso kuvat vuosikymmenten varrelta

Taiteilijalegenda Vesa-Matti Loiri rakasti läskisoosia

Loirin nimikkoannos on perinteikäs läskisoosi, joka tunnetaan sota- ja pula-ajan ruokana. Tämä oli Loirin suosikkiruoka, jota toisinaan tarjoiltiin myös Elitessä. Toinen Loirin herkku oli kateenkorva.

”Porsaan kylkeä haudutetaan kolme ja puoli tuntia, ja erinomainen kastike valmistetaan haudutusliemestä. Loirin annokseen kuuluvat myös oikeaoppiset tuppiperunat, suolakurkkuja ja punajuurta”, kertoo Eliten keittiöpäällikkö Petri Rissanen annoksesta.

Läskisoosi on harvinainen, mutta sitäkin halutumpi ravintolaruoka.
Läskisoosi on harvinainen, mutta sitäkin halutumpi ravintolaruoka. © Ravintola Elite

Menun alkuruokana tarjotaan katkarapuleipä toast skagen, jota Loiri toivoi vuonna 2014 alkuruoaksi Vain Elämää -sarjan illalliselle.

Lapin kesäksi nimetty jälkiruoka on lakkaparfait ja kuusenkerkkä financier.

Menun viimeistelee Loirin suosima jälkiruokadrinkki, aiemmin Eliten listan ulkopuolelta tilattu Angerkoski. Kyseessä on näyttelijä Siiri Angerkosken Loirille opettama reilu konjakki, joka nautitaan sitruunan, hienon kahvijauheen ja tomusokerin kera. 

Angerkoski vei nuoren Loirin syömään Eliteen, kun Loiri valmistui teatterikorkeakoulusta 60-luvun lopulla. Tuon illallisen päätteeksi kaksikko nautti useita Angerkoski-drinkkejä.

Siiri Angerkoski-drinkin nauttimiseen kuuluu varata servettejä, sillä sitruunan syöminen voi olla sotkuista puuhaa.
Siiri Angerkoski-drinkin nauttimiseen kuuluu varata servettejä, sillä sitruunan syöminen voi olla sotkuista puuhaa. © Ravintola Elite

Konsertit päätettiin pitkiin illallisiin ja sikareihin

Loirin lapsuudenystävä Jorma ”Nona” Alvesalo toimi Loirin omaishoitajana viimeiset kuukaudet. Hän kertoo taiteilijan olleen todellinen kulinaristi.

”Hän tykkäsi erityisesti maustetuista ruoista, mutta sairastumisen jälkeen hän pystyi syömään vain soseutettua ruokaa, eikä vahvat ruoat enää maistuneet. Viimeisinä vuosina Inarijärvellä hän kuitenkin tilasi ravintolassa simpukoita ja ribsejä”, Alvesalo kertoo julkistustilaisuudessa.

Loirin toinen hyvä ystävä ja bändikaveri Lenni-Kalle Taipale puolestaan kertoo, että bändillä oli perinteenä nauttia runsas illallinen jokaisen keikan jälkeen – tietysti sikareiden kera. Päivisin Loirille ei ruoka juuri maistunut, koska hänellä oli taipumusta jännittää keikkoja.

Lue myös: Esko Salminen ja Hannele Lauri muistelevat ystäväänsä Vesa-Matti Loiria Seurassa: ”Jos joku, niin Vesku oli suuri suomalainen”

Veskun oma bravuuri oli hernekeitto

Loiri oli myös itse etevä keittiössä. Alvesalo kertoo taiteilijan yhden bravuuriruoan olleen nimeltään ”hernekeitto, jollaista et ole koskaan saanut”. Tätä herkkua Loiri valmisti vierailleen Inarijärvellä.

Kyseessä oli siis tavallinen purkkihernekeitto, joka oli tuunattu poron jauhelihalla, purjosipulilla kolmen juuston kermalla, sipulikermalla, kurkumalla ja merisuolalla.

”Se on todella hyvänmakuinen hernekeitto”, Alesalo muistelee.

Toinen Inarissa nautittu herkku oli uunissa valmistettu taimen.

”Veskua otti päähän, kun sain kerran kolmen kilon taimen, jollaista hän ei ollut itse koskaan saanut. Se valmistettiin uunissa purjosipulin, normaalin sipulin ja kerman kera. Roippeista tehtiin keittoa.”

Lenni-Kalle Taipale ja Jorma ”Nona” Alvesalo ruuvasivat Loirin nimikyltin legendaariseen taiteilijapöytään, Tauno Palon ja Matti Pellonpään seuraan.
Lenni-Kalle Taipale ja Jorma ”Nona” Alvesalo ruuvasivat Loirin nimikyltin legendaariseen taiteilijapöytään, Tauno Palon ja Matti Pellonpään seuraan. © Ravintola Elite

Kommentoi

Kommentoi juttua: Helsinkiläisravintola nosti Vesa-Matti Loirin lempiruoan listalleen – tällainen on taiteilijalegendan nimikkoannos

Sinun täytyy kommentoidaksesi.