Ruoka

Ruokalista viikko 27 – kesän parhaat kalaruoat

Kesän parhaat kalaruoat ovat kevyitä, nopeita ja mieluiten kotimaisesta kalasta valmistettuja. Kiireisen viikon alkajaisiksi salattiin uppoaa myös tonnikalapurkki tai valmiiksi savustettua lohta. Kokosimme 18 ohjetta, joilla sormi ei jää suuhun, vaikka saalista tulisi joka päivä.

Kesän parhaat kalaruoat valmistetaan nopeasti oman mökkirannan tai lähimmän kalatorin antimista. Kuumana päivänä maistuu kevyt lohisalaatti, perjantaina silakkapizza ja viikonloppuna ajan kanssa kypsennetty loimulohi.

Ruokalista viikko 27: Kesän parhaat kalaruoat

Maanantai: Lohisalaatti

Mitä olisivat kesän parhaat kalaruoat ilman lohisalaattia? Paistettu lohi saa salaattipedille seurakseen marinoitua fenkolia, avokadoa sekä pinjansiemeniä. Myös tonnikala-pastasalaatti ja savulohisalaatti toimivat, kun mieli tekee kevyttä mutta ruokaisaa syötävää.

Tiistai: Muikkutacot

Valmista trendikkäät kalatacot vaihteeksi kotimaisista raaka-aineista. Vaihda tortillalettu perunarieskaan ja vaalea friteerattu kala savumuikkuun. Muikkutacot viimeistellään raikkaiksi pikkelivihanneksilla, tillimajoneesilla ja rapealla salaatilla. Muita maukkaita muikkuruokia ovat esimerkiksi muikut ja mätidippi sekä muikkupelti, jonka kypsennät kesällä kätevästi myös muurikalla.

Keskiviikko: Haukipihvit 

Tarttuiko vapaan hauki? Ruotoinen kala on täysin käyttökelpoinen, kun jauhat sen tasaiseksi massaksi. Siitä valmistat niin haukipihvit, haukipyörykät kuin haukiquenellit kalaliemessäkin.

Torstai: Ahvenkeitto

Kesällä kalasoppa saa olla kevyempää sorttia. Ahvenkeitto keitetään kirkasliemiseksi ilman kermaa. Makua liemelle antavat selleri ja fenkoli. Keväinen ahvenkeitto tehdään puolestaan kesäkeiton tapaan: kalojen kanssa kattilassa kypsyvät herneet, kesäporkkanat, varhaisperunat ja sipulin varret. Saaliin pienimmistä kaloista voit paistaa vaikkapa frittiahvenet alkupalaksi.

Perjantai: Silakkapizza

Saisiko olla pala kesää? Silakkapizza yhdistää suomalaisen suven suosikkimaut: silakat, varhaisperunat ja hölskykurkut. Tällä kertaa pizza paistuu kätevästi kaupan valmiista pohjasta, mutta halutessasi voit tehdä pizzataikinan myös itse saapasmaan tyyliin. Tee taikina tällöin pari päivää etukäteen, sillä napolilainen pizzapohja kohotetaan hitaasti.

Toinen tapa nauttia silakkainen suupala on tehdä smetanasilli itse ja sijoitella kalapalat vaikkapa näkkileivän päälle.

Lauantai: Grillattu silli ja piimäkastike

Uudet perunat ja sillit kuuluvat yhteen! Mutta tiesitkö, että silliäkin voi grillata? Grillattu silli ja piimäkastike ovat kerrassaan hurmaava pari varhaispotuille. Perinteiden vaalijan pöytään kuuluu sillimössö eli keitetyistä munista, sillistä, sipulista ja smetanasta sekoitettu höyste, joka tarjotaan kylmänä kuumien, keitettyjen perunoiden kera.

Ja kukapa ei tykkäisi kotijäätelöstä! Tarjoa jälkkärinä pallot itse tehtyä sitruuna-rahkajäätelöä. Valmistukseen et tarvitse edes jäätelökonetta!

Sunnuntai: Loimulohi

Nuotiolla paistettuna kaikki maistuu paremmalta. Loimulohi ei ole pikaruokaa, mutta kaiken vaivan väärti. Voit maustaa loimulohen ennen kypsennystä esimerkiksi katajanmarjoilla, chilillä, konjakilla tai viskillä. Loimutuksen jälkeen kalalle raikkautta antavat tuoreet yrtit.

Jos nuotiopaikka uupuu, ota käyttöön grilli ja tarjoa televisiosta tutun ravintoloitsija Sikke Sumarin kokonaisena grillattu siika. Jälkiruoaksi maistuu tikkupulla, joka kypsyy niin grillissä kuin nuotiollakin.

Kommentoi

Kommentoi juttua: Ruokalista viikko 27 – kesän parhaat kalaruoat

Sinun täytyy kommentoidaksesi.