Ruoka

Ruokalista viikko 42 – kotiruokaa rakastetuilla klassikko-ohjeilla

Viikon ruokalistalta löytyy kotiruoka joka lähtöön 1920-luvulta 2020-luvulle. Paista uunissa kasarihitti täytetyt paprikat ja tee rusinakeitto sadan vuoden takaisella suosikkireseptillä.

Perinteinen kotiruoka on parasta arjessa. Kotilieden klassikko-ohjeet vievät nostalgiselle ruokamatkalle, joissa pysähdytään niin lapsuusmuistojen äärelle kuin kurkistetaan kauas hernekeittopäivän historiaankin.

Ruokalista viikko 42: Kotiruoka on parasta arkiruokaa

Maanantai: Makaronilaatikko ilman keittämistä

Makaronilaatikko on yksi lasten suosikkiruoista vuodesta toiseen. Makaronilaatikko ilman keittämistä on oikaisijan valinta, sillä makaronit työnnetään raakoina muiden ainesten kanssa vuokaan ja uuniin. Jos et omista erillistä uunivuokaa, ei hätää! Makaronilaatikko valmistuu mainiosti uunipellilläkin.

Makaronilaatikko taipuu myös kasvisruoaksi. Vegaaninen makaronilaatikko onnistuu, kun jauhelihan vaihtaa härkikseen, nyhtökauraan tai soijarouheeseen ja munamaidon kaurakermaan.

Tiistai: Kanakastike

Kanakastike pelastaa arjen ruokarumban kanssa painivat sukupolvi sukupolvelta. Kananmunan keltuaisilla suurustettu kermainen kanakastike on Kotilieden klassikkoresepti 1930-luvulta.

70-luvun kasvatit muistavat, kuinka kouluruokalan linjastolla odotti keitetyistä kanankoivista valmistettu kanaviillokki. Nykyajan nopea kanaviillokki valmistuu etukäteen kypsennetystä, kokonaisesta broilerista. Myös alle puolessa tunnissa valmis, currylla ja säilykeananaksella maustettu broilerikastike on kiirinyt arkiruokien klassikon asemaan.

Keskiviikko: Perinteinen lohikeitto

Perinteinen lohikeitto on suomalaisten kalapäivän suosikkiateria. Kermainen liemi, tilli ja reilut lohipalat takaavat onnistumisen. Myös uunilohi on yksi rakastetuimmista kotiruoista. Maistuisiko smetanalohi eli radiojuontaja Anni Hautalan suosittu uunilohi tai appelsiinilohi?

Torstai: Hernekeitto

Torstai on hernaripäivä! Tiesitkö, että syy siihen, miksi torstaina syödään hernekeittoa juontaa juurensa mahdollisesti jo viikinkien aikakaudelle? 700–1100-luvun skandinaavisessa mytologiassa sekä viikon neljäs päivä että viljelykasvi herne oli pyhitetty ukkosenjumala Thorille.

Perinteinen hernekeitto pitää yhä pintansa. Jos kuitenkin kaipaat vaihtelua sinapilla ja sipulisilpulla höystettyyn klassikkoon, voisi juustokuminalla ja tomaattmurskalla säväytetty itämainen hernekeitto toimia. Isoäidin ohjeella paistettu pannukakku on ehdoton jälkiruoka kummallekin sopalle.

Perjantai: Täytetyt paprikat

Jos elit 1980-luvulla, muistat taatusti täytetyt paprikat. Retroruoan juju ovat kupeiksi kaiverretut paprikat ja niihin lusikoitu täyte ja uunissa gratinoituva tuhti juustohuntu. Kokeile esimerkiksi herkkusieni– tai tonnikalatäytettä.

Kasarihitti taipuu myös naposteltavaksi illanistujaisiin. Tarvitset vain minipaprikoita, mustapippuria, emmentaalijuustoraastetta, halloumia, ricottaa ja uunin, johon työntää juustolla täytetyt paprikat.

Lauantai: Uunimakkaravuoka

Uunimakkara on retroruokien ykkönen! Tuttu lenkkimakkara muuntuu uudeksi, kun ladot makkarapötköt samaan uunivuokaan kauden kasvisten kanssa. Jos uunimakkaravuoka ei tällä kertaa maistu, tee kermainen siskonmakkarakastike.

Iltapalaksi maistuvat lastenkutsuilta tutut nakkipiilot. Vähän paremmat nakkikääröt tehdään tuttuun tapaan voitaikinaan, mutta sisään kääritään nakin kaveriksi suolakurkkua ja tuorejuustoa.

Sunnuntai: Mehevä kaalilaatikko

Mehevä kaalilaatikko kuuluu syksyyn. Tätä klassikkoruokaa on helppo varioida omaan makuun sopivaksi. Jauhelihan voi vaihtaa halutessaan vaikkapa soijarouheeseen. Kaalilaatikko ilman riisiä on vähähiilihydraattista ruokavaliota noudattavan valinta.

Perinteinen kotiruoka kaipaa rinnalleen perinteisen jälkiruoan. Rusinoista, mustikkakeitosta ja kermavaahdosta tehty rusinakeitto on nappivalinta.

Kommentoi

Kommentoi juttua: Ruokalista viikko 42 – kotiruokaa rakastetuilla klassikko-ohjeilla

Sinun täytyy kommentoidaksesi.