Yrttien kuivaus tallettaa satokauden parhaat aromit – näin kuivaaminen onnistuu

Yrttien kuivaus on kätevä tapa säilöä satokauden parhaat maut talteen. Yrttien kuivaaminen onnistuu parhaiten huoneenlämmössä.

Yrttien aromit ovat parhaimmillaan kesän satokaudella, jolloin niitä kannattaa kerätä kuivattavaksi. Yrttien kuivaus onnistuu parhaiten huoneenlämmössä. Kuivattuja yrttejä voi murustella ruokiin mausteeksi.

Lue myös: Tunnetko jo villinä kasvavan ruohosipulin? Tee nupuista herkullisia kapriksia

Yrttien kuivaus tarkkana lämpötilan kanssa

Yrttien kuivatuslämpötila ei saisi ylittää 30 astetta. Tarkimmat kuivaavat erikseen nopeasti kuivuvat lehdet ja mehevät varret.

Mausteyrtit, tilli, persilja ja villivihannekset, kuten nokkonen, kannattaa kuivata varhaissadosta aurinkoisena päivänä kerättyinä. Tuoreet, nuoret ja virheettömät kasvit sopivat kuivattaviksi.

Yrttien kuivaaminen oikealla tyylillä

Kerää villiyrtit puhtailta kasvupaikoilta. Huuhdo ja pyyhekuivaa pölyiset kasvit. Kuivata ne joko kimppuina langassa tai ritilälle levitettyinä huoneenlämmössä. Uuni on herkkäaromisille yrteille liian raju kuivausmuoto.

Pakkaa rutikuiviksi kuivuneet yrtit kannellisiin metalli- tai lasitölkkeihin tai ilmatiiviisiin pusseihin.

Kuivattujen yrttien käyttö

Kuivattuja yrttejä voi käyttää mausteena keittoihin ja kastikkeisiin kämmenessä tai huhmaressa hierottuna jauheena. Kuivattu nokkonen käy leivän mausteeksi.

Nokkonen ja pinaatti säilyttävät heleän värinsä, jos ne ennen kuivatusta ryöpätään pikaisesti eli kiehautetaan väljässä vedessä minuutin verran. Sitten ne jäähdytetään nopeasti kylmässä vedessä ja kuivataan pyyhkeellä.

Lue myös Anna.fi: Yrtit viimeistelevät ruoan

Avainsanat

Keskustelu

Kommentoi juttua: Yrttien kuivaus tallettaa satokauden parhaat aromit – näin kuivaaminen onnistuu

Vastaa käyttäjälle MM Peruuta vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X