Vuohenjuusto – aromikas herkuttelujuusto ihastuttaa makeissa ja suolaisissa herkuissa

Vuohenjuusto on aromikas herkuttelujuusto, joka on kotonaan niin salaateissa, piirakoiden täytteenä kuin lämpimienkin ruokien täytelöittäjänä. Kokosimme parhaat vinkit vuohenjuuston käyttöön.

Vuohenjuusto on ihanaa pannulla rapeaksi paistettuna, mutta siitä on myös muunlaiseen ruoanvalmistukseen ja leivontaan. Punajuuri, yrtit ja makeat hedelmät sekä hillot ovat vuohenjuuston parhaita makupareja, kuten oheisista ohjeista huomaat.

Lue myös: Fetajuusto ihastuttaa monipuolisuudellaan – katso mihin kaikkeen feta sopii ja poimi parhaat ideat sekä reseptit!

Vuohenjuusto tunnetaan myös nimellä kutunjuusto. Vuohenmaidosta tehtyjä juustoja on useita ja niitä valmistetaan ympäri maailmaa. Tunnettuja vuohenmaidosta valmistettuja juustoja ovat esimerkiksi espanjalainen manchego ja ranskalainen chevre.  Suomessa vuohenjuustoa valmistetaan muun muassa Hämeessä.

Vuohenjuusto on valmistettu samaan tapaan kuin muutkin juustot eli vuohenmaito kuumennetaan, siihen lisätään juoksutetta ja syntynyt juustomassa leikataan paloiksi. Näistä juustopaloista valutetaan hera pois ja sen jälkeen juusto laitetaan muotissa suolaveteen. 

Muotista kumottaessa juusto on valkoista ja pehmeän kermaista ja sen maku on pehmeä ja mieto. Kypsyessään juusto muuttuu kuivaksi ja murenevaksi, ja se alkaa saamaan tyypillistä, luonteikasta makua. Vuohenmaito on lehmänmaitoa rasvaisempaa ja siksi myös siitä valmistetut juustot ovat lehmänmaidosta valmistettuja juustoja rasvaisempia.

Vuohenjuustosta valmistat herkulliset pikkusyötävät

Vuohenjuusto on herkuttelujuusto, joka sopii erinomaisesti naposteluun sekä illanistujaisten ja buffetpöydän pikkusyövien raaka-aineeksi. 

Esimerkiksi makea persimon ja aromikas vuohenjuusto ovat ihania yhdessä. Kokeile makuparia leivän päällä. Persimon-vuohenjuustoleivät maistuvat pikkujouluissa glögin kanssa tai joulupöydän pikkusuolaisena suupalana.

Persimonin sijaan leivälle voi vuohenjuuston kaveriksi yhdistää myös makeaa karpalohilloa tai raikasta krassipestoa.

Nyhtöleipä on illanistujaisten hitti!  Herkkuleivästä voi jokainen repäistä oman osansa ja nauttia vaikkapa salaatin kera. 

Kun kaipaat suolaista pikkuhyvää, kääräise serranokinkun väliin pehmeää vuohenjuustoa ja paahdettua paprikaa. Ihanat pikkusuolaiset sopivat vaikka illanistujaisten pikkusuolaiseksi tarjottavaksi. Myös kinkku-vuohenjuustotaatelit ovat ihania pikku suupaloja ja mukavan nopeita valmistaa. Juju piilee suolaisen ja makean yhdistelmässä.

Vuohenjuustopannarit sopivat alkupalaksi hienommallekin illalliselle. Hienostunut mätivaahto kruunaa herkun.

Vuohenjuustosalaatti on klassikko

Paistettu vuohenjuustokiekko on kruunaa salaattiannoksen. Onnistut vuohenjuuston paistossa parhaiten, kun leikkaat jääkaappikylmästä vuohenjuustosta 1-2 sentin paksuisia kiekkoja ja laitat ne vielä hetkeksi takaisin jääkaappiin odottamaan. Kuumenna pannulla reilu nokare voita ja anna sen ruskistua rauhassa. Lisää sitten vuohenjuustokiekot pannulle ja paista keskilämmöllä molemmin puolin minuutti tai kaksi, kunnes juuston alareuna alkaa näyttää kauniisti ruskistuneelta. Älä töki tai kääntele juustoa sen paistuessa, vaan anna sen paistua rauhassa.  

Kesäinen vuohenjuustosalaatti on oikea herkkusalaatti, jolle vadelmat ja nektariinit antavat kesäistä raikkautta. Kastikkeeksi lorautetaan valmista balsamiviinietikkasiirappi, joka sopii paistetun vuohenjuuston seuraan kuin nakutettu.

Syksyisessä  vuohenjuustosalaatissa on kaikki kohdallaan. Se yhdistää vastustamattomalla tavalla suolaista ja makeaa, raikkaita kasviksia sekä rapeaksi paistettua vuohenjuustoa. Maukas syyssalaatti pitää sisällään kaikki syyssesongin parhaimmat kasvikset. 

Puna-, kelta- ja raitajuurista koottu salaatti tuo väriä ruokapöytään. Vuohenjuusto sopii erinomaisesti värikkäisen juuresten makupariksi.

Herne-vuohenjuustosalaatissa pakasteherneet saavat seurakseen tuoretta minttua, nipun herneenversoja sekä vuohenjuustoa. Salaatti viimeistellään öljykastikkeella, jota ryydittävät sinappi ja sitruuna. Vuohenjuusto-hernesalaatti valmistuu muutamassa minuutissa. Syö kevyenä lounaana tai vaikkapa pihvin lisukkeena.

Vuohenjuusto sulostuttaa piirakoiden täytteenä

Lisää viipaloitua vuohenjuustoa myös suolaisten piirakoiden täytteeksi. Gluteeniton basilika-vuohenjuustopiiras on näyttävä tarjottava esimerkiksi kevätjuhlien noutopöydässä. Kvinoajauhoista valmistuu herkullinen, gluteeniton piirakkapohja. Mehukkaan juusto-basilikatäytteen kanssa sopii marinoitu tomaattisalaatti.

Kirsikkatomaatti-vuohenjuusto Tatin on suositun keikauskakun suolainen versio. Siinä makeiksi paahtuneet kirsikkatomaatit saavat seurakseen vuohenjuustoa sekä basilikaa. Helppoakin helpompi taikina poimitaan valmiina kaupan pakastealtaasta.

Aromikas vuohenjuusto ja makeaksi karamellisoituneet sipulit ovat ihania yhdessä. Kokeile makuparia suolaisen piirakan täytteenä. Myös tässä piirakassa pohja valmistuu näppärästi valmiista lehtitaikinasta.

Sipulin lisäksi aromikkaan vuohenjuuston seuraan sopii erinomaisesti myös katkaravut ja fenkoli sekä punajuuren sukulainen, keltajuuri. Ihastu katkarapu-vuohenjuustopiirakkaan tai leivo syksyiseen kahvipöytään näyttävä keltajuuri-vuohenjuustopiirakka.

Myös pehmeä tuorejuustotyyppinen vuohenjuusto sopii suolaisiin piirakoihin. Tomaatti-vuohenjuustopiiraan täytteessä maistuu parmesaani, vuohenjuusto ja kuivatut tomaatit. Kermaisen pehmeään täytteeseen tuo pientä potkua sinappi.

Vuohenjuusto sopii leivontaan

Piirakoiden lisäksi vuohenjuustoa kannattaa hyödyntää monipuolisesti myös muiden suolaisten leivonnaisten valmistuksessa. Sipaise pehmeää vuohenjuustoa porovoileipäkakun täytteeseen tai mureiden juustokeksien väliin. 

Klassinen yhdistelmä vuohenjuustoa, päärynää ja saksanpähkinää tarjoillaan herkkusuille nyt tartalettien muodossa. Ihanat tartaletit tehdään valmiista filotaikinasta.

Vuohenjuusto tuo makua ja täyteläisyyttä suolaisiin ruokiin

Vuohenjuusto tuo pehmeyttä ja makua moniin lämpimiin ruokiin. Lisää paistettu vuohenjuustikiekko hampurilaisen väliin, munakkaiden täytteeksi tai pizzan päälle.  

Parsa-vuohenjuustorisotto on hienostunut herkku. Keväisen risoton makua täydentävät valkosipuli, salottisipuli ja pinaatti.

Hieman arkisempaan herkutteluun sopivat vuohenjuustolla täydennetyt pastat. Yhtä aikaa raikas ja ruokaisa kasvispasta tukevoitetaan vuohenjuustolla. Maukas kastike valmistuu pannulla pikaisesti paistetuista kasviksista.

Pinaattipapardelle vuohenjuustolla ja pähkinöillä on maukas tuorepasta-annos, jolle pinaatti ja tuoreet yrtit antavat vihreän värin. Tässä ohjeessa pasta valmistetaan itse, mutta arki-iltana voit oikasta valmiilla pinaattituorepastalla.

Pehmeä vuohenjuusto sopii erinomaisesti tuomaan keittoihin makua ja täyteläisyyttä kermalorauksen sijaan. Tomaatti-vuohenjuustokeitto saa juuston lisäksi lisämakua porkkanasta, perunasta ja lipstikasta. 

Lue myös Anna.fi: Halloumi kruunaa kesäruoat – halloumisalaatti, halloumiranskalaiset ja 5 muuta kutkuttavan hyvää ohjetta

Vuohenjuustosta on moneksi

Tuorejuustomainen vuohenjuusto on koostumukseltaan pehmeää ja se sopii käytettäväksi tuorejuuston tavoin. Kokeile juustoa leivän levitteenä, voileipäkakkujen täytteenä, leivonnassa tai lisää sitä keittoihin tuomaan pehmeää ja täyteläistä makua.

Ranskalainen valkohomepintainen vuohenjuusto tunnetaan myös nimellä chevre. Se valmistetaan usein tangon muotoiseksi ja sen pintaa peittää samettinen valkohomekerros. Nuoressa juustossa on pieni ydin, joka murenee helposti. Vanhetessaan juuston sisus pehmenee.

Vuohenjuustotangosta on helppo leikata kiekkoja, jotka sopivat erinomaisesti pannulla paistettavaksi. Paistettu vuohenjuusto on ihanaa erityisesti salaattien täytteenä. Kokeile juustokiekkoja myös juustotarjottimella, piirakoiden täytteenä, munakkaissa sekä vaikkapa broilerin, pihvin tai leivän päällä.

Kypsytetty vuohenjuusto on rakenteeltaan chevreä kovempaa, kuivempaa ja voimakkaamman makuista. Kypsytetty vuohenjuusto sopii salaatteihin, piirakoihin ja juustotarjottimelle herkutteluun sellaisenaan tai kuivattujen hedelmien ja hapokkaan valko-tai punaviinin kera.

Avainsanat

Keskustelu

Kommentoi juttua: Vuohenjuusto – aromikas herkuttelujuusto ihastuttaa makeissa ja suolaisissa herkuissa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X