Ruoka

Ruokalista viikko 49 – isoäidin reseptit rakastetuimpiin ruokiin

Isoäidin rakastetuimmat ruoat vievät makumatkalle lapsuusmuistoihin. Tee perinteinen hernekeitto ja leivo jälkiruoaksi pannukakku mummon ohjeella.

Kokosimme itsenäisyyspäivän kunniaksi viikon ruokalistalle isoäidin reseptit rakastetuimpiin ruokiin. Tarjolla on niin perinteisiä herkkuja kuin klassikoiden moderneja muutoksiakin. Maistuisiko pitkään hautunut lammaskaali, lehtikaalilla tuunattu lohilaatikko tai ihanan retrot porsaankyljykset hunajaglaseerauksella?

Ruokalista viikko 49: Isoäidin reseptit

Maanantai: Isoäidin makaronilaatikko

Isoäidin makaronilaatikko on yksi tunnetuimmista suomalaisista kotiruoista. Reseptiä on helppo tuunata oman makunsa mukaan. Tässä versiossa makua antaa herkullinen juustokuori, mutta lootan voi myös viimeistellä esimerkiksi korppujauhoilla.

Vegaaninen makaronilaatikko valmistuu ilman jauhelihaa, munia ja maitoa. Rapeakuorisesta makaronilaatikosta tykkäävän valinta on uunipeltimakaronilaatikko.

Tiistai: Uunikana

Rosmariinilla, sitruunalla ja vaahterasiirapilla maustettu uunikana, keitetyt perunat ja helpot uunijuurekset ovat vuosikymmenestä toiseen toimiva pari itsenäisyyspäivän pöytään.

1970-luvulta tuttu rex-kakku viimeistelee retrohenkisen juhla-aterian. Moderni versio valmistetaan kandisokerikekseistä ja appelsiineista.

Keskiviikko: Lohi-lehtikaalilaatikko

Isoäidin lohilaatikko saa tällä kertaa raikkaan ja vitamiinipitoisen lisän lehtikaalista. Tämä lohi-lehtikaalilaatikko valmistuu keitetyistä perunoista, joten keitä itsenäisyyspäiväksi hieman tuhdimpi satsi pottuja.

Oikaisijan valinta on pakastealtaan peruna-sipulisekoituksesta valmistuvaa lohikiusaus tai tonnikalakiusaus, jossa kalakin tulee valmiina purkista.

Torstai: Hernekeitto

Torstai on tuttuun tapaan rokkapäivä! Perinteinen hernekeitto keitetään yön yli liotetuista herneistä ja sianlavasta. Kasvisruokaa ja uusia makuja kaipaavan liedellä kiehuu porkkana-kikhernekeitto.

Sopan jälkeen maistuu isoäidin ohjeella valmistettu pehmeä pannukakku. Kuohkean pannarin saat, kun maltat turvottaa taikinaa.

Perjantai: Hunajaglaseeratut porsaankyljykset

Liharuoatko vaativia? Kokeile helppoja ja edullisia kyljyksiä! Hunajaglaseeratut porsaankyljykset ovat parhaimmillaan timjamivoilla maustetun muusin kanssa. Joenpolven rouvan säästöpata tehdään kyljyksistä ja juureksista, jotka kypsyvät samassa astiassa.

Jälkiruokakahvit nautitaan perinteiseen tyyliin pikkuleipien kera. Rinkelikeksit saavat jouluisen vivahteen kanelista.

Lauantai: Isoäidin lihamureke

Isoäidin lihamureke täytetään sienillä ja viimeistellään pekoniraidoituksella. Rasvainen pekoni mehevöittää vähärasvaisesta jauhelihasta valmistetun murekkeen. Hieman helpommalla pääset, kun vaihdat pyörykkään. Perinteiset lihapullat eivät lisähöysteitä kaipaa!

Tarjoa jälkiruoaksi nostalginen kahvikiisseli, joka valmistuu kermasta ja kahvipannun jämäsumpeista.

Sunnuntai: Herkullinen lammaskaali

Isoäidin keittiöstä tuttu herkullinen lammaskaali muhii uunissa rauhassa mureaksi. Samaan tyyliin kypsyy myös toinen mummolan suosikkiruoka, riisistä, keräkaalista ja jauhelihasta valmistuva mehevä kaalilaatikko.

Muistatko vanhan ajan toffeekaramellit, joissa on ihanan sitkeä ja tahmea koostumus? Kierretoffeet valmistuvat samaan tapaan kuohukermasta, voista ja sokerista.

Kommentoi

Kommentoi juttua: Ruokalista viikko 49 – isoäidin reseptit rakastetuimpiin ruokiin

Sinun täytyy kommentoidaksesi.