Ruoka

Mikä viini toimii ruoanlaitossa? Kokosimme vastaukset yleisimpiin kotikokkeja askarruttaviin kysymyksiin

Viini ruoanlaitossa on yksi keino saada erilaisia makuvivahteita ruokiin. Viinin avulla voi helposti nostaa ruoan aromikkuuden uudelle tasolle.

Miksi viiniä kannattaa lorauttaa ruokiin? Viinillä voi korostaa ruoan hapokkuutta tai makeutta sekä lisätä maun syvyyttä ja aromikkuutta.

Hyvä perussääntö on käyttää ruokaan samaa viiniä mitä haluaisit nauttia tekemäsi ruoan kanssa. Jos harrastat viinejä ja kaapissa on arvokkaita laatuviinejä, jätä ne ruokapöytään ja nautiskeluun. Valitse ruoanlaittoon laadukkaita keskihintaisia viinejä.

Vastaamme kysymyksiin, jotka mietityttävät viinin käytössä ruoanlaitossa ja annamme parhaat reseptivinkit.

Burgundinpata on klassinen ranskalainen ruoka, johon tulee punaviiniä. 
Burgundinpata on klassinen ranskalainen ruoka, johon tulee punaviiniä.  Kuva: Seppo Saarentola

1. Voiko halpaa ja huonoa viiniä käyttää ruoanlaitossa?

Kelpuuta kokkaukseen sellainen viini, josta nauttisit myös lasissa. Jos viini maistuu sinusta pahalta tai on korkkivikainen, sitä ei kannata käyttää. Arvoviinit kannattaa säästää lasiin ja nautiskeluun. Kuumentaminen haihduttaa viinin hienostuneimmat aromit, ja siksi jos haluat nauttia arvokkaasta viinistäsi, nauti se lasista, älä ruoan joukossa haudutettuna.

Ruoanlaittoon sopivat keskihintaiset teknisesti kunnossa olevat viinit. Jos viini on pilalla esimerkiksi korkkivian takia tai se seissyt avattuna pöydällä viikkoja, paha maku siirtyy myös ruokaan. Muutama päivä sitten avatun viinin voi hyvin käyttää ruoanlaittoon, ja kannattaakin. Viininjämät voi myös pakastaa.

Lue myös: Jääpalamuotti on pakastamisen todellinen monitoimiväline – ruokatoimittaja paljastaa nokkelimmat käyttövinkit

2. Punaviini ruoanlaitossa

Punaviiniä käytetään ruoanlaitossa perinteisesti lihapadoissa ja punaviinikastikkeessa. Myös tomaattipohjaiset pastakastikkeet nauttivat punaviinilorauksesta, tomaattikastikkeisiin sopii myös valkoviini ja makea portviini. Tomaattikastike vaatii aina vähän sokeria korostamaan tomaatin makeutta, ja siksi sokerin sijaan voi käyttää portviiniä tai muuta makeaa viiniä.

Risottoon lorautetaan perinteisesti valkoviiniä, mutta erityinen italialainen erikoisuus on punaviinirisotto, jossa risotto saa upean maun barberasta. Näitä Piemonten alueen punaviinirisottoja näkee tarjottavan usein mausteisen makkaran kanssa.

Nyrkkisääntö on, että punaviineissä kannattaa välttää liian tanniinisia ja karvaita viinejä, sillä maku siirtyy myös ruokaan. Hilloiset ja mehevät sekä keskitäyteläiset punaviinit sopivat hyvin ruoanlaittoon.

Appelsiinilla maustettuun risottoon tulee valkoviiniä. 
Appelsiinilla maustettuun risottoon tulee valkoviiniä.  Kuva: Pekka Holmström

2. Valkoviini ruoanlaitossa

Valkoviineissä kannattaa ruoanlaitossa valita mieluummin raikas ja hapokas kuin erityisen tuhti ja tamminen valkoviini. Myös paljon sokeria sisältävät valkoviini saattavat pilata ruoan, koska sokeri karamellisoituu. Unohda makeat valkoviinit, ellet sitten ole valmistamassa esimerkiksi makeassa viinissä keitettyjä päärynöitä tai muuta jälkiruokaa.

Valkoviini on erinomainen mureuttaja vaalealle lihalle ennen grillausta.

Samppanja ja kuohuviini sopivat joihinkin kylmiin keittoihin. Lisää kuplajuoma vasta loppuvaiheessa, juuri ennen tarjoilua, niin saat keitosta kuohkean ja ilmavan. Jos kuplajuomaa on jäänyt pullon pohjalle, sillä voi korvata valkoviinin.

4. Milloin viini lisätään ruokaan?

Pataruokiin viini kannattaa lisätä jo alkuvaiheessa. Samoin risottoon. Viini lisätään aina alkuvaiheessa, jotta maku tiivistyy. Muut nesteet, kuten liha- tai kasvisliemi, lisätään vasta viinin lisäämisen jälkeen. Toimi samoin tomaattipohjaisten kastikkeiden kanssa. Jos olet tekemässä perinteistä bolognesea, lisää viini kasvisten kuullotuksen jälkeen, anna kiehua muutaman minuutin ajan kokoon, jonka jälkeen voit lisätä tomaattikastikkeen ja muut ainekset.

Roseeviinistä tulee ihana salaatinkastike oliiviöljyn ja sitruunan kanssa. Tässä tapauksessa voit lisätä viinin keittämättä. Viini toimii salaatinkastikkeessa etikan sijaan hapon tuojana. Myös kuohuviini ja samppanja sopivat hyvin salaatinkastikkeisiin.

Muista, että hauduttamalla viiniä alkoholia haihtuu pois. Se on hyvä asia, sillä maut vain syvenevät. Kaikki alkoholi ei kuitenkaan katoa edes hauduttamalla.

Viini sopii grilliruokien mureuttajaksi. Etenkin valkoviini on erinomainen kesäisiin grillihetkiin kanalle tai possulle. 
Viini sopii grilliruokien mureuttajaksi. Etenkin valkoviini on erinomainen kesäisiin grillihetkiin kanalle tai possulle.  Kuva: Sampo Korhonen

5.  Mihin ruokiin viini sopii?

Punaviinikastike on klassikko-ohje, joka kannattaa opetella. Se on monikäyttöinen kastike eri vuodenaikojen sesonkiliharuokien kanssa tarjottavaksi.

Lihapadasta tulee todella herkullista, kun alkuvaiheessa mukaan lisää punaviiniä. Viinin hapot mureuttavat lihaa, mutta ennen kaikkea punaviini tuo syvyyttä ja vivahteita liemeen. Kokeile esimerkiksi todellista klassikkoruokaa: ranskalaista burgundinpataa.

Punaviini sopii monenlaisiin makkararuokiin. Etenkin mausteiset ja yrttiset raakamakkarat rakastavat viinilorausta, niin punaista kuin valkoistakin.

Pastakastikkeet ovat oiva tapa hyödyntää etenkin pullon pohjat, jos viikonlopun illalliselta on jäänyt desin verran viiniä. Yksi helpoimmista pastakastikkeista on kuullottaa sipulia ja tomaattia pannulla hetken aikaa, jonka jälkeen mukaan voi kaataa valkoviiniä ja kiehauttaa kastikkeen kuumaksi. Se on siinä! Lisäksi joukkoon voi pilkkoa salviaa tai muuta aromikasta yrttiä. Tämä helppo ohje kannattaa napata talteen, etenkin jos jääkaapin vihanneslokeroon tuppaa jäämään pieniä tomaatteja.

Valkoviini-voikastike on herkullinen kastike, joka sopii paistetun kalan sekä äyriäisten kanssa.

Kokeile valkoviinimarinadia broilerin leikkeille tai possulle.

Valkoviinissä kypsennetyt simpukat ovat todella herkullisia. Ne ovat myös pikaruokaa, joten kannattaa kokeilla, jos saat lähikaupasta tuoreita simpukoita. Vongole-simpukat ja pasta on legendaarinen italialainen pastaruoka, johon tulee valkoviiniä.

Samppanjaa tai kuohuviiniä lisätään klassiseen ranskalaiseen hernekeittoon. Opettele crème ninon -keiton tekeminen. Se on mainio keitto keväisten juhlien alkupalaksi.

Kuohkea ranskalainen hernekeitto on viimeistelty samppanjalla. 
Kuohkea ranskalainen hernekeitto on viimeistelty samppanjalla.  Kuva: Tommi Tuomi

6. Alkoholiton viini ruoanlaitossa

Alkoholittomia viinejä on erilaisia. Niitä kannattaa maistella ja jos se maistuu sinulle myös lasissa, se sopii myös ruoanlaittoon.

Tarkista käyttämäsi viinin sokeripitoisuus, etenkin jos teet jotain pitkään haudutettavaa ruokaa. Jos alkoholittomassa viinissä on paljon sokeria, se saattaa karamellisoitua ja ruoasta tulee liian makeaa.

Jos löydät hyvän hapokkaan alkoholittoman valkoviinin missä on tarpeeksi happoja, niin se soveltuu myös esimerkiksi risottoon tai kastikkeisiin.

Alkoholillinen viini tuo ruokaan enemmän syvyyttää ja aromeja kun alkoholiton, ja alkoholi häviää lähes kokonaan ruoanlaiton yhteydessä, jos viini lisätään alkuvaiheessa.

7. Miten korvata viini ruoanlaitossa?

Jos et halua käyttää viiniä ruoanlaitossa, niin nesteeksi ruokaan voi laittaa aina vettä. Toki vesi ei tuo samaa syvyyttä ja aromikkuutta ruokaan, mutta on parempi kuin ei mitään.

Burgundinpataan voi hyvin laittaa punaviinin sijaan vettä ja lihalientä tai vain vettä tai lihalientä. Toki maku muuttuu täysin, jos laitat pelkkää vettä. Myös olut sopii moneen ruokaan, jos viiniä ei ole saatavilla.

Risotonkin voi tehdä pelkästä liemestä tai pelkästä vedestä. Risottoon voi kokeilla makeuttamatonta omenamehua, mutta omenamehu tulee varmasti maistumaan lopputuloksessa.

Kastikkeisiin voi lorauttaa hapoksi mukaan etikkaa. Laadukkaat etikat esimerkiksi samppanja-, valkoviini- tai siideriviinietikka ovat loistavia hapon tuojia kastikkeisiin.

Kommentoi

Kommentoi juttua: Mikä viini toimii ruoanlaitossa? Kokosimme vastaukset yleisimpiin kotikokkeja askarruttaviin kysymyksiin

Sinun täytyy kommentoidaksesi.