Ruoka

On yksi kasvis, josta löytyy kaikki 5 makua – arvaatko mikä se on?

Kielen makureseptorit tunnistavat viisi perusmakua: makean, happaman, suolaisen, karvaan ja umamin. Yhdessä kasviksessa nämä viisi makua kohtaavat.

Tomaatti on suomalaisten suosikkivihannes. Pussillinen punaisia päätyy lähes jokaiseen ostoskoriin. Tomaattia käytetään lähes jokaisessa maailman ruokakulttuurissa jossain muodossa.

Suomalaiset syövät tomaattia kymmeniä miljoonia kiloja tuoreena, ketsupissa, säilykkeenä ja erilaisissa muissa valmisteissa. Tomaatti on suosittu, eikä syyttä. Onhan sen maku vertaansa vailla.

Kemistin havainnot – täydellinen maku viimeistellään suolalla

Tietokirja Kasvikset kemistin keittiössä – parhaat valmistusmenetelmät (Minerva) on Turun yliopiston elintarvikekehityksen tutkimusprofessori Anu Hopian ja keittiömestari Tatu Lehtovaaran yhteisopus, jossa kerrotaan miten tehdä kasvisruokaa, jossa maku, rakenne ja aromi ovat juuri kohdallaan. Kirjassa pohditaan myös paljon kasviksiin liittyviä makuasioita ja kemiallisia ilmiöitä.

Kasvisten viisi makuominaisuutta kappaleessa pohditaan missä kasviksessa olisi kaikki viisi makua. Kirjailijat päätyvät tomaattiin.

”Tomaatti on järisyttävän hieno kasvis, josta löytyvät kaikki makuominaisuudet yhdessä paketissa. Se on sopivasti makea ja sopivasti hapokas. Sen lisäksi se on yksi voimakkaimmin umamilta maistuva kasviksemme, ja pisteenä i:n päällä, siinä on sen verran alkaloideja, että siinä maistuu edelleen, kaiken jalostuksen jälkeen häivähdys karvautta”, kirjassa kerrotaan.

Tomaatti maistuu myös talvella. Marinoi se pikkeliliemessä.

Kirjailijoiden mukaan tomaatti tarvitsee vain yhden mausteen ollakseen erityisen herkullinen.

”Ripottele päälle ihan vain pieni hyppysellinen suolaa, ja sinulla on kämmenelläsi herkku, josta löytyvät kaikki makuominaisuudet yhdessä herkullisessa pienessä paketissa.”

Huippukokkikin tunnustautuu tomaatin ystäväksi

Suomen kärkikaartiin kuuluva ravintoloitsija ja kokki Hans Välimäki suosii tomaattia lisukkeena. Monipuolinen tomaatti taipuu moneen huippukokin käsisissä. Hän napsii pikkutomaatteja suuhunsa kotona tuon tuosta. Välimäki suosii kotimaisia raaka-aineita, mutta etenkin talvella, jolloin perustomaatti on vähän raaka, hän suosii niiden maustamista tällä helpolla liemellä.

”Tällä nerokkaalla liemellä saat myös hieman raa’oista tomaateista maukkaita. Vanhan ajan pikkeliliemi sopii myös tomaatille. 1+2+3 -liemi on vanha tuttu tapa pikkelöidä kasviksia.”

Säilytä tomaattu oikein

Säilyvyyden parantamiseksi tomaatteja ei tule laittaa jääkaappiin, jossa sekä maku että rakenne heikkenevät. Pisimpään ja parhaimman makuisina tomaatit säilyvät + 10 asteen lämmössä. Tätä alemmassa lämmössä laatu heikkenee ja korkeammissa lämpötiloissa kypsyminen edistyy. Tomaatti tuottaa paljon etyleeniä, joten pidä se kaukana kurkusta ja yrteistä.

Tomaatin sisältämä viides maku, umami, korostaa muiden raaka-aineiden aromeja ja tästä syystä esimerkiksi tortilla- pasta- ja pitsaruoat sisältävät lähes poikkeuksetta tomaattia ja maistuvat erityisen hyvältä.

Kokeile Kotilieden tomaattiohjeita:

Tomaattikeitto Tomaattisalaatti Mozzarella-tomaattisalaatti Tomaattipiirakka Tomaattikastike Tomaattisalsa Tomaatti-basilikabruschetta Paahdetut kirsikkatomaatit Tomaattimuffinit

Tomaatteja on useita erilaisia lajikkeita.

Hyppysellinen tiedettä rohkaisee testailuun

Anu Hopialta on juuri ilmestynyt uusi kirja.  Hyppysellinen tiedettä (Gaudeamus) on tehty yhdessä Erik Foolandin kanssa. Hyppysellinen tiedettä rohkaisee suhtautumaan kokkaamiseen uteliaasti ja testailemaan keittiössä uusia asioita. Kirjassa ruokaa rakastavat tutkijat sukeltavat ruoanlaiton kemiaan, purkavat myyttejä ja etsivät parhaita reseptejä. Ruoka on enemmän kuin molekyyliensä summa.

Kommentoi

Kommentoi juttua: On yksi kasvis, josta löytyy kaikki 5 makua – arvaatko mikä se on?

Sinun täytyy kommentoidaksesi.