Ruoka

Ruokalista viikko 44 – arkiruokaa ja juhlapöydän herkkuja kurpitsasta

Syksyn parhaat kurpitsareseptit ovat niin helppotekoisia, että kokkaat ne arjen kiireiden keskellä. Sesonkikasvis loistaa myös pyhäinpäivän päätähtenä.

Syksyn muhkea sesonkikasvis kurpitsa hurmaan niin keitossa, pastassa, risotossa kuin lihapadassakin. Kokosimme Kotilieden herkullisimmat arki- ja pyhäherkut kurpitsasta.

Ruokalista viikko 44: Kurpitsasta arki- ja pyhäruokaa

Maanantai: Sakea kurpitsa-papukeitto

Sakea kurpitsa-papukeitto on täydellinen arkiruoka koleaan syyspäivään. Höyryävä keitto saa lisää lämmittävää potkua chilitahnasta.

Jos kaipaat juustoista vivahdetta chilin sijaan, laita porisemaan sinihomejuusto-kurpitsakeitto. Esteetikon kurpitsakeitto nautitaan puolestaan suoraan Patty Pan -kurpitsan koverretusta kuoresta.

Lue myös Anna.fi: Kurpitsa-valkosipulikeitto

Tiistai: Risotto kurpitsasta

Perinteinen kurpitsarisotto valmistuu pannulla kuullotetusta kurpitsasta. Lisää makeutta ja syvyyttä syksyn suosikkiateriaan saat, kun teet kurpitsarisoton uunissa paahdetusta kurpitsasta.

Risoton suomalainen serkku, kurpitsaohratto, valmistuu riisin sijaan kotimaisista ohrahelmistä ja arkisesti ilman valkoviiniä.

Keskiviikko: Kurpitsapasta

Alle puolessa tunnissa kypsä kurpitsapasta on ylistys nopeille arkiruoille. Makeaksi paahdetun kurpitsan ja pehmeän pinaatti-juustokastikkeen yhdistelmä kerää taatusti kehut koko perheeltä. Pekonista tykkäävän valinta on gorgonzola-kurpitsapasta.

Jos kurpitsan pilkkominen tuntuu turhan työläältä, suosi kurpitsansiemeniä. Kurpitsansiemenistä, basilikasta, persiljasta ja pinaatista valmistuva kurpitsansiemenpesto on rautarikas pari pastalle.

Torstai: Paahdettu salaatti kurpitsasta

Paahdettu kurpitsasalaatti on oiva keino lisätä kasviksia lautaselle. Appelsiini-tahinikastike piristää mukavasti uunissa paahtunutta myskikurpitsaa.

Miksi et tekisi myös lisukkeita kurpitsasta? Salaatin rinnalle sopivat focaccian tapaan leivottu kurpitsaleipä sekä nopeasti surautettava kurpitsahummus.

Perjantai: Kolmen juuston kurpitsapizza

Kolmen juuston kurpitsapizza todistaa, että yksinkertaisuus on parhaan pizzan salaisuus. Talvikurpitsa istuu loistavasti pizzan päälle yhdessä ricotan, parmesaanin ja mozzarellan kanssa.

Pizzassakin saa olla kuitenkin huumoria. Kurpitsanmuotoinen pizzapommi eli sosiaalisessa mediassa villitsevä pumpkin pizza bomb lainaa pizzaan kurpitsan ulkomuodon. Sisältä paljastuu mozzarellalta, salamilta ja basilikalta maistuva yllätys.

Jälkiruoasta haaveilevalle sopii neilikalla, inkiväärillä, kanelilla ja muskotilla maustettu täyteläinen kurpitsapiirakka kermavaahdon kera.

Lauantai: Kvinoalla ja pinaatilla täytetty kokonainen myskikurpitsa

Kokonainen myskikurpitsa on näyttävä lisä pyhäinpäivän illallispöytään. Paistonarulla sidottu, kvinoalla ja pinaatilla täytetty kokonainen myskikurpitsa on niin ruokaisa, ettei se kaipaa rinnalleen muita lisukkeita.

Uunikurpitsa onnistuu myös ilman paistonarua, kun koverrat ja täytät kunkin kurpitsanpuolikkaan sellaisenaan pellille. Täytteenä voit käyttää esimerkiksi kvinoaa, kuskusia, risottoa tai sienikastiketta.

Hasselbackan kurpitsa eli viipaloitu uunikurpitsa tekee kurpitsasta astetta hauskemman näköisen. Koloihin voi ujuttaa halutessaan vaikkapa pinjansiemeniä ja pekonia.

Sunnuntai: Kurpitsa-kanapata

Kurpitsa-kanapata on syksyn ihanimpia uuniruokia. Broilerilla, myskikurpitsalla, sellerillä, sipulilla ja herkkusienillä maustettu pata saa rauhassa muhia uunissa meheväksi.

Vietnamilainen liha-kurpitsapata vaatii niin ikään pitkän kypsennysajan, mutta palkitsee vaivan upealla mausteisella maullaan. Aterian juttu on aasialaisessa five spice -mausteseoksessa, jota saa etnisistä ruokakaupoista.

Sunnuntai-illallinen saa makean päätöksen, kun pöydästä löytyy kurpitsatäytekakku, joka kutkuttelee makuhermoja kinuskin ja karamelliomenoiden makealla liitolla.

Kommentoi

Kommentoi juttua: Ruokalista viikko 44 – arkiruokaa ja juhlapöydän herkkuja kurpitsasta

Sinun täytyy kommentoidaksesi.