Ruoka

Tiesitkö? Tähän aikaan päivästä villiyrtit pitäisi kerätä – tunnista ja poimi parhaat reseptit

Terveellistä superruokaa ei tarvitse kauempaa hakea kuin kotipihalta tai lähimetsästä. Opettele villikasvit, lähde hortoilemaan ja taio lautaselle maistuvat sesonkiherkut.

Paras aika kerätä villiyrttejä on keväällä ja alkukesästä, kun versot ovat vielä pieniä ja maukkaita. Villiyrttikursseilla, joita järjestetään ympäri maata opitaan tunnistamaan syötäväksi kelpaavia kasveja, keräämään niitä oikeaoppisesti ja usein myös valmistamaan ateriaksi.

Lue myös: Vuoden 2018 villiyrtti on valittu! ”Se on yrteistä parhain”

Villiyrttien maailmaan voi tutustua myös omatoimisesti – näin pääset alkuun

  1. Villiyrtteihin pätee sama sääntö kuin sieniin: Kerää vain niitä kasveja, jotka varmasti tunnistat. Osa kasveista voi olla jopa myrkyllisiä.
  2. Älä revi luonnonkasveja juurineen.
  3. Vältä keräämästä kasveja vilkkaasti liikennöidyiltä teiltä, golf-kentiltä ja koirien ulkoilutusalueilta. Rannat, niityt ja joutomaat ovat hyviä keräilyalueita.
  4. Huuhtele kaikki villivihannekset ennen ruuanvalmistusta.
  5. Älä syö villiyrttejä jatkuvasti, ja käytä niitä vain kohtuudella.
Villiyrtit ja -vihannekset ovat ilmaista vatsantäytettä.

Aamu paras aika kerätä villiyrttejä

Villivihannekset ovat parhaimmillaan alkukesästä nuorina. Paras aika kerätä niitä on aamutuimaan, juhannuksen molemmin puolin.

Käenkaali

Apilanlehteä muistuttavan ketunleivän eli käenkaalin lehdet tunnetaan sen kirpeän happamasta mausta. Ne sisältävät raparperin tavoin oksaalihappoa. Käenkaali sopii happamuutensa vuoksi esimerkiksi perunasalaattiin, yrttikastikkeisiin ja erilaisiin levitteisiin, kuten villiyrtti-papulevitteeseen. Kokeile käenkaalia antamaan sitruunaista happamuutta myös jäätelöille sekä pirtelöille. Kauniit kukatkin ovat syötäviä. Käytä niitä lehtien kanssa esimerkiksi voileipäkakkujen koristeeksi.

Poimulehti

Puutarhojen koristekasvinakin kasvatettava poimulehti soveltuu sekin syötäväksi. Piparkakunmalliset lehdet voidaan kuivata ja käyttää yrttijuomissa tai pinaatin tavoin tuoresilputtuna muhennoksissa, salaateissa tai keitoissa.

Surauta käenkaalista, poimulehdistä ja valkopavuista hummuksen kaltainen levite ja sipaise sitä esimerkiksi rapeaksi paahdettujen leipäviipaleiden päälle. Ohjeen villiyrtti-papuleipiin löydät täältä.

villiyrtti-papuleivät

Voikukka

Koko voikukan voi hyödyntää ruoanvalmistuksessa. Juuri auenneet kukat antavat ruokiin väriä ja vitamiineja, aukeamattomat nuput voi paistaa tai säilöä kapristen tapaan. Kasvin pääjuuri sopii huolella pestynä keittoihin tai keitettynä ruokien lisukkeeksi. Nuoret voikukanlehdet puolestaan sopivat salaatteihin rucolan tapaan. Voikukan maku jakaa mielipiteitä, mutta pyöreämpilehtiset lehdet maistuvat kuitenkin suippolehtisiä miedommilta.

Kokeile voikukanlehtiä myös piirakan täytteenä. Ohjeen cheddarjuustolla mehevöitettyyn broileri-voikukkapiirakkaan löydät täältä.

broileri-voikukkapiiraat

Maahumala

Puutarhoissakin kasvavan maahumalan munuaisen muotoisia lehtiä voidaan käyttää salaateissa, munakkaissa, keitoissa ja yrttikastikkeiden ja -levitteiden maustajana. Mintulta ja mustaherukalta vivahtavaa yrttiä kannattaa nauttia vain pieniä määriä.

Kokeile aromikasta maahumalaa myös perunasalaatissa. Sen kesäinen juju on majoneesi, jonka voi maustaa erilaisilla villiyrteillä maun mukaan. Ohjeen maahumala-perunasalaattiin löydät täältä.

maahumala-perunasalaatti

Vuohenputki

Vuohenputki on runsaskasvuinen kotipuutarhurien mieliharmi, joka muuttuu herkuksi lautasella. Lempeän, raikkaan ja aavistuksen porkkanaisen makunsa ansiosta nuoret vuoheputken lehdet sopivat sellaisenaan tai kypsennettynä melkeinpä mihin ruokaan vain. Kokeile tuoreita lehtiä salaatteihin tai pinaatin tapaan valmistettuna esimerkiksi muhennoksiin tai piirakoiden täytteeksi. Älä sekota vuohenputkea muihin myrkyllisiin putkikasveihin!

Kesäjuhlien pikkusuolaiseksi tarjottavaksi tai iltateen kaveriksi sopivat vuohenputkella täytetyt pumpulinpehmeät juustosarvet. Ohjeen vuohenputki-juustosarviin löydät täältä.

vuohenputki-juustosarvet

Kommentoi

Kommentoi juttua: Tiesitkö? Tähän aikaan päivästä villiyrtit pitäisi kerätä – tunnista ja poimi parhaat reseptit

Sinun täytyy kommentoidaksesi.