Ruoka

Ruokalista viikko 25 – herkulliset arkiruoat varhaisperunoista

Viikon ruokalista hemmottelee pottufaneja oikein kunnolla! Varhaisperunaviikon kunniaksi tarjolla on niin perunamunakasta kuin -varrasta ja juhlavaa -salaattiakin. Juhannusta juhlistavat puolestaan jälkiruoat, joiden tähtenä koreilevat makeat mansikat.

Ensimmäiset kotimaiset varhaisperunat maistuvat parhailta keitettyinä voinokareen ja tillin kera tarjottuna, mutta ihan yhtä ihania ne ovat myös savusärjestä valmistetun tahnan kera, munakkaaksi pyöräytettynä ja kesäkeittoon sujautettuna. Juhannuksen jälkiruokapöytään kootaan vohveleista näyttävä mansikkakakku tai nostetaan pöytään klassinen mansikkabritakakku.

Ruokalista viikko 25: Arkiruoat varhaisperunoista

Maanantai: Kreikkalainen kasvispaistos

Kreikkalainen kasvispaistos paahtuu meheväksi uunipellillä kuin itsestään! Näppärään peltiruokaan uppoaa perunoiden lisäksi myös munakoisoa, paprikaa, kesäkurpitsaa, sipulia ja chiliä. Halutessasi voit viimeistellä paistoksen oliiveilla.

Mökillä kokkaus hoituu myös muurikalla. Kokeilun arvoisia ovat esimerkiksi muurikkaperunasalaatti ja lipstikkapesto sekä lämmin peruna-sipulisalaatti.

Tiistai: Savusärkitahna, varhaisperunat ja munakastike

Savusärkitahna, varhaisperunat ja munakastike ovat kesäruokia parhaimmillaan. Kalatahna valmistuu nopeasti purkkisärjestä ja munakastike isoäidin reseptikirjasta tutulla ohjeella. Perunoille riittää pelkkä keitto suolavedessä. Makoisa vaihtoehto särjelle ja potuille ovat uudet perunat ja skagenröra eli katkaraputahna.

Iltapalaksi maistuu perunoilla höystetty sillileipä.

Keskiviikko: Frittata varhaisperunoista

Frittata varhaisperunoista valmistuu ylijääneistä keitinperunoista – mikä loistosyy keittää perunoita pikkuisen runsaammalla kädellä! Perunamunakas paistuu niin pannulla, uunissa kuin grillissäkin.

Proteiinirikkaita ja vaivattomia munaruokia kannattaa tallettaa itselleen kerrallaan useampi arkea helpottamaan. Nappaa talteen ainakin siskonmakkara-uunimunakas ja perunamunakas uunissa.

Torstai: Haalea sieni-perunasalaatti

Haalea sieni-perunasalaatti maistuu grillimakkaran parina, mutta on riittävän ruokaisa tarjottavaksi myös sellaisenaan. Varhaisperunoista, tuoreista kantarelleista sekä herneistä kasattu salaatti on valmis pöytään alle puolessa tunnissa tai nopeammin, jos käytät edeltävältä päivältä ylijääneitä pottuja.

Kantarellit ja varhaisperunat pelaavat saumattomasti yhteen myös sopassa! Keitä kantarelli-perunakeitto ja paista pariksi palat valkosipulileipää.

Perjantai: Sillivati

Sillivati yhdistää kesäpöydän kaksi suosikkia: varhaisperunan ja sillin. Juhannusaattona raaka-aineet asetellaan juhlavasti vadille ja koristellaan syötävillä ruohosipulinkukilla. Juhannusaaton aterian kruunaa rento mutta näyttävä mansikka-vohvelikakku.

Lauantai: Peruna- ja herkkusienivartaat Västerbotten-dipin kera

Varhaisperuna on myös oiva grillattava! Pujota potut tikkuun herkkusienien kera ja grillaa pintaan rusketusraidat. Kypsät peruna-herkkusienivartaat maistuvat taivaallisilta Västerbotten-juustosta tehdyn dipin kera. Keskikesän juhla saa ansaitsemansa päätöksen, kun jälkiruokapöytään nostetaan suven ikisuosikki, mansikkabritakakku.

Sunnuntai: Kermainen kesäkeitto – tutun keiton juhlaversio

Iki-ihana kesäkeitto muuntuu juhlaviikonlopun alkukeitoksi, kun aateloit sen valkoviinillä ja lorautat sekaan reilusti kuohukermaa. Kermainen kesäkeitto viimeistellään tuoreilla yrteillä, kuten persiljalla ja tillillä.

Keittopäivänä jälkiruokana on pannukakku, joka paistetaan tällä kertaa valurautapannulla kuumassa grillissä. Hollantilainen pannukakku eli dutch baby tarjotaan mintulla ja limellä maustettujen mehustettujen mansikoiden kera.

Kommentoi

Kommentoi juttua: Ruokalista viikko 25 – herkulliset arkiruoat varhaisperunoista

Sinun täytyy kommentoidaksesi.