Kalavoileipäkakku katkaravuilla koristeltuna

Voileipäkakku on juhlapöydän klassikko

Voileipäkakku on juhlapöydän kestosuosikki. Kokosimme vinkit voileipäkakun valmistukseen ja herkulliset ohjeet, joilla onnistut varmasti.

Voileipäkakkuun voi käyttää valmiita paahtoleipäviipaleita tai vuokaleipää, niin vaaleaa kuin tummaakin. Tummaa ja vaaleaa leipää voi myös yhdistää samaan kakkuun lohitäytteisen voileipäkakun tapaan. Komean voileipäkakun koristeet syntyvät tuorejuustopursotuksista, lohiruusukkeista, kurkkulehdistä ja sitruunoista.

Lohivoileipä kakku

Jos viipaloit vuokaleivän itse, poista ensin kuoret ja leikkaa leipä sitten sahaeräisellä veitsellä pitkittäin korkeintaan sentin paksuisiksi viipaleiksi. Leikkaa myös paahtoleipä- ja valmiista vuokaleipäviipaleista ohuesti reunat pois ennen kakun kokoamista.

Voileipäkakun voi valmistaa myös rouhitusta leivästä. Varaa noin 400 grammaa tummaa leipää tai noin 200 grammaa tummaa leipää ja noin 250 grammaa vaaleaa leipää. Jauha leipä muruiksi monitoimikoneessa. Kokoa kakku tavallisen voileipäkakun tapaan ripottelemalla täytekerrosten väliin leivänmuruja.

voileipäkakku

Murukakun täytteeseen on hyvä lisätä noin 2-3 liivatetta täytteen löysyydestä riippuen. Kokeile esimerkiksi ruisleipämuruista valmistettua graavilohi-avokadotäytteistä hyydytettyä kalakakkua tai kalaisaa voileipäkakkua.

Voileipäkakun täytteet

Voileipäkakun täytteeksi sopivat erilaiset tahnat. Perinteisesti voileipäkakkua kohti tehdään kaksi täytettä, mutta yhdelläkin pärjää. Helppotekoinen yhden täytteen voileipäkakku on esimerkiksi sieni-juustokakku. Maistuva kahden täytteen kakku valmistuu kinkkutäytteestä ja aurajuustolla höystetystä juustotäytteestä.

voileipäkakku

Upeassa italialaisessa voileipäkakussa täytteitä on peräti kolme: punainen täyte tehdään aurinkokuivatuista tomaateista ja kinkusta, valkoinen täyte syntyy latva-artisokista ja ranskankermasta ja vihreä täyte pyöräytetään pestosta ja tuorejuustosta.

Maukkaita voileipäkakun täytteitä ovat myös meetvurstitahna, kapris-tonnikalatahna, yksinkertainen savukalatäyte ja silli-munatäyte.  Valmista täytteitä kaksinkertainen määrä koko kakkuun. Yksinkertainen määrä riittää kahden täytteen kakkuun toiseksi täytteeksi.

vegaanin voileipäkakku

Vegaanin voileipäkakun täytteet tehdään tofupohjaisesta tuorejuustosta ja erilaisista kasviksista, kuten avokadosta, parsakaalista, aurinkokuivatuista tomaateista ja kurkusta.

Voileipäkakku kootaan kakkuvuokaan

Kokoa voileipäkakku jo edellisenä päivänä, jotta se ehtii vetäytyä jääkaapissa yön yli. Kätevä tapa on koota kakku suorakaiteen muotoiseen kakku- tai leipävuokaan. Vuoassa kakku muotoutuu tiiviiksi ja sen kuorruttaminen on helppoa. Vuoraa vuoka talouskelmulla siten, että kelmua jää reilusti myös kakun päälle käännettäväksi.

lohivoileipäkakku

Sopiva määrä leipäkerroksia on 4-5, jotta kakkua on vielä helppo leikata.  Jos valmistat leveän kaksirivisen voileipäkakun neliövuokaan, tarvitset noin 24 viipaletta paahtoleipää tai noin kaksi vuokaleipää. Lado neliövuokaan kaksi leipäviipaletta rinnakkain ja kolme peräkkäin neljään kerrokseen.

Jos taas valmistat voileipäkakun pitkänomaiseen kakku- tai leipävuokaan tarvitset noin 15 viipaletta paahtoleipää tai yhden vuokaleivän. Lado pitkään vuokaan viipaleita noin kolme viipaletta peräkkäin viiteen kerrokseen. Paina leipäviipaleet aina tiiviisti täytteen päälle vieri viereen ja muista kostuttaa kerrokset.

Voileipäkakun voi hyvin koota myös kelmulla vuorattuun pyöreään irtopohjavuokaan, etenkin pehmeä paahtoleipä mukautuu hyvin vuoan muotoon. Pyöreään vuokaan vaaleaa paahtoleipää varataan noin 600 g.  Voileipäkakkua ei toki ole välttämätön koota vuokaan, vaan sen voi koota myös alustalle, peittää tiiviisti kelmulla ja asettaa päälle paino.

Näin voileipäkakku kostutetaan ja kuorrutetaan

Voileipäkakun kostuttamiseen sopii hyvin mieto kasvis-, kala- tai lihaliemi. Myös maito tai laimennettu sitruunamehu ovat hyviä vaihtoehtoja. Sitruunamehulla voi myös piristää kasvis- tai kalaliemen makua.

voileipäkakku

Kostutuslientä kuluu noin 1-1/2 dl / kakku. Alin kerros tarvitsee vähiten kostuketta, koska koko kakun paino tulee sen päälle. Päällimmäistä kerrosta kostutetaan puolestaan eniten.

Kakun kuorrutukseen sopii joko saman kakun täyte tai erikseen valmistettu kuorrute. Kakun koristeluun käytetään usein samoja aineksia kuin sen täytteisiin. Hyvä peruskuorrute valmistuu ranskankermasta tai smetanasta (150 g) ja tuorejuustosta (200 g). Tuorejuuston voi notkistaa myös esimerkiksi kermalla.

Voit käyttää joko valmiiksi maustettuja tuorejuustoja tai maustaa kuorrutteen itse. Juustoisen kuorrutteen valmistat notkistamalla sulatejuuston ranskankermalla. Kevyt ja raikas kuorrute syntyy valutetusta maitorahkasta ja ranskankermasta.

Voileipäkakun tarjoiluvinkkejä

1. Varaa voileipäkakkua noin 1-2 cm:n viipale/vieras muun tarjottavan ohella.

voileipäkakku

2. Jos et omista sopivan kokoista tai näköistä tarjoiluvatia, peitä esimerkiksi tarjotin tai leikkuulauta foliolla ja laita kakku siihen tarjolle.

3. Suojaa koristeltu ja tarjoilua odottava kakku kelmulla ja säilytä jääkaapissa tarjoiluun saakka.

4. Pistele cocktailtikkuja sinne tänne kakun päälle ja aseta kelmu sitten varovasti kakun päälle, jotta kelmu ei sotke kakkua. Poista tikut ennen tarjoilua.

 


Katso myös: Anna.fi/Ruoka: Valmistujaisten buffet-pöydässä maistuvat Välimeren maut

Keskustelu

Kommentoi juttua: Voileipäkakku on juhlapöydän klassikko

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X