Viikon ruokalista vko 6: Arkiruokia sesongin kasviksista

Talvella, kun kotimaisten kasvisten satokauteen on vielä reilusti aikaa, vihannesten syöminen saattaa helposti jäädä vähälle. Kokosimme koko viikoksi ruokalistan, jossa hyödynnetään helmikuun parhaita vihanneksia. Näillä ruoilla saat arkiruokaan hetkessä makua, väriä ja vitamiineja.

Helmikuussa ostoskoriin kannattaa poimia kotimaisia varastojuureksia, kuten punajuurta, porkkanaa ja palsternakkaa – mukulaselleriä ja lanttua unohtamatta. Edullista syötävää ovat myös kaalit ja sipulit, jotka loistavat vaikka aterian päätähtinä. Sitruksilta ei helmikuussa voi välttyä. Niillä herkutellaan paitsi sellaisenaan, myös makeissa ja suolaisissa ruoissa.

Maanantai

Juuresröstiä kananmunilla ja pinaatti-hernesalaatilla

Yli 60 min

juuresrösti pinaatti-hernesalaatilla ja kananmunilla

Perunoista, porkkanoista, punajuurista ja palsternakasta syntyy tämä mehevä ja näyttävä juuresrösti. Röstiin sopivat mainiosti myös jääkaapin vihanneslokeroon unohtuneet aavistuksen nahistuneet juurekset, joihin uunin lämpö loihtii hetkessä uutta hehkua. 

Uunirösti tarjotaan pinaatti-hernesalaatin kera. Kevyesti paistetut kananmunat tuovat ruokaisuutta ja toimivat hauskasti myös kastikkeena.

Tiistai

Lohta ja bataattimuusia intialaisittain

Alle 30 min

lohta ja bataattimuusia intialaisittain

Myös bataatilla herkutellaan helmikuussa. Siitä valmistuu maukas muusi paahdetun lohen kaveriksi. Lohta ja bataattimuusia intialaisittain on vaivaton arkiruoka, jolle garam masala antaa uutta makua ja lämpöä. 

Runebergin kakku

Yli 60 min

runebergintorttu

Jälkiruoaksi herkutellaan tietysti kansallisrunoilijamme Runebergin suosikkileivonnaisilla. Runebergin kakku on vaivattomampi versio perinteisestä, lieriön mallisesta runebergintortusta. Runebergin kakku leivotaan torttujen tapaan mantelilla ja korppujauhoilla tai keksimuruilla höystetystä taikinasta ja kostutetaan meheväksi punssilla.

Keskiviikko

Kaali-jauhelihapata

30-60 min

kaali-jauhelihapata

Kilo kaalia maksaa euron verran ja siitä riittää syötävää useammaksikin päiväksi. Valmista siitä kaali-jauhelihapata, joka on kotiruokaklassikko vailla vertaa. Kaalipata on kevyttä, edullista ja helppoa valmistaa, mutta se myös paranee joka kerta lämmitettäessä. Pataa kannattaa tehdä siis kerralla kunnon satsi. Jos kaalia jää tähteelle, tee siitä seuraavana päivänä rouskuva kaalisalaatti. 

Kaalin kaveriksi pataan pääsee myös juuriselleri sekä lanttu. Älä anna juuresten vaatimattoman, jopa karun ulkonäön hämätä. Molemmat antavat kaalipataan rutkasti makua ja mehevyyttä. 

Torstai

Avokadopasta

Alle 30 min

avokadopasta

Avokadoja ei kannata ohittaa helmikuussa, sillä huippusuosittu avokadopasta on helppo ja maukas ateria niin arkeen kuin viikonloppuunkin. Jujua nopeaan pasta-annokseen tuovat kirsikkatomaatit, jotka uunissa paahdettuina ovat melkein kuin karkkia.

Perjantai

Punajuurifalafelit

30-60 min

punajuurifalafelit ja ohra-papusalaatti

Viikonloppuun laskeudutaan falafeleja popsien. Niiden pirteän pinkki väri on peräisin punajuuresta. Rapea pinta syntyy öljyssä paistaen. Punajuurifalafelit valmistuvat nopeasti, kun keität punajuuren valmiiksi jo edellisenä päivänä. Lisukkeeksi tehdään ohra-papusalaattia ja raikasta tsatsikia. 

Lauantai

Appelsiinikana

Yli 60 min

appelsiinikana

Lauantaina herkutellaan uunibroilerilla. Valitse ruokaan nahallisia broilerin paistileikkeitä. Niitä imartelee hidas kypsennys ja makupariksi sujautetut appelsiinit. Appelsiinikana on täydellinen viikonloppuruoka. Se vaatii aktiivista kokkausaikaa vaivaisen vartin, mutta hautuu uunissa tunnin verran. Lisukkeeksi sopii riisi tai lohkoperunat.  

Sunnuntai

Perinteinen sipulikeitto

Yli 60 min

sipulikeitto

Tavallisesti sivuroolin osaa esittävä sipuli pääsee sunnuntaiaterialla ansaitsemaansa päärooliin. Iki-ihana sipulikeitto on ranskalainen klassikkoruoka, joka ei koreile eksoottisella raaka-ainelistalla, mutta hurmaa huikean herkullisella maulla. Juustolla kuorrutettu perinteinen sipulikeitto maistuu erityisen hyvältä reippaan ulkoilureissun jälkeen.

Tahmainen ja gluteeniton klementiinikakku

Yli 60 min

tahmea ja gluteeniton klementiinikakku

Sitrussesongin käydessä kuumimmillaan, sunnuntaipäivän hemmotteluherkuksi leivotaan gluteeniton klementiinikakku. Sen makean tahmaista pintaa on vaikea, oikeastaan mahdoton vastustaa ja kermavaahdon kera se vasta herkkua onkin. Mantelijauhot tekevät kakusta erityisen mehevän ja siksi se säilyy hyvänä useammankin päivän.

Keskustelu

Kommentoi juttua: Viikon ruokalista vko 6: Arkiruokia sesongin kasviksista

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X