Yrtit antavat ruoalle aromia

Tuoreyrtit ovat tärkeässä roolissa monessa ruoassa. Persilja, tilli ja ruohosipuli maustavat monia tuttuja kotiruokia, oregano ja basilika tuovat mieleen Italian auringon ja korianteri täyttää keittiön kaukomaiden aromeilla.

ahvenfileet

Tuore tilli on tuttu kalaruokien kaveri, joka maustaa esimerkiksi perinteiset silakkapihvit. Kermaisten ahvenfileiden väliin ripotellaan lisäksi ruohosipulia. Riisi-kalakeitossa tilli puolestaan saa makuparin kirvelistä.

Siinä missä tilli kuuluu kalakeittoon, on persilja yhtä tärkeä ainesosa monessa muussa sopassa. Se antaa aromia niin perinteiseen kanakeittoon kuin sakeaan papu-kaalikeittoonkin.

yrttivoi

Keittoaterian kruunaa omatekoinen yrttipatonki, jonka päälle sipaistaan persiljalla maustettua ja smetanalla pehmennettyä yrttivoita.

Mehevän yrttimunakkaan täytteeksi voi ripotella omia mieliyrttejään, kuten persiljaa, ruohosipulia, kirveliä tai rakuunaa. Myös yrttitäytettyihin kuharulliin sopivat monet yrtit, kokeile vaikkapa sitruunabasilikaa ja ruohosipulia. Kalarullien lisukkeena tarjotaan tillillä maustettua perunamuusia ja kirvelikastiketta.

Kalan mausteeksi sopii myös rosmariini, jolla täytetään kokonaisena kypsennetty uunikala. Kalan kaverina maistuvat rosmariinilla maustetut paahdetut punajuuret tai helpot rosmariiniperunat.

lammasribsit

Yrtit kuuluvat ehdottomasti myös erilaisiin pääsiäisen ajan lammasruokiin. Lammasribsit viimeistellään ihanalla valkosipuli-timjamiöljyllä, karitsan kruunukyljykset kuorrutetaan persiljasta, rosmariinista ja pestosta pyöräytetyllä tahnalla, ja lammaspaisti tarjotaan minttukastikkeen kera.

Tuore minttu maustaa myös hernerisoton, jolle herneenpalot antavat keväistä makua ja näköä.

gremolatabroileri

Suosituimpien yrttien kärkisijoille sijoittuu vuodesta toiseen basilika, jota ilman etenkin moni italialainen ruoka jäisi puolitiehen. Tuoreesta basilikasta tehdään esimerkiksi pasta-annoksista tuttu vihreä pesto sekä mantelinen gremolata, jolla kuorrutetaan italialainen uunibroileri.

Omatekoinen basilikaöljy puolestaan antaa makua tomaattibruschettoille, jotka maistuvat italialaisen aterian alkupalana.

Jos basilika vie ajatukset Välimeren rannoille johdattaa korianteri kohti kaukomaita, sillä voimakkaan makuinen yrtti kuuluu etenkin meksikolaisen ja aasialaisen keittiön antimiin.

tortillat

Korianteri maustaa esimerkiksi meksikolaiset kastikkeet ja tahnat, kuten guacamolen ja vihreän salsan, jotka maistuvat tortillojen kaverina tai dippikastikkeena.

Myös korianterista voi valmistaa pestoa tai yrttiöljyä, joka antaa potkua esimerkiksi miedon makuiselle kukkakaalikeitolle.

Lisää ruokaideoita yrttien ystävälle:
Kevätruoka maustetaan yrteillä
Yrttejä, ituja ja versoja lautaselle
Yrtit tuoksuvat kesäkeittiössä
Yrttien kuivatus tallettaa aromit talven varalle
Ruoka.fi: Yrttiopas

Kuvat: Pekka Holmström, Kristiina Kurronen, Sampo Korhonen ja Riikka Hurri / OM-arkisto

Avainsanat

Keskustelu

Kommentoi juttua: Yrtit antavat ruoalle aromia

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X