Ystävänpäiväkakku

Ystävänpäiväkakku on huurteisen raikas

Tässä ystävänpäiväkussa on kahta täytettä: siturunaista tuorejuustoa ja mustikkatäytettä. Vaahtokarkkikuorrutus, pikeeri ja pinnalle ripoteltavat toffeepalat viimeistelevät upean kakun. Katso kuvalliset ohjeet upean kakun kasaamiseen.

Kinuskikissa antoi Kotiliedelle jääsydän kakkunsa ohjeen. Jääsydän sopii mainiosti ystävänpäivän juhlintaan. Kakun leivonnassa on monta vaihetta mutta niistä voi selvitä ystävän kanssa.

Katso ohje:  Ystävänpäiväkakku

Vaahtokarkkikuorrutteen valmistus

Öljyä mikronkestävä kulho ja laita siihen vaahtokarkit. Lisää vesi. Kuumenna vaahtokarkkeja mikrossa (800 W) yhteensä noin 2 minuuttia, kunnes karkit ovat sulaneet tasaiseksi massaksi.

Vaahtokarkkikuorrute

Sekoita massaa 30 sekunnin välein. Värjää vaahtokarkkimassa sinisellä pastavärillä. Sihtaa toiseen kulhoon 4 dl tomusokeria. Kaada massa tomusokerin päälle.

Öljyä kätesi ja vaivaa vaahtokarkkimassa sekaisin tomusokerin kanssa. Sihtaa joukkoon vähitellen loput tomusokerista. Tarvittava tomusokerin määrä on noin 6-8 dl karkeista riippuen.

Lisää tomusokeria, kunnes massa on yhä pehmeää ja joustavaa, mutta kaulittavaa.

Kauli massa. Huomaa, että liika tomusokeri tekee kuorrutteesta hankalan kaulia ja sitkeän syödä – älä siis enää lisää sokeria.

Kuorrutus ja koristelu:

1. Kauli kuorrute tomusokeroidun alustan päällä 2-3 mm:n paksuksi levyksi. Muotoile kauliessa levystä kolmion muotoinen, jotta se istuu sydänkakkuun. Jos kauliminen on työlästä, lämmitä kuorrutetta hetki mikrossa. Nosta kakun päälle.

Ystävänpäiväkakku - kuorrutteen kauliminen

Jaa reunojen vekit tasaisesti ja paina kuorrute kiinni kakun pintaan. Leikkaa (marsipaani)veitsellä ylimääräiset helmat pois. Saat siistin leikkausjäljen, kun leikkaat veitsellä painellen, ei vetäen. Suihkuta kakun pintaan helmiäisspraytä.

Ystävänpäiväkakku - kuorrutteen painaminen kakun päälle

2. Valmista pikeeri. Vatkaa valkuaista ja 2 dl tomusokeria 3 minuuttia. Lisää sitruunamehu ja loput tomusokerista. Jatka vatkaamista hetki. Laita pikeeri heti pursotuspussiin, sillä se alkaa kovettua nopeasti. Pursota pikeerillä kakun sivuja pitkin valuvia jääpuikkoja. Käytä 3 mm:n kirjoitustyllaa. Kiinnitä toffeepalloja pikeerillä tai sokerikuorrutteella päällisosan ympärille.

Ystävänpäiväkakku, reunuksen pursotus

3. Vaihda pursotuspussiin pienempi, 1 mm:n tylla. Pursota kakun pinnalle lumihiutaleita. Ripottele lumihiutaleiden sekaan kimaltelevia koristehiutaleita jäähileeksi.

Lumihiutaleen pursotus

Hyvä tietää:

Sienikakkupohjaan valmistusvaiheessa lisätty vesi tekee taikinan rakenteesta sienimäisen kuohkean. Neljän munan sienikakkupohja vastaa tilavuudeltaan viiden munan tavallista sokerikakkupohjaa.

Käytä mielellään huoneenlämpöisiä munia. Jääkaappikylmät munat voi upottaa ennen vatkaamista hetkeksi kädenlämpöiseen veteen.

Voit tehdä kakun myös pyöreään vuokaan (halkaisija 24 cm).

Vaniljakastikejauhetta voi käyttää täytteiden jämäköittämiseen, jolloin liivatetta ei tarvita. Saman asian ajaa vaniljakreemijauhe.

Voit tehdä kakusta pelkän mustikka- tai sitruunaversion. Kaksinkertaista toinen täyteohje ja laita sitä kumpaankin väliin.

Vaahtokarkkikuorrute on rakenteeltaan joustavaa, siksi sitä on hieman työläämpi kaulia kuin marsipaania, eikä se sovellu yhtä hyvin hahmojen muotoiluun. Muoteilla tehtäviä koristeita siitä voi tehdä.

Kuorrute säilyy pari viikkoa. Kääri valmis massa kaksinkertaiseen kelmuun ja säilytä huoneenlämmössä.

Ystävänpäiväkakku, koristelu

Valkoisia vaahtokarkkeja saa mm. isoista marketeista, karkkikaupoista ja Stockmannilta. Kuorrutteen voi tehdä myös värillisistä vaahtokarkeista, jolloin värjäämistä ei välttämättä tarvita.
Vaahtokarkkikuorrutteen tilalla voit käyttää myös marsipaania. Sekoita sinistä ja valkoista marsipaania keskenään tai värjää pastaväreillä.

Syötäviä koristehileitä, kimallesuihkeita ja pursotusvälineitä myyvät alan verkkokaupat ja myymälät. Toffeepalloja löydät irtokarkkihyllystä.

 

 

Keskustelu

käytännössä sulaneen vaahtokarkkimassan käsittely oli äärimmäisen vaikeaa

Millaista on käytännössä sulanut vaahtokarkkimassa? Siis eihän sitä ole tarkoitus sulaneena käsitellä, vaan se kaadetaan tomusokeriin ja aletaan työstämään siitä.

Onhan se tietysti enemmän vaivaa ja panostusta vaativaa kuin marsipaanipötkön avaaminen, mutta ne jotka tätä harrastuksenaan tekevät, viitsivät kyllä nähdä vaivan.

Kommentoi juttua: Ystävänpäiväkakku on huurteisen raikas

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X