Viikon ruokalista: Juhannuksen parhaat tarjottavat, hauska oluttölkkikana ja muut viikon suosikit

Juhannusviikolla tyhjennetään kaappeja tähteistä, pyöräytetään raikas pasta basilikalla sekä sitruunalla ja nautiskellaan muistakin kesäisistä herkuista. Juhannuspöydässä ihastuttavat niin klassiset toast skagenit, perunasalaatit kuin koskenkorvalla liekitetyt letutkin. Yllätyksellisyyttä ja uusia makuvivahteita metsästävä maustaa savulohen lakritsilla ja leipoo juustokakun ruotsalaiseen tapaan raejuustosta.

fusilli al limone e basilika

Maanantai

Fusilli al limone e basiliko

Alle 30 min

Tuhti pastaruoka ei kesäkuumalla ehkä innosta, mutta tuoreilla yrteillä ja sitruunalla raikastettua se sopii varsin hyvin suveen. Fusille al limone e basiliko -pastan eli sitruuna-basilikapastan juju on korppujauhoista ja mausteista tehty seos, joka tuo annokseen sopivaa rouheisuutta. Se pyörähtää valmiiksi tehosekoittimessa sillä välin kun pasta kiehuu.

Tonnikalalla täytetyt paprikat

Tiistai

Tonnikalatäytteiset paprikat

30-60 min

Tiistaina ruokalistalla on todellinen retroklassikko – täytetyt paprikat. Se hakee nerokkuudessaan vertaistaan, sillä halkaistujen paprikoiden sisään uppoavat niin aavistuksen kuivahtaneet leipäpalat kuin jääkaapin perälle unohtuneet juustonkannikatkin. Tässä ohjeessa tonnikalaa piristävät niin kaprikset kuin sinihomejuustokin.

 

 itämaiset salaattikääryleet

Keskiviikko

Itämaiset salaattikääryleet

Alle 30 min

Itämaiset salaattikääryleet tehdään tortillojen tapaan, mutta nimensä mukaan kääritään vehnäletun sijaan salaatinlehteen. Salaattiwrapit täytetään jauhelihalla, joka maustetaan muun muassa chilillä, inkiväärillä ja limetillä. Valitse salaatiksi sydänsalaattia, vastaavaa napakkalehtistä salaattia tai vaikka mehevää varhaiskaalia, joiden lehtiin täytteet on helppo rullata.

paahdettu tomaattikeitto

Torstai

Paahdettu tomaattikeitto

30-60 min

Tomaattikeitto on ihanaa ja uunissa paahdetuista vihanneksista valmistettuna vielä vähän parempaa. Yksi vinkki: valitse soppaan tummanpunaisia ja aavistuksen jo ylikypsiäkin tomaatteja, jotka ovat kaikkein makeimmillaan. Osan isoista tomaateista voi halutessaan korvata myös kirsikkatomaateilla, joissa makua on tuplasti enemmän. Vaalea leipä ja parmesaanijuusto saostavat keiton ja antavat sille lisää makua.

toast skagen

Perjantai

Alkuruoka

Toast skagen

Alle 30 min

Juhannusaattona herkutellaan Vappu Pimiän ohjeen mukaan valmistetuilla toast skageneilla. Uskomattoman herkullinen ja helppotekoinen skagenröra maistuu kesäisesti tillille ja sitruunalle.

Grillatut paprika-makkaravartaat

Pääruoka

Paprika-makkaravartaat

Alle 30 min

Pääruoaksi grillataan vartaita, joihin sujautetaan mausteisia makkaroita sekä espanjalaisesta tapaspöydästä tuttuja pieniä, vihreitä Pimentos de padron -paprikoita. Paprika-makkaravartaiden juju on makean tulinen glaseerauskastike, joka antaa vartaisiin vastustamattoman tahmean pinnan.

Eikä juhannus tietenkään olisi mitään ilman varhaisperunoista valmistettua perunasalaattia. Yrttiöljyllä marinoitu ja kapriksilla piristetty perunasalaatti hehkuu kesäisen vihreänä ja maistuu ihanan raikkaalta.

mansikka-raejuustokakku

Jälkiruoka

Ruotsalainen mansikka-raejuustokakku

Yli 60 min

Ruotsalaiseen juhannukseen kuuluu raejuustokakku kermavaahdolla ja tuoreilla marjoilla. Hyvältä se maistuu Suomenkin kesässä. Taikina valmistuu helposti ilman vispaamista ja vatkaamista vaikka mökkiolosuhteissa. Hetken pyöräytys tehosekoittimessa ja valmista tuli. Muista vain laittaa raejuusto yöksi valumaan!

tomaatti-fetabruscettat

Lauantai

Alkuun

Tomaatti-fetabruschetta

Alle 30 min

Tomaateilla ja herkullisella fetajuustolevitteellä kuorrutetut bruschettat ovat oiva alkupala juhannuspäivän aterialle. Suolainen feta on vastustamaton makupari makeille kirsikkatomaateilla, joista tulee uunissa paahdettuna melkein kuin karkkia.

Savustettua lakritsilohta ja maissi-nektariinisalaattia

Pääruoka

Savustettua lakritsilohta ja grillattua maissi-nektariinisalaattia

30-60 min

Yllätä juhannusvieraasi tällä jännittävällä savulohella. Se saa veikeän aromin lakritsinjuurijauheesta ja kylkeensä mainion maissi-nektariinisalaatin, joka sekin valmistuu kesäiseen tapaan grillissä paahtamalla.

koskenkorvalla liekitetyt letut

Jälkiruoka

Koskenkorvalla liekitetyt appelsiiniletut

Yli 60 min

Letut ovat taattu hitti juhannuksen jälkiruokapöydässä. Nämä Crepês Suzette’lta mallia ottaneet letut maistuvat  jännittävästi appelsiinilta ja koskenkorvalta.  Täytteeksi valitaan tietysti kesän makeuttamia marjoja sekä jäätelöä.

oluttölkkikana shawarma

Sunnuntai

Oluttölkkikana shawarma

Yli 60 min

Harvassa ruokaohjeessa käsketään kaatamaan puolet ruoanvalmistukseen nautittavasta oluesta lasiin ja nauttimaan se. Oluttölkkikana Shawarmassa näin on! Se onkin tarpeen, jottei nestehukka kuuman grillin ääressä uhkaisi – lähi-idän maustein marinoitu kokonainen broileri nimittäin vaatii kypsyäkseen tunnin ja sopii siten leppoisan sunnuntain grillailuhetkeen.

Oluttölkkimenetelmällä kypsennetty kana on paitsi hilpeyttä herättävä, myös näppärä kypsennysmenetelmä, sillä siten lopputulos on taatusti mehevä. Kypsennysmenetelmää varten on saatavissa Chicken roaster -nimellä myytäviä, ruostumattomasta teräksestä tehtyjä apuvälineitä, jos oluttölkin alumiini pelottaa.

Keskustelu

Kommentoi juttua: Viikon ruokalista: Juhannuksen parhaat tarjottavat, hauska oluttölkkikana ja muut viikon suosikit

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X