Ruoka

Ruokalista viikko 35 – syksyn parhaat sienireseptit

Metsät ovat juuri nyt pullollaan herkullisia raaka-aineita. Alkusyksyn parhaat sienireseptit kokataan niin tateista, kantarelleista, rouskuista kuin lampaankäävistäkin. Kokeilunhaluinen kokki upottaa sieniä myös jälkiruokiin.

Tatit, kantarellit, mustatorvisienet ja muut metsien aarteet löytävät loistavan loppusijoituskohteen sienipizzasta, risotosta sekä kermaisesta keitosta ja muhkeasta lasagnesta. Viikon ruokalista kokoaa yhteen syksyn herkullisimmat sienireseptit.

Ruokalista viikko 35: parhaat sienireseptit

Maanantai: Mustatorvisienirisotto speltistä

Aromikas mustatorvisieni on yksi arvostetuimmista ruokasienistä. Sellaisenaan käyttövalmis sieni sopii mainiosti myös arkiruokien raaka-aineeksi. Mustatorvisienirisotto speltistä saa mausteeksi siankärsämöä, jota voi poimia talteen sieniretken yhteydessä. Jos onnistut saamaan lampaankääpiä, nappaa talteen tämä sieniliemeen tehty umaminen emmerrisotto. Sienirisotto kuivatuista sienistä toimii myös retkieväänä.

Tiistai: Täytetyt letut sienitäytteellä

Kuka sanoi, ettei lettuja voi syödä arkena? Täytetyt letut sienitäytteellä tekevät arkiruokailusta heti hauskempaa! Paistettujen lettujen sisään piilotetaan herkullista karvarouskuista, pinaatista, valkosipulista ja ruohosipulista tehtyä täytettä, jonka jälkeen letut gratinoidaan juustolla uunivuoassa. Sienet voi upottaa myös suoraan lettutaikinaan. Feta-kesäkurpitsaletut ovat ruokaisia, sillä joukossa on mukana orakkaita.

Oikaisija ohittaa lettujen paiston ja sujauttaa herkkusienitäytteen marketin pitaleipien väliin. Pitaleivät sienitäytteellä ovat syömävalmiita alle puolessa tunnissa.

Keskiviikko: Gluteeniton kantarelli-kasvispasta

Gluteeniton kantarelli-kasvispasta yhdistää sesongin kypsyttämät raaka-aineet: kantarellit, kesäkurpitsan ja herneet. Mukavaa purutuntumaa pastaan tuovat saksanpähkinät, joita ripotellaan annoksen päälle. Myös pekoni-sienipasta sekä kana-kantarellipasta ovat kokeilun arvoisia reseptejä!

Torstai: Kermainen tattikeitto

Ripaus luksusta ilman tuntien hikoilua? Alle puolessa tunnissa valmistuva kermainen tattikeitto on täynnä hienostunutta aromia. Halutessaan samettisen sosekeiton voi koristella pannulla paistetuilla tateilla, auringonkukansiemenillä ja vesikrassilla. Sienikeittojen ystävälle maistuvat myös sulatejuustolla rikastettu kantarellikeitto ja sieni-perunasosekeitto.

Perjantai: Sienipizza

Herkkusienen pizzassa tietävät kaikki, mutta myös luonnonsienet toimivat täytteinä erinomaisesti. Sienipizza tateilla, kylmäsavustetulla peuralla ja vahvalla kotimaisella juustolla sekä klassinen kantarellipizza nostavat kotipizzerian uudelle tasolle.

Illan kruunaa itse tehty sikurirouskujäätelö – kyllä, sienet sopivat jälkiruokaankin! Tähän ohjeeseen et tarvitse edes jäätelökonetta.

Lauantai: Lämpimät sienivoileivät

Lämpimät voileivät ovat viikonloppuiltojen klassikko, mutta ajavat myös ruokaisan aamiaisen tai lounaan virkaa. Lämpimät sienivoileivät saavat väliinsä italialaisia höysteitä, kuten italialaista juustoa, kinkkua ja rucolaa, sekä kotimaisia kantarelleja. Herkullinen sienileipä valmistuu myös kokonaisesta patongista, sienimuhennoksesta ja suolaisesta juustoraasteesta. Pienempänä suupalana maistuvat tattivoilla voidellut tatticrostinit.

Sunnuntai: Sienilasagne

Lasagnen täytettä voi varioida loputtomiin. Sienilasagne on varustettu perinteisen jauhelihatäytteen sijaan lampaankäävillä, broilerilla sekä mustakaalilla. Lampaankäävät tunnetaan broilerimaisesta koostumuksestaan, joten tämä lasagne uppoaa taatusti myös niille, joille eivät sieniruoat tavallisesti maistu. Uuniruoan kylkiäiseksi sopivat pikkelöidyt kantarellit ja jälkiruoaksi suklaiset herkkutattimuffinit.

Kommentoi

Kommentoi juttua: Ruokalista viikko 35 – syksyn parhaat sienireseptit

Sinun täytyy kommentoidaksesi.