Ruoka

Yuzu-hedelmä villitsee Japanissa ja muualla maailmassa – mihin kaikkeen suosittu sitrus sopii?

Yuzu-hedelmä on sitruunan ja mandariinin risteytys, maultaan ja käyttötavoiltaan mahdottoman monipuolinen hedelmä. Suomessa harvinainen yuzu on raikkaan eksoottinen tuulahdus Aasiasta.

Yuzu-hedelmä saattaa olla tuttu soijakastikepurkin kyljestä tai virvoitusjuomien makuaineena. Meillä jokseenkin tuntematon sitrus on Japanissa suosittu, lähes palvottu hedelmä.

Erityisesti ulkomaisia keittokirjoja selaillessa ei voi olla törmäämättä yuzuun. Suomalaisten ravintoloiden ruokalistoillekin tämä japanilaisen keittiön trendikäs monitoimihedelmä on tehnyt tuloaan.

Yuzu-hedelmä on suosittu sitrus Japanissa

Alkujaan yuzu-hedelmä on kotoisin Kiinasta, jossa paikallinen keittiö ei sitä juuri noteeraa. Kiinasta ja Tiibetin alueelta hedelmä levisi Koreaan ja Japaniin, jossa sitä lähes palvotaan. Nykyisin yuzua kasvatetaankin enimmäkseen Japanissa, minkä vuoksi sitä kutsutaan toisinaan myös japanilaiseksi sitruunaksi.

Japanilaiset ovat niin heikkoina hedelmään, että sen ympärille on kehittynyt kukoistava yuzu-turismi. Erityisen suosittu kohde on Japanin Amalfiksi ylistetty Umajin kylä, jonka kaikki asukkaat ovat tavalla tai toisella mukana yuzu-bisneksessä.

Aasian ulkopuolellakin yuzu on herättänyt kiinnostusta. Vilkastuneen kysynnän vuoksi yuzua on alettu kasvattaa menestyksekkäästi myös Espanjassa, Italiassa ja Etelä-Ranskassa. Muista sitruspuista poiketen se kestää melko hyvin kylmää ja voi sietää talvisin lähes 10 asteen pakkasia. 

Yuzu: Ulkonäkö

Yuzu-hedelmä on sitruunan ja mandariinin risteytys ja muistuttaa ulkonäöltään muita sitrushedelmiä, erityisesti mandariinia. Kooltaan se on yleensä hieman greippiä pienempi, mutta voi sen yleisimmän kasvualueen ulkopuolella hyvin lämpimässä ilmastossa joskus kasvaa appelsiinin kokoiseksi.

Raakana vihreä mutta kypsänä hieman punertavan keltainen, ryppyinen ja epätasainen kuori kätkee sisäänsä suhteellisen suuren määrän siemeniä.

Yuzu-hedelmä, japanilainen sitruuna

Yuzu-hedelmä: käyttö

Yuzun maku ja tuoksu ovat omintakeisia, jotakin limetin, sitruunan ja greipin väliltä, mutta ei niin karvas kuin viimeksi mainittu. Yuzusta hyödynnetään kaikki mahdollinen: kuori, mehu, lehdet, kukat ja siemenet. Hedelmää käytetään niin ruoanvalmistuksessa kuin juomissa sekä kauneustuotteissa. Erityisesti mehua sekä raastettua kuorta käytetään paljon perinteisessä japanilaisessa keittiössä.

Suomessa yuzu-hedelmä on jokseenkin tuntematon. Yuzu on suositun ponzu-­soijakastikkeen tärkein mauste ja siihen saattaa törmätä myös virvoitusjuomien, kivennäisveden, lonkeron tai teen makuaineena. Se saatetaan yhdistää myös suklaan kanssa, sillä raikas sitrushedelmä tasapainottaa ihanasti makean suklaan aromia.

Tuoreena yuzuun on Suomessa vaikea törmätä, ja jos siihen törmää, tuoreen yuzun kilohinta voi olla Suomessa viidenkympin tienoilla. Hurja hinta johtuu siitä, että yuzun kasvattaminen ja korjuu ei ole erityisen helppoa. Piikikkäät puut alkavat tuottaa hedelmiä aikaisintaan kymmenen vuoden iässä, usein vasta 15–20-vuotiaina.

Jos saat tuoretta yuzua käsiisi, älä syö sitä sellaisenaan. Parasta yuzussa on voimakkaan aromaattinen kuori raastettuna sekä mehu, jolla voi maustaa esimerkiksi dippikastikkeita ja maustetahnoja. Muista sitruksista poiketen yuzun maku säilyy kuumennettaessa, joten se soveltuu käytettäväksi myös lämpimiin ruokiin. Yhdistä yuzu-hedelmä muiden sitrusten tapaan esimerkiksi broilerin tai kalaruokien kaveriksi. 

Lue myös Anna.fi: Sitruuna hurmaa raikkaalla hapokkuudellaan – poimi talteen parhaat suolaiset ja makeat sitruunareseptit!

Kommentoi

Kommentoi juttua: Yuzu-hedelmä villitsee Japanissa ja muualla maailmassa – mihin kaikkeen suosittu sitrus sopii?

Sinun täytyy kommentoidaksesi.