villiyrtit

Villiyrtit viettelevät keittiössä

Villiyrtit tuovat makua salaatteihin ja muihin ruokiin. Kokosimme vinkit villiyrttien keräämiseen ja hyödyntämiseen.

Vinkit villiyrttien poimijalle

  1. Poimi ja käytä vain yrttejä, jotka tunnistat. Varsinkin putkikasveissa on paljon myrkyllisiä. Seuraa kasvustoa yksi kesä ja kerää seuraavana.
  1. Poimi villiyrtit paperipussiin tai koriin, älä muoviin.
  1. Älä poimi villiyrttejä sateella, märkinä ne muussautuvat helposti.
  1. Ryöppäys ja kuivattaminen poistavat nokkosen polttelun.
  1. Parhailta villiyrtit maistuvat tuoreina, mutta ne voi säilöä pakastamalla tai kuivaamalla.

Vinkit villiyrttien hyödyntämiseen

voikukkasalaatti

  1. Helppo villiyrttisalaatti syntyy voikukan lehdistä, poimulehdestä, piharatamosta ja vuohenputkesta.
  1. Voikukan lehdet ovat parhaimmillaan pieninä sileäreunaisina. Nuppuja voi käyttää kapriksen sijaan. Juuret käyvät keittoihin ja pataruokiin, jauhettuina leivontaan.
  1. Maitohorsman varsia voi käyttää parsan tapaan. Nuoret versot, lehdet ja nuput sopivat keittoihin, salaatteihin ja pastaruokiin, kukat juomiin.
  1. Pippurinen siankärsämö sopii ihanasti lihapulliin. Se on parhaimmillaan toukokuussa.
  1. Vuohenputki kannattaa poimia pienenä mykerönä Se sopii basilikan seuraksi tomaattiruokiin.
  1. Pihlajan lehtiversot maistuvat mantelilta, käytä niitä juomasekoituksiin.
  1. Kuohuva väinönputkijuoma syntyy keittämällä väinönputken lehdistä ja varsista mehutiiviste, johon lisätään sitruunamehua, sokeria ja vichyä. Koristeeksi sopii maitohorsma.
  1. Helppo suolaheinä-perunakeitto syntyy, kun freesaat sipulin varsineen ja valkosipulin kynnen voissa, lisäät perunalohkot ja kasvisliemen. Soseuta seos ja anna jäähtyä yön yli. Lisää niittysuolaheinää ja soseuta. Tarjoa suolaheinä-perunakeitto kylmänä.
  1. Herkkusienet voi täyttää fetajuustolla ja oliiviöljyllä terästetyllä vuohenputkella, voikukan lehdillä ja siankärsämöllä. Kypsytetään uunissa 10 minuuttia 200 asteessa.
  1. Ruusunlehtirisotto maistuu ja tuoksuu ihanalta. Freesaa sipuli voissa, lisää riisi ja sekoita. Lisää desi kuohuviiniä ja anna kiehahtaa. Lisää kasvislientä sekoitellen, kunnes riisi on kypsää. Lisää vielä ruusunlehdet, suolaa ja pippuria ja lopuksi mascarponejuustoa, kermaa ja voinokare. Sekoita ja anna vetäytyä.

Lue lisää yrteistä:
Tee itse yrttikimppu bouquet garni
Ruohosipuli kuuluu kesäkeittiöön
Yrtit antavat ruoalle aromia
Yrtit tuoksuvat kesäkeittiössä
Ruoka.fi: Yrttiopas

Avainsanat

Keskustelu

Kommentoi juttua: Villiyrtit viettelevät keittiössä

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X